Copii și telefoane: limitează utilizarea lor cu aceste activități stimulative
Data publicării:
Astăzi, copiii sunt din ce în ce mai cufundați în utilizarea tabletelor, a smartphone-urilor , a jocurilor video și a televiziunii. Acest fenomen a dat naștere termenului de „copii digitali”. Mulți părinți se întreabă cum să stimuleze jocul și curiozitatea copiilor, îndepărtându-i de tehnologie. 

În zilele noastre, tehnologia este o parte integrantă a vieții noastre profesionale, sociale și domestice, iar copiii par să aibă o predispoziție înnăscută pentru utilizarea dispozitivelor digitale. 

Cu toate acestea, noi, părinții, ne confruntăm cu o revoluție autentică în căutarea constantă a unui compromis echilibrat pentru a garanta utilizarea sigură, reglementată și conștientă a tehnologiei de către copiii noștri.

Nu există nicio îndoială, de fapt, că interzicerea folosirii tabletelor, PC-urilor sau smartphone-urilor este inutilă și, în anumite privințe, chiar contraproductivă: într-un studiu realizat la Universitatea din Londra a reieșit că copiii învață mai repede folosind o tabletă, mai degrabă decât o carte, asta pentru că posibilitatea de a interacționa cu un ecran ar fi un stimul pentru dezvoltarea cognitivă, promovând învățarea.

Deci, cum putem face față acestei adevărate provocări educaționale?

Încercați să încurajați mișcarea și socializarea

Încurajarea mișcării și a activităților de joacă care implică interacțiune directă și non-virtuală este fundamentală încă de la primii ani și cu atât mai mult în perioada adolescenței. Înscrierea copiilor într-o tabără de vară sau un curs de sport este o modalitate excelentă de a promova socializarea și activitatea fizică.

Stați în aer liber cât mai mult posibil

Petrecerea timpului în aer liber este esențială pentru bunăstarea fizică și psihică a copiilor. Desigur, este important să-i protejezi pe cei mici de expunerea excesivă la soare și să iei toate măsurile de siguranță legate de locație și activități.

Stabiliți o rutină zilnică

Stabilirea unei rutine zilnice este, de asemenea, crucială mai ales în timpul vacanței. Chiar dacă lipsa angajamentelor școlare vă permite să vă treziți mai târziu, este important să mențineți o anumită regularitate în ritmuri și să respectați durata fiziologică a somnului.

2. Fotografie... (pexels-harrisonhaines-3536480_14473700.jpg)

Fotografie de la Harrison Haines/ Pexels

Mâncați într-un mod echilibrat

Supravegherea alimentației copiilor, favorizarea alimentelor proaspete precum fructele de sezon și limitarea alimentelor ambalate și bogate în calorii, este un alt aspect fundamental pentru a asigura o creștere sănătoasă.

Reglementați utilizarea telefoanelor mobile și a tabletelor

Reglementarea utilizării smartphone-urilor, tabletelor, computerelor, jocurilor video și televiziunii este esențială pentru a le permite copiilor să redescopere plăcerea de a fi împreună, de a interacționa și de a descoperi natura. Sărbătorile sunt o oportunitate perfectă de a reduce timpul petrecut în fața ecranelor și de a încuraja activități mai interactive și sociale.

Aveți o abordare conștientă a tehnologiei

Este esențial să se limiteze și să îndrume copiii către utilizarea conștientă și programe de înaltă calitate, sarcină care revine în principal părinților și altor adulți de referință, cum ar fi profesorii.

3. Fotografie... (pexels-ketut-subiyanto-4473776_97473600.jpg)

Fotografie de la Ketut Subiyanto/ Pexels

În timpul meselor și cu cel puțin o oră înainte de culcare, cel mai bine este să evitați utilizarea unor astfel de dispozitive. În plus, nu este absolut recomandat să folosiți aplicații care arată conținut violent pentru a distra un copil care plânge sau unul care se află în locuri publice.

Pentru copiii de 3-4 ani, dispozitivele multimedia pot avea efecte pozitive atunci când sunt folosite împreună cu un adult sau cu un părinte. În acest fel, ele pot fi utile pentru a învăța cuvinte noi prin utilizarea videoclipurilor educaționale.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel