10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!”
Deși părinții fac tot ce pot pentru copiii lor, uneori, anumite acțiuni pot dăuna acestora fără intenție.
Fie în copilărie, fie la vârsta adultă, copiii au nevoie să se simtă iubiți. Ei aspiră să fie văzuți și auziți pentru ceea ce sunt cu adevărat. Anumite cuvinte sau comportamente ale părinților pot perturba acest echilibru fragil și esențial.
„Cu cât părinții sunt mai conștienți de modul în care vorbele și modelele lor de familie îi influențează pe copii, chiar și atunci când aceștia sunt adulți, cu atât relațiile pot deveni mai sănătoase”, subliniază Alexandra Blogier, jurnalist specializat în relații de familie, în rubrica Your Tango.
Experții au identificat trei comportamente parentale care subminează armonia familiei.
Citește și Semne neobișnuite care arată că părinții tăi te respectă cu adevărat, potrivit experților
SURSA FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan
A nu discuta despre emoțiile neplăcute sau durerile, fie că sunt recente sau vechi, poate lăsa copiii cu impresia că nu sunt cu adevărat luați în considerare.
Abordarea problemelor din istoria familiei este extrem de eliberatoare și le permite copiilor să își exprime pe deplin sentimentele. Astfel, se pot simți auziți și iubiți.
Dacă părintele are tendința de a păstra tăcerea, copilul poate simți că sentimentele și opinia lui te-ar putea supăra, ceea ce îl poate face să nu fie complet el însuși în prezența ta.
„Exprimarea sentimentelor pozitive în timpul unei conversații dificile ajută amândoi să vă simțiți mai bine în timpul și după discuție. Infuzați-vă conversația cu bunătate, afecțiune și apreciere. Amintiți-vă că scopul comunicării este să fiți ascultați și înțeleși”, explică terapeutul Samara Fabrick.
„Copiii trebuie să știe că părinții lor sunt mândri de ei, nu doar pentru ceea ce au realizat, ci și pentru cine sunt.
Această nevoie persistă din copilărie până la maturitate, iar părinții nu sunt întotdeauna conștienți de ea”, spune specialistul în relații familiale.
Un studiu din Journal of Experimental Child Psychology a evidențiat impactul pozitiv al mândriei exprimate de părinți asupra copiilor.
Acest lucru îi încurajează pe copii să își asume provocări mai mari pe parcurs, iar sprijinul părinților le sporește încrederea în sine.
Copiii deveniți adulți trebuie respectați pentru cine au ajuns să fie. Uneori, ei evoluează diferit față de copiii care erau, iar anumite trăsături de caracter sau alegeri de viață îi pot surprinde chiar pe părinți.
Totuși, părinții trebuie să respecte aceste decizii pentru ca copiii lor să se simtă iubite așa cum sunt.
Dacă un părinte simte nevoia constantă de a oferi sfaturi nesolicitate sau de a critica, riscă să transmită copilului că nu are încredere în adultul în care acesta s-a transformat.
„A vedea copiii devenind adulți înseamnă a le permite să facă greșeli, esențiale pentru dezvoltarea lor personală. Deși nu va fi ușor pentru părinți să își schimbe perspectiva și să își trateze copiii ca pe niște adulți, eliberarea face parte din procesul de a-i lăsa să crească”, explică Alexandra Blogier.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.