Stresul în timpul sarcinii poate crește riscul de epilepsie la copii, spune un studiu
Sarcina este o perioadă...
„Pacienții au gratuitate la consultație și consiliere pentru întocmirea dosarului și suntem parteneri în Programul național pentru creșterea natalității. Pacientele pot beneficia, prin Ministerul Familiei, de vouchere în valoare de 15.000 de lei pe care le pot folosi pentru a-și achiziționa medicația și achita procedura în cadrul clinicii SANADOR”, a spus, pentru ParintisiPitici.ro, medic specialist obstetrică-ginecologie, dr. Cristina-Alice Barbu.
FOTO: arhivă personală @Medic specialist obstetrică-ginecologie, dr. Cristina-Alice Barbu
Dr. Cristina-Alice Barbu explică modul în care cuplurile pot accesa decontarea prin Programul național pentru creșterea natalității.
„Primul pas pentru cuplu este să acceseze prima consultație gratuită de infertilitate. Dacă vorbim de un cuplu nou, care acum începe demersurile în a obține o sarcină, deja cu diagnosticul de infertilitate - adică au încercat, fie 6 luni dacă au peste 35 de ani, fie 1 an dacă au până în 35 de ani - se fac niște investigații, se pune diagnostic de infertilitate, din partea medicului vor primi adeverința pentru înscrierea în Program cu indicația medicală, iar apoi, reprezentanta noastră dedicată acestui Program îi poate ajuta inclusiv la crearea profilului electronic și depunerea actelor necesare înscrierii în program. Pacientele, deci, nu primesc doar recomandări medicale, ci și îndrumări in demersul accesării fondurilor”, a explicat dr. Barbu.
FOTO: arhivă personală @Medic specialist obstetrică-ginecologie, dr. Cristina-Alice Barbu
Începând de anul acesta, accesul în Program se face printr-o platformă special creată, unde pacienta își înregistrează un cont personal. În acest cont, va încărca documentele necesare, iar persoana dedicată din partea clinicii SANADOR o va ajuta să întocmească aceste documente.
„Dosarul are un termen de analiză de 60 de zile. După aceste 60 de zile va primi în același cont un contract pe care îl va semna și îl va retrimite. Apoi, tot în cont, va primi voucherele. Există vouchere în valoare de 5.000 lei, cu care își va putea achiziționa medicația necesară procedurii de fertilizare in vitro, și vouchere în valoare de 10.000 lei, cu care va putea achita procedura sau o parte din procedură”, a mai explicat medicul.
Programul național nu este destinat exclusiv cuplurilor infertile; și pacientele singure, care nu au partener și care doresc obținerea unei sarcini prin FIV cu material genetic de la donator, pot aplica. Această inițiativă oferă o șansă reală și accesibilă tuturor celor care doresc să devină părinți.
FOTO: arhivă personală @Medic specialist obstetrică-ginecologie, dr. Cristina-Alice Barbu
Dr. Cristina-Alice Barbu a declarat că nu există criterii de eligibilitate pentru cei care doresc să beneficieze de consultațiile gratuite oferite de Centrul FIV SANADOR.
„Pentru cei care beneficiază de consultații NU există criterii de eligibilitate. Criteriile le vom evalua după prima consultație și vedem dacă se pot încadra în Programul național sau, din păcate, vor trebui să achite procedura din fonduri proprii”, a mai precizat dr. Alice Barbu.
Cu toate acestea, pentru a fi eligibile pentru Programul național pentru creșterea natalității, există anumite criterii:
Vârsta pacientei: Trebuie să fie cuprinsă între 20 și 45 de ani.
Cetățenia: Trebuie să fie cetățean român.
Asigurarea de sănătate: Beneficiarul trebuie să fie asigurat CNAS.
Beneficii anuale: Nu trebuie să fi beneficiat în același an de un program similar.
„Pacienții au la dispoziție 6 luni să înceapă procedura de la data intrării în valabilitate a voucherelor, cu mențiunea că se poate extinde pe o perioadă de încă 3 luni, la indicația medicului”, a mai arătat dr. Cristina-Alice Barbu.
FOTO: arhivă personală @Medic specialist obstetrică-ginecologie, dr. Cristina-Alice Barbu
Dr. Barbu subliniază importanța eticii și moralității în utilizarea voucherelor.
„Aș atenționa pacientele care nu vor folosi sau nu au intenția să folosească voucherele - poate au rămas însărcinate între timp, poate s-au răzgândit sau, din considerente medicale, procedura nu poate fi efectuată în 6, respectiv 9 luni - ar fi indicat, moral și etic să se facă o cerere de returnare a voucherelor pentru ca alte paciente să poată beneficia de acestea”.
Dr. Cristina-Alice Barbu oferă câteva sfaturi esențiale pentru cuplurile care doresc să beneficieze de consultațiile gratuite oferite de Centrul FIV SANADOR.
„Sfatul ar fi să se grăbească. Așa cum știm, sunt locuri limitate la consultațiile gratuite, dar și în Programul național. Acesta oferă doar 10.000 de dosare care pot să primească ulterior finanțarea. Deja, după prima săptămână, 3.500 de aplicanți au fost înregistrați”, a declarat dr. Barbu.
FOTO: arhivă personală @Medic specialist obstetrică-ginecologie, dr. Cristina-Alice Barbu
Medicul subliniază că timpul este un factor important, mai ales pentru pacientele care se confruntă cu infertilitatea.
„De asemenea, așa cum știm, timpul e cel mai mare dușman al nostru, în general, dar mai ales în cazul pacientelor care se luptă cu infertilitatea. Din momentul în care noi depunem dosarul, așa cum am spus, sunt 60 de zile în care dosarul intră în analiză. Până în momentul în care începem procedura s-ar putea să mai dureze în 30-60 de zile.
Pacientele știu că nu se poate începe procedura chiar din orice moment al ciclului menstrual și sunt luni în care recrutarea foliculară e mai slabă și trebuie să amânăm pe un ciclu ulterior. Tot acest timp este extrem de important pentru o pacientă, mai ales pentru cea care are o vârstă un pic mai înaintată și rezerva ovariană și balanța hormonală ne grăbesc un pic”, a mai spus dr. Alice Barbu.
FOTO: arhivă personală @Medic specialist obstetrică-ginecologie, dr. Cristina-Alice Barbu
Dr. Cristina-Alice Barbu subliniază faptul că infertilitatea nu se rezumă doar la fertilizarea in vitro (FIV).
„Infertilitatea nu înseamnă doar FIV! Nu ar trebui să ne focusăm doar pe asta. Trebuie să ne adresăm unui specialist în infertilitate, să găsim cauza infertilității, care, uneori, este rezorvabilă. Există proceduri dincolo de FIV care se pot face în vederea obținerii unei sarcini și de care pacientele pot beneficia în Clinica FIV SANADOR”, a mai declarat medicul.
Pentru pacientele care se apropie de vârsta de 35 de ani, o recomandare importantă este crioconservarea ovocitelor. Aceasta oferă o șansă mai mare de succes în viitor, păstrând ovocite sănătoase pentru momentul în care pacienta este pregătită pentru o sarcină.
„De asemenea, pentru pacientele care se apropie de 35 de ani si nu planifica o sarcina in viitorul apropiat, indicația medicală ar fi crioconservarea ovocitelor.
Sau pacientele fără partener care își doresc o sarcină, centrul FIV SANADOR are contracte cu diferite bănci de material genetic și pot apela la inseminarea sau fertilizarea in vitro cu material genetic de la donator.
Cuplurile, în cazul carora există o cauză greu de identificat a infertilității, pot beneficia în cadrul clinicii SANADOR de anumite teste de specialitate, pot beneficia de consulturi interdisciplinare, dispunem de un departament de genetică medicală unde îndrumăm pacienții la care suspicionăm o problema la nivel genetic”, a mai explicat dr. Barbu.
FOTO: arhivă personală @Medic specialist obstetrică-ginecologie, dr. Cristina-Alice Barbu
Clinica FIV SANADOR este echipată cu tehnologii de vârf, aliniate la standardele europene:
„De asemenea, dacă trecem de etapa FIV și ajungem să obținem embrioni, cuplurile au posibilitatea de a testa genetic embrionii înainte de implantare.
Sunt tehnologii care se folosesc la nivel european, iar clinica SANADOR este aliniată la clinici mari de FIV din Europa”, a conchis dr. Cristina-Alice Barbu.
FOTO: arhivă personală @Medic specialist obstetrică-ginecologie, dr. Cristina-Alice Barbu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă...
Studiul, publicat în...
Bunele maniere la masă sunt...
Dezvoltarea unui copil trece...