10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
În ultimii ani, posibilitățile copiilor și adolescenților de a interacționa cu smartphone-uri, tablete și alte dispozitive au crescut constant, atât pentru că părinții le permit copiilor să-și folosească instrumentele digitale, cât și din cauza tendinței de a oferi un smartphone copiilor, înainte de vârsta de 10 ani, motiv pentru care controlul parental devine fundamental.
Unele familii decid în schimb să permită utilizarea unui smartphone fără cartelă SIM, care poate fi folosit doar în casă prin Wi-Fi, și în acest fel profită de sistemele de control parental.
Este o formă de „control” pe care părintele o adoptă pentru a fi conștient de modurile în care copiii, atunci când nu sunt însoțiți de adulți, folosesc dispozitivele digitale și, prin urmare, pentru a se asigura că nu există acces la conținut sau contacte neadecvate.
Treptat, mână în mână cu evoluția instrumentelor și cu creșterea utilizării acestora, controlul parental își propune așadar ca obiectiv controlul și monitorizarea în general a comportamentului copiilor cuiva în timp ce aceștia interacționează cu dispozitivele.
Primele instrumente de control parental au fost concepute pentru calculatoarele personale și au fost integrate în browserele web (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari și altele) sau în orice caz prevăzute pentru prezența unor programe capabile să blocheze accesul la conținutul considerat nepotrivit.
Având în vedere răspândirea dispozitivelor mobile în viața noastră și având în vedere că aceste instrumente ajung din ce în ce mai mult și întotdeauna pe primul loc în mâinile adolescenților și copiilor, domeniul major de dezvoltare a sistemelor de control parental se referă acum la Aplicațiile care urmează să fie instalate pe smartphone-uri și tablete.
Unele sisteme vă permit să operați un filtru și să favorizați accesul diferențiat la resurse în funcție de cine folosește dispozitivul. Un prim nivel este reprezentat de filtrele care pot fi setate prin sistemul de operare. Să vedem cum sunt activate controalele parentale pe Android și iPhone:
Pentru Android: Pe Google Play, selectând „meniu” și „setări”, poți alege opțiunile de control parental care permit, printr-un PIN, să pui restricții asupra anumitor tipuri de conținut sau să blochezi achizițiile „in-app”.
Pentru iPhone: Selectați „restricție de conținut”, în secțiunea „conținut web” puteți alege între „limitați site-urile web pentru adulți” sau „accesați numai site-uri web permise”.
Un al doilea nivel se referă la utilizarea unui software de instalat pe un PC sau smartphone care împiedică accesul la anumite categorii de site-uri. Aceste programe efectuează o evaluare a conținutului paginilor care sunt vizitate și, dacă sunt identificate cuvinte cheie considerate periculoase, în funcție de vârstă, se declanșează blocarea. Altele acționează prin blocarea site-urilor considerate „negative”, încercând să dezvolte o listă actualizată constant de pagini nepotrivite.
O nouă generație este reprezentată de aplicațiile de control parental (unele exemple, disponibile astăzi, sunt Family link, Mobile Fence, Kids Place, Eyezy, Cerberus), care le permit părinților să fie informați de: SMS trimis, primit și șters, apeluri primite și efectuate, localizare GPS și itinerarii.
În acest caz, pentru a face dialogul operațional între cele două dispozitive, este necesar să instalați aplicația pe ambele, selectând singur rolul „părinte” și asociindu-l cu contul de telefon al copilului. Când cele două dispozitive sunt asociate, devine posibilă operarea comenzilor pentru utilizările celuilalt smartphone.
Atât online, cât și offline, părintele nu trebuie să „supravegheze” ci să observe ce face copilul. Diferența nu este doar lexicală, deoarece se schimbă atitudinea față de copilărie.
Cea mai bună formă de control parental este de fapt să- l însoțești pe cel mic în momentele critice, făcându-l să capete încredere și făcându-l responsabil în timpul utilizării dispozitivelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...