Copii care adorm greu: Rezolvă problema cu regula celor 5 simțuri
Data publicării:
Copiii care dorm puțin și/sau prost prezintă adesea disconfort sau tulburări de comportament în timpul zilei, la școală și în familie. Sunt nervoși, agitați, nu foarte concentrați, ușor de plâns.

Cauza principală pentru insomnia copiilor ar fi utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice precum tablete, smartphone-uri și computere înainte de a merge la culcare.

Dar nu doar tehnologia este de vină! În 8 din 10 cazuri, insomnia la copii și adolescenți poate depinde de organizarea zilei, de cantitatea mare de stimuli și de rutina adesea prea stresantă stabilită de părinți.

Câte ore ar trebui să doarmă copiii?

Numărul de ore necesare pentru a vă odihni bine variază, evident, în funcție de vârsta copilului și de la copil la copil, dar ar trebui să se încadreze totuși în următoarele intervale.

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani sunt necesare între 11 și 13 ore, apoi 9-10 ore pentru copiii cu vârsta între 6 și 10 ani și cel puțin 8-9 ore pentru copiii cu vârsta între 11 și 13 ani.

Cum putem promova odihna bună și combate insomnia?

Ca regulă generală împotriva insomniei, copiii și adolescenții ar trebui să se culce devreme, în jurul orei 21:00 și întotdeauna cam la aceeași oră.


De asemenea, specialiștii recomandă respectarea unor reguli simple pentru a promova relaxarea vederii, a gustului, a atingerii, a mirosului și a auzului.

Regula celor 5 simțuri

Vederea
Lumina și efectele luminoase ale tabletelor, smartphone-urilor și televizoarelor modifică producția de melatonină, hormonul care reglează somnul.

Prin urmare, este o idee bună să opriți tabletele, smartphone-urile, televizoarele și computerele cu cel puțin o oră înainte de a merge la culcare, în jurul orei 8, seara.

Atingerea
Pentru a facilita odihna, temperatura din dormitor trebuie sa fie rece, în jur de 18-20 de grade. Este indicat să purtați pijamale din bumbac nu prea grele. De fapt, căldura excesivă modifică termoreglarea, stimulează transpirația și împiedică odihna bună.

Gustul
Este indicat să nu îngreunați digestia cu cine prea abundente, bogate în grăsimi și consumate târziu după ora 20.

Preferați alimente mai ușoare, bogate în triptofan (îl găsiți în leguminoase, semințe uscate, lapte și derivate, pește, carne de pasăre), un aminoacid esențial pentru producerea de melatonină și serotonină și carbohidrați, de preferință integrali, care favorizează biodisponibilitatea acestora. O ceașcă de lapte și miere sau o mână de cereale și miere înainte de culcare poate fi un obicei bun.

Mirosul
Chiar și simțul mirosului are importanța sa: cearșafurile de bumbac, proaspete și schimbate frecvent, favorizează odihna.

Puteți folosi câteva picături de ulei esențial de lavandă în ultima clătire a rufelor sau într-un difuzor ambiental. De fapt, lavanda reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială, favorizând relaxarea la copii.

Auzul
Tăcerea este esențială pentru a adormi și cu cel puțin 30 de minute înainte de a pune copiii la culcare ar trebui să existe o atmosferă liniștită în casă.

Când acest lucru nu este posibil, puteți folosi ceea ce se numește zgomot alb ca fundal (găsești CD-uri de muzică, compilații online și aplicații pentru tabletă), un sunet de fundal omogen precum cel al ventilatoarelor sau al umidificatoarelor, care ajută la mascarea neplăcerilor de zgomot ale casei. Alternativ, puteți pune muzică relaxantă și plăcută, întotdeauna la un volum scăzut.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: insomnie  odihna  simturi  somn 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel