10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Cercetătorii de la Universitatea Aalto din Finlanda au analizat modul în care creierul este afectat de fiecare tip de iubire pe care oamenii o manifestă.
De la dragostea romantică la dragostea pe care o simțim pentru natură sau animale și, bineînțeles, dragostea pentru copiii noștri.
Studiul arată că aceasta din urmă, dragostea pentru copii, este cea care generează cea mai mare activitate cerebrală.
Iubirea are un model de activare cerebrală la om care apare în patru zone distincte ale creierului: ganglionii bazali (un set de mase din emisfera cerebrală), precuneus (o parte a lobului parietal superior ascunsă în fisura longitudinală medială dintre cele două emisfere cerebrale), linia mediană a frunții și joncțiunea temporoparietală, pe părțile laterale ale cefei.
Sursa foto: freepik.com@shahriarsajal507
Grupul de cercetători de la Universitatea finlandeză Aalto a dorit să afle care dintre acestea activează fiecare tip de iubire. Mai exact, până la șase tipuri de iubire au fost prezentate grupului de 55 de voluntari.
Printre acestea, dragostea pe care o simțim pentru copiii noștri, pe care o putem arăta cu aceste 10 moduri (de a le arăta dragostea copiilor tăi) dincolo de cuvinte.
Cercetarea de la Universitatea Aalto a implicat o serie de imagini cerebrale cu rezistență magnetică, care au arătat cum fiecare tip de iubire are impact asupra creierului uman.
Dragostea pentru copii, de exemplu, le-a fost prezentată cu următoarea afirmație: „Îți vezi copilul nou-născut pentru prima dată. Copilul este drăguț, sănătos și puternic - cea mai mare minune a vieții tale. Simțiți dragoste pentru cel mic”.
Sursa foto: freepik.com@prostooleh
Studiul a arătat că nu toate tipurile de iubire ne activează creierul în mod egal. Dragostea pentru copii este cea care iluminează cel mai mult acest organ capital și diferențiator al ființei umane, urmată de dragostea romantică, care este a doua cea mai activă în cortexul cerebral.
Citește și „ACESTEA sunt cele mai romantice filme din toate timpurile. Trebuie neapărat să le vezi!”
„Zonele cerebrale asociate cu iubirea dintre oameni sunt foarte asemănătoare, iar diferențele constau în principal în intensitatea activării, care este mai mare în cazul copiilor și ceva mai mare în cazul partenerului decât în cazul prietenilor”, spune Pärttyli Rinne, cercetătoarea care a condus noul studiu.
„În cazul iubirii părintești, a existat o activare profundă a sistemului de recompensă al creierului în striatum în timp ce ne imaginam iubirea, care nu a fost observată în niciun alt tip de iubire”, adaugă ea.
Sursa foto: freepik.com@freepik
De cealaltă parte a scalei se află iubirea altruistă, cea care ne determină să facem ceva pentru o persoană necunoscută fără a aștepta nimic în schimb: este una dintre cele care implică cel mai puțin creierul, conform acestei cercetări.
Acest lucru înseamnă că iubirea care se dezvoltă în urma relațiilor apropiate este mai satisfăcătoare decât iubirea pe care o putem simți sau arăta pentru necunoscuți.
În plus, dragostea pentru natură nu activează zonele sociale ale creierului, ceea ce fac dragostea pentru copii și dragostea romantică. Modul în care ne exercităm această dragoste pentru copiii noștri este o altă problemă: o puteți face cu aceste reguli de aur ale parentalității, conform lui Álvaro Bilbao.
Pärttyli Rinne laudă rezultatele acestei cercetări: „Acum oferim o imagine mai completă a activității cerebrale asociate diferitelor tipuri de iubire decât cercetările anterioare”, spune el.
Studiul Universității Aalto, intitulat „Six types of love recruit brain areas of reward and social cognition differently”, a fost publicat în luna august a acestui an în revista Cortex, o publicație prestigioasă a Universității din Oxford (Regatul Unit), potrivit Ser Padres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...