Cel puțin 60 de școli-pilot pot primi câte 200.000 de euro prin PNRR pentru a pilota noi modele curriculare
Data publicării:
Apelul pentru școlile-pilot a fost lansat în consultare publică pe 11 iulie 2022, de către fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, însă nu a mai fost inițiat. 

Ministerul Educației a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte „Granturi pentru unitățile de învățământ pilot”. Se acorda 12 milioane de euro pentru susținerea pilotării unor intervenții educaționale inovative, a unor noi modele curriculare și de carieră didactică sau de management descentralizat în cel puțin 60 de școli. Planul de pilotare trebuie să fie aplicat pe o perioadă de minimum 1 an școlar și fără să fie depășit termenul limită până la care trebuie finalizată investiția, respectiv 31 martie 2026. 

Este a doua oară când Ministerul Educației lansează în consultare publică acest apel, potrivit Edupedu.ro

Apelul pentru școlile-pilot a fost lansat în consultare publică pe 11 iulie 2022, de către fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, însă nu a mai fost inițiat. În Ghidul solicitantului finanțarea unei școli-pilot era pentru o perioada de maximum 4 ani. În apelul lansat acum, perioada de finanțare este de maximum un an.

În noua lege a educației 198/2023, școlile-pilot sunt prevăzute la art. 24: 

„În sistemul de învățământ preuniversitar funcționează unități de învățământ cu statut de unități-pilot cu scopul de a implementa și de a evalua intervenții educaționale, în vederea fundamentării de politici publice în domeniul educației. Aceste intervenții educaționale pot să cuprindă: noi modele curriculare, utilizarea unor resurse educaționale inovative, modele educaționale bilingve și alte forme alternative de organizare, finanțare și management”.

Pentru anul școlar 2023-3034, 14 unități de învățământ de stat și particulare au dobândit statut de școli-pilot cu întârziere, la 56 de zile de la termenul limită stabilit tot de Ministerul Educației, comunicat și afișat public. 

Despre aceste programe pilot a vorbit recent și Marian Staș,  manager de programe educationale, fost consilier ministerial, colaborator al Tribunei Învățământului, spunând chiar că acestea ar fi o soluție pentru combaterea analfabetismului. În acest context, Marian Staș a dat ca exemplu Râmnicu Sărat, Școala Vernescu, unde directoarea Gianina Maria Lalu-Popescu, împreună cu directoarea adjunct, Angelina Rocabado, care au creat modelul curricular, pentru a da un răspuns cât mai bun nevoilor copiilor din comunitate, comunitatea slab dezvoltată economic.

Citește și „Profesionalizarea profesiei didactice. Marian Staș „Inima procesului reprezintă valorile de secol XXI pe care școala are a le cultiva: curaj, integritate, patriotism” / VIDEO”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Ministrul Educației: „Gramatica trebuie readusă la liceu”

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, spune...

Cei mai puțini copii născuți din ultimii 100 de ani

Tot mai puțini români decid să devină părinți.

Burse școlare pentru elevii români

Plata burselor școlare în februarie 2025. Elevii primesc peste 350 de lei...



Cele mai noi articole

Top citite
Numele clasic de fată care este la modă în 2025 / FOTO: Freepik.com@ fxquadro

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / FOTO: freepik.com @lokodigo1

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / VIDEO

Părintele Pimen Vlad „De ASTA sunt vinovați părinții în educația copiilor” / FOTO: Captura video Youtube@ Acasa la Măruță

Părintele Pimen Vlad: „De ASTA sunt vinovați părinții în educația copiilor”

pixel