Concentrare maximă, memorie de top și zero anxietate. Iată ce să mânânci înaintea unui examen
Data publicării:
Stresul, oboseala, nopțile nedormite, lipsa de atenție: examenele finale sunt o experiență de care fiecare elev își amintește cu emoție toată viața, dar de cât efort este nevoie pentru a le înfrunta cu energia potrivită! 

Între anxietatea de performanță și multele ore petrecute studiind, creierul și-ar dori doar o vacanță și, în schimb, acesta este tocmai momentul în care trebuie să fie cel mai bun. Ajută-l cu alimentația potrivită! De la vitamine la săruri minerale, haideți să aflăm ce nutrienți pot ajuta la îmbunătățirea performanței cognitive și la menținerea agitației la distanță și în ce alimente se găsesc.

Nutrienți care stimulează concentrarea și memoria

Concentrarea maximă, o minte rapidă și o memorie care nu joacă feste sunt ingrediente indispensabile atât pentru pregătirea pentru examen, cât și pentru a da tot ce ai mai bun în timpul diferitelor probe.

Din fericire, unii nutrienți vă pot ajuta. Printre aceștia se numără vitaminele B, în special B6, esențiale pentru transmiterea corectă a impulsurilor nervoase și utile pentru îmbunătățirea concentrării, B12, fundamentală pentru multe procese, inclusiv producerea de energie, și B3, care intră în joc în metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor ​​și are o acțiune tonifiantă care contracarează oboseala.

Printre sărurile minerale, deosebit de utile se numără zincul, care ajută la reglarea comunicării dintre neuroni și hipocamp, regiunea creierului responsabilă de memorie, magneziul, esențial pentru buna funcționare și echilibrul sistemului nervos, și fierul, care are rolul de a transporta oxigenul în țesuturi și, prin urmare, este foarte important pentru a ne asigura că organismul are cantitatea potrivită de energie, atât fizică, cât și mentală, în timpul studiului.

Grăsimile omega 3 poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea funcției creierului, datorită acțiunii lor antioxidante care protejează neuronii de stresul oxidativ.

Alimente recomandate pentru a face față examenelor 

Semințe oleaginoase

Semințele oleaginoase sunt, de asemenea, un concentrat de nutrienți utili pentru examene, de la grăsimi omega 3, la zinc, fier și magneziu: semințele de chia, dovleac, in și susan sunt perfecte pentru a fi adăugate la multe feluri de mâncare, de la salate mixte la supe.

Pește albastru

Peștele gras este printre alimentele cele mai bogate în omega 3, care oferă și zinc și fier: de aceea sardinele, hamsiile și macroul sunt alimente perfecte de inclus în meniul absolvenților de liceu.

2. Fotografie... (pexels-rdne-8419513_65917700.jpg)

Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

Leguminoase

Leguminoasele au un continut bun de vitamina B3, precum si de magneziu, fier si zinc, cu efect stimulator  al creierului și efect relaxant si energizant. Fasolea, năutul, lintea și mazărea.

Pui

Ușoară, digerabilă și săracă în grăsimi, carnea de pui este ideală pentru a nu te îngreuna: o masă prea bogată, de fapt, nu favorizează concentrarea! Salata de pui a bunicii noastre este un al doilea fel de vară ideal pentru a vă împrospăta între o sesiune de studiu și alta.

Ciocolata neagră 70%

Ciocolata neagră este antidotul potrivit împotriva stresului, a proastei dispoziții și a nervozității, deoarece cacao, care este unul dintre ingredientele sale principale, este bogată în magneziu și triptofan. Conține și teobromina, un alcaloid cu acțiune stimulativă asupra sistemului nervos. Pe scurt, este hrana perfectă de mâncat pentru a te simți plin de energie, dar și mai calmă dintr-o singură mușcătură.

Ovăz

Ovăzul este o sursă de melatonină, așa că includerea lor în dieta ta în timpul examenelor te poate ajuta să dormi mai bine. Cum să te bucuri de ea? Posibilitățile sunt multe: îl poți consuma în cereale ca bază pentru salate delicioase de cereale sau îl poți adăuga în fulgi în lapte și iaurt pentru un mic dejun energizant și echilibrat. 

Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sunt surse excelente de magneziu, care este unul dintre constituenții clorofilei, pigmentul vegetal responsabil pentru culoarea lor, precum și oferind cantități bune de vitamine B, cum ar fi B3, care pot contribui pentru a promova relaxarea. 

Banane

Printre cele mai bune alimente pentru somn se numără bananele, care conțin atât melatonină, cât și magneziu, astfel încât pot avea o acțiune tranchilizantă, pot acționa ca antistres și ajută creierul să funcționeze mai bine. Sunt, așadar, fructul perfect de mâncat în timp ce studiezi și de luat cu tine la examene pentru a te reîncărca atunci când este nevoie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Teme în vacanță: PRO sau CONTRA? Ce spun pedagogii

Nimeni nu se îndoiește că activitățile educaționale din...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Mamă de fată? 11 lucruri de făcut împreună cu fiica ta înainte de a împlini 18 ani

Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu / FOTO: freepik.com @yarruta

Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu

Cel mai mare reproș pentru școala în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Cel mai mare reproș pentru școală, în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?”

Fotografie de la Anastasia Nagibina/ Pexels

Ești tată de băiat? Psiholog Daniela Gavankar: ”Toate aceste lucruri îi vor construi forța, puterea, respectul”

pixel