Copii hiperactivi: Sfaturi utile pentru profesori. Școala și familia ar trebui să formeze o alianță puternică
Data publicării:
Hiperactivitatea este o tulburare de dezvoltare care afectează aproximativ 4% dintre copii. Iată câteva sfaturi pentru părinții copiilor hiperactivi.

ADHD (tulburarea cu deficit de atenție și hiperactivitate) este o patologie cu o componentă genetică mare, deci adesea ereditară, caracterizată printr-o tulburare a neurotransmițătorilor cerebrali responsabili cu controlul atenției.

În unele cazuri, așadar, poate fi însoțită de hiperactivitate secundară, din cauza tulburării psihice care afectează copilul și îl împiedică să filtreze stimulii senzoriali care îl bombardează zilnic.

Copiii hiperactivi au dificultăți de atenție, sunt dezorganizați, dezordonați, au dificultăți de concentrare, până în punctul în care fiecare stimul îi distrage atenția.

Sfaturi 

Școala și familia ar trebui să formeze o alianță puternică, construind o relație profitabilă care să vizeze evitarea numeroaselor frustrări pe care copilul le va întâmpina inevitabil dacă se începe să-l bombardeze cu reproșuri și pedepse sau prin a avea așteptări inadecvate de la el.

Profesorii trebuie să fie conștienți de faptul că atitudinea lor diferită față de copilul neatent/hiperactiv are un impact puternic asupra modificării comportamentului acestuia. 

De altfel, nu trebuie să uităm că severitatea și persistența simptomelor tulburării sunt afectate semnificativ de variabilele de mediu și de modul în care copilul se simte acceptat și ajutat în fața dificultăților. 

Unul dintre predictorii unui deznodământ mai bun al tulburării în adolescență constă tocmai în relația pozitivă pe care profesorii au reușit să o stabilească cu elevul în anii de școală obligatorie.

„Regulile” sălii de clasă trebuie să fie puține, simple și de înțeles 

Profesorul, în primul rând, trebuie să acționeze ca un punct de referință autorizat și competent și să lucreze alături de copil (fără a-și pierde răbdarea), dându-i instrucțiuni scurte și simple, precizând atât verbal, cât și în scris, cei mai importanți pași care să-l ajute să ducă la bun sfârșit sarcinile în mod corespunzător.

Experiența arată că este necesar să se facă pauze dese în timpul lecției, făcând munca stimulativă, în primul rând prin implicarea copiilor pe cât posibil în „căi” în care toată lumea se simte implicată, și numai în al doilea rând, și treptat, prin impunerea timpilor de finalizare a sarcinii date.

Este absolut contraproductiv să subliniem dificultățile subiectului hiperactiv, pentru a nu da naștere la „etichetare” chiar de către colegii de clasă, ceea ce ar agrava starea explozivă a copilului deranjat.

Având în vedere că acești copii își pierd adesea lucrurile, va fi util să se definească timpii și modalitățile de a realiza o reorganizare de rutină a materialelor lor.

Citește și: Ai un copil cu ADHD? Ei bine, el are o superputere

În acest scop, este importantă utilizarea întăririlor pozitive, care să fie variate cu inteligență și sensibilitate pentru ca acestea să nu-și piardă din eficacitate: una dintre acestea ar putea fi încurajarea copilului hiperactiv să desfășoare activitățile în care se descurcă cel mai bine, evitând - după cum am menționat - posibile competiții frustrante cu colegii.

În sfârșit, atunci când este necesar, profesorii, pe lângă colaborarea cu părinții, ar trebui să se consulte cu experții pentru a integra și armoniza intervențiile implementate asupra copilului.

Citește și: Trei sfaturi de la un psiholog pentru a ajuta un copil care are ticuri nervoase: „Există momente când necesită o atenție specială!”

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: adhd  comportament  copii hiperactiv  prodesori 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel