Clase mai aglomerate din toamnă! Proiectul de lege Bolojan propune creșterea numărului de elevi în toate ciclurile de învățământ
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Un nou proiect de lege propune creșterea numărului de elevi în clasele din învățământul preuniversitar, începând cu anul școlar 2025-2026. Măsura ar putea aduce mai multă aglomerație în sălile de clasă, în toate ciclurile.

De la toamnă, clasele din învățământul preuniversitar ar putea deveni mai aglomerate. Potrivit unui nou proiect legislativ, aflat în dezbatere, numărul mediu de elevi în clase va crește, la fel și limitele minime și maxime acceptate.

Dacă proiectul va fi adoptat, modificările vor intra în vigoare chiar din anul școlar 2025-2026.

Documentul vizează modificarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și prevede, în cele mai multe cazuri, creșteri de două persoane în toate grupele și clasele, indiferent de nivelul educațional: antepreșcolar, preșcolar, primar, gimnazial, liceal sau postliceal.

CITEȘTE ȘI „Nu mai avem timp de experimente. Nu mai avem copii de sacrificat!” Prof. Cătălin Osiceanu trage semnalul de alarmă: „Cât o să țină legea lui Daniel David?”

Ce se schimbă concret?

Proiectul propune modificarea articolului 23 din legea actuală, astfel încât fiecare formațiune de studiu (grupă sau clasă) să poată primi mai mulți copii sau elevi decât până acum. Mai jos sunt câteva exemple:

Grupa mică antepreșcolar: medie de 9 copii (între 7 și 11).

Grupa mijlocie antepreșcolar: medie de 14 copii (între 10 și 17).

Grupa mare antepreșcolar: medie de 16 copii (între 10 și 22).

Grădiniță (preșcolar): media urcă la 17 copii (între 12 și 22).

Învățământ primar: media va fi de 18 elevi (între 12 și 24).

Gimnaziu: media urcă la 20 elevi (între 12 și 28).

Liceu: media va fi de 23 de elevi (între 16 și 30).

Postliceal: media de 26 elevi, cu limite între 20 și 32.

În învățământul sportiv și de artă, clasele vor avea în medie 16 elevi (maxim 24), iar grupele 7 elevi (maxim 10).

Situațiile excepționale 

Proiectul introduce și excepții care permit depășirea cu până la 4 elevi peste limita maximă sau funcționarea cu 2 elevi sub limita minimă, în cazuri justificate și aprobate de inspectoratul școlar.

De asemenea, în zonele izolate geografic sau lingvistic, unde nu se pot forma clase conform limitelor legale și nici nu se poate asigura transportul elevilor, se vor putea organiza clase în regim simultan, o soluție des folosită în mediul rural.

O clasă cu elevi peste media prevăzută. Regula devine excepția?

O modificare-cheie introdusă de proiect este la noul alineat (11): formațiunile de studiu trebuie să depășească media prevăzută, pe fiecare nivel, filieră sau profil. Excepțiile sunt foarte limitate: doar o singură clasă cu efectiv sub medie poate fi formată într-o unitate de învățământ cu personalitate juridică, conform alineatului (12).

Cu alte cuvinte, regula generală devine: mai mulți elevi decât media actuală. Iar spațiul pentru derogări se îngustează considerabil.

Ce impact ar putea avea aceste schimbări?

Creșterea numărului de elevi în clase ar putea însemna:

Mai puțină atenție individuală pentru fiecare copil, mai ales în primii ani de școală;

Creșterea presiunii asupra cadrelor didactice, care vor gestiona grupuri mai mari;

Nevoia de mai mult spațiu fizic în școli deja aglomerate;

Posibile economii bugetare prin reducerea numărului de clase, dar cu prețul calității actului educațional.

Unii specialiști atrag deja atenția că această măsură riscă să fie contraproductivă, mai ales în contextul în care România se confruntă cu abandon școlar, lipsa infrastructurii și o criză a resurselor umane în educație.

Ce urmează?

Proiectul de lege se află în dezbatere și trebuie adoptat de Parlament pentru a intra în vigoare. Până atunci, părinții, cadrele didactice și sindicatele din învățământ își pot face vocea auzită.

FOTO: capturi proiect mfinante.gov.ro

VEZI ȘI:

Prof. Claudia Chiru, după anunțul creșterii normei didactice: „Mesajul transmis, periculos! Riscăm să pierdem exact ceea ce ne dorim să reparăm: șansa copiilor de a învăța cu adevărat!”

„Profesorii lucrează doar 8-9 luni pe an”: Un învățător dovedește cu cifre că dascălii lucrează mai mult decât angajații full-time și primesc mult prea puțin în schimb

Marian Staș, despre bursele elevilor și umflarea notelor: „Românul dă doctorat în ceea ce înseamnă comportament din ăsta șmecherit. Facem lucruri mârșave, doar ca să fie banul”

„Crește norma didactică cu 2 ore!” Premierul Ilie Bolojan, anunț pentru profesori: „Statul va face niște economii care vor fi redirecționate tot către zona de educație”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Trei tipuri de burse pentru elevi, anunțate de Daniel David

Tot în cadrul conferinței de presă de joi, ministrul...



Cele mai noi articole

Trei tipuri de burse pentru elevi, anunțate de Daniel David

Tot în cadrul conferinței de presă de joi, ministrul...


Top citite

Mai mulți elevi în clasă! Guvernul Bolojan pregătește schimbări importante în Educație: Crește și norma didactică cu 10%

„Am ajuns să fim bone, nu dascăli!” După 24 de ani în învățământ, o profesoară demisionează: „Noua generație de părinți a distrus orice urmă de respect pentru educație”

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

„Crește norma didactică cu 2 ore!” Premierul Ilie Bolojan, anunț pentru profesori: „Statul va face niște economii care vor fi redirecționate tot către zona de educație”

pixel