Cele cinci reguli pentru a fi un părinte mai bun, conform Harvard
Data publicării:
Copiii sunt asemenea bureților, așa că educația pe care părinții le-o oferă de la o vârstă fragedă este esențială pentru a forma adulți funcționali, capabili și empatici, care să știe să funcționeze și să construiască o lume mai bună. Harvard pare să aibă soluția. 

Rolul părinților în educația copiilor lor este vital. Deși pentru mulți, primul lucru care le vine în minte atunci când se gândesc la educație este școlarizarea, adevărul este că rolul părinților și al familiilor este esențial, deoarece ei pun primele baze ale învățării și valorilor.

Aceasta face ca preocuparea multor părinți să fie și mai mare, căutând cea mai bună modalitate de a transmite copiilor lor valori pozitive și de a-i ajuta să devină oameni buni în viitor.

Nu există o formulă unică pentru a realiza acest lucru, dar există câteva elemente fundamentale care pot servi drept inspirație pentru cei care caută cele mai bune metode. 

Citește și Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a crește un copil rezilient! Un psiholog învață părinții ce să facă pentru ca micuțul să fie pregătit pentru viață

Cele 5 reguli pentru a fi un părinte mai bun, conform Harvard

SURSA FOTO: freepik.com @orxpikart

Richard Weissbourd, psiholog american specializat în copii și familie și membru al facultății Harvard, și-a dedicat întreaga carieră studiului dezvoltării copiilor. El a observat că părinții sunt adesea extrem de concentrați asupra realizării anumitor obiective de dezvoltare pentru copiii lor și sunt profund preocupați de fericirea acestora. Totuși, aceeași atenție NU este întotdeauna acordată dezvoltării lor morale și etice.

Pentru a face acest lucru mai accesibil și eficient, Weissbourd a elaborat un sistem bazat pe cinci principii care îi pot ajuta pe părinți să crească copii mai amabili și mai conștienți de mediul lor.

Din perspectiva sa, este esențial să creștem oameni buni și pentru aceasta, părinții trebuie să fie cea mai bună versiune a lor înșiși, lucru care nu este întotdeauna simplu și necesită muncă și efort constant.

Iată cele cinci reguli propuse de Weissbourd:

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Petrece mai mult timp cu copiii tăi

A fi părinți prezenți este important pentru educația copiilor, dar această prezență trebuie să fie de calitate. Nu este suficient să fii pur și simplu în același loc cu ei; este important să te implici activ în viața lor.

Acest lucru înseamnă să te joci cu ei, să participi la activitățile lor și să faci parte din rutina lor zilnică. Deși poate fi dificil să găsești timp pentru această implicare, efortul depus merită întotdeauna, deoarece contribuie la formarea unei relații solide și la dezvoltarea emoțională a copilului.

Vorbește mai mult cu ei

Limbajul nu doar că stimulează dezvoltarea emoțională a copilului, dar este și un instrument esențial pentru promovarea empatiei și a ascultării active.

Încurajează comunicarea bidirecțională, nu doar pentru a răspunde întrebărilor copilului, ci pentru a avea conversații interesante și pline de sens.

Acest tip de dialog ajută la aprofundarea relației și permite părinților să își cunoască mai bine copiii.

Învăță-i să rezolve probleme

Este important NU oferiți copilului soluțiile gata făcute la problemele pe care le întâmpină.

În schimb, ajutați-l să învețe cum să ia propriile decizii și să își dezvolte abilități de rezolvare a problemelor. Acest lucru nu numai că le oferă autonomie, dar îi învață și responsabilitatea și îi pregătește pentru provocările viitoare.

Mulțumește și recunoaște realizările

Dezvoltarea unei bune stime de sine este esențială pentru copii. Recunoașterea și aprecierea realizărilor lor sunt modalități excelente de a construi o bază pozitivă pentru dezvoltarea lor personală.

Atunci când părinții își arată recunoștința și aprecierea pentru realizările copiilor, aceștia câștigă mai multă încredere în sine și învață valoarea recunoștinței.

Lasă-i să devină conștienți de problemele lumii

Este important ca copiii să fie conștienți de realitățile lumii, inclusiv de aspectele negative, pentru a dezvolta empatia și compasiunea.

În plus, această conștientizare îi ajută să înțeleagă că pot contribui la îmbunătățirea lumii din jurul lor. Prin implicarea în soluționarea problemelor și prin înțelegerea dificultăților, copiii pot învăța cum să fie agenți activi ai schimbării pozitive.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Fondul clasei NU este legal: Acestea sunt sancțiunile

În România, colectarea de fonduri de la părinți pentru...



Cele mai noi articole

Numele de fetiță care este plin de eleganță și mister

Dacă urmează să ai o fetiță, iată ce semnificație are...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel