Cheltuielile României pentru educație, printre cele mai mici din lume. Țara noastră se află la același nivel cu Tanzania, și după state precum Zambia sau Paraguay
Data publicării:
Conform celui mai recent raport UNESCO privind educația, România se situează pe ultimele locuri între țările lumii în ceea ce privește alocarea de fonduri pentru învățământ. 

Datele din 2023 arată că țara noastră a investit doar 3,3% din Produsul Intern Brut (PIB) în educație, sumă care reprezintă 8,1% din cheltuielile publice guvernamentale.

Aceste cifre plasează România pe locul 123 în clasamentul mondial al alocărilor din PIB pentru educație și pe locul 156 în ceea ce privește procentul din cheltuielile publice.

 

Promisiuni internaționale nerealizate

SURSA FOTO: freepik.com @Ambreen

În anul 2015, în cadrul World Education Forum, 160 de state, inclusiv România, au adoptat Declarația Incheon, care prevede ca până în 2030 să fie alocate între 4% și 6% din PIB sau între 15% și 20% din bugetul public pentru educație.

Cu toate acestea, raportul UNESCO din 2024 indică faptul că doar 34 de țări au atins ambele obiective, în timp ce 58, printre care și România, nu au realizat niciunul.

Situația României este comparabilă cu cea a Tanzaniei, fiind depășită de țări precum Zambia, Benin sau Paraguay.

Unde se situează România în Uniunea Europeană?

În cadrul Uniunii Europene, doar Irlanda a mai cheltuit un procent atât de mic precum România din PIB educației, cu o valoare de 3%. În schimb, țări precum Suedia (7,6%), Belgia (6,4%) și Franța (5,4%) alocă resurse semnificativ mai mari pentru învățământ, conform Digi24.

Referitor la ponderea din cheltuielile publice, România este din nou între ultimele locuri pe plan mondial, fiind devansată de țări ca Trinidad Tobago, Sri Lanka sau Uganda. În Uniunea Europeană, Estonia (14,3%) și Suedia (13,5%) conduc clasamentul, urmate de Lituania, Letonia și Cipru (12,7%).

Ce urmează?

Cu doar câțiva ani rămași până la termenul stabilit în Declarația Incheon, România trebuie să ia măsuri urgente pentru a crește investițiile în educație.

Altfel, consecințele economice și sociale pe termen lung ar putea fi devastatoare, într-o lume tot mai competitivă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

pixel