„Copiii au nevoie de noi, nu de teoriile lui pește-prăjit!” Răzvan Vasile, din învățăturile părintelui Necula: „Premiați-i nu pentru biruință, ci pentru cum rezistă la suferință” / VIDEO
Data publicării:
Într-o discuție la Părinți Prezenți, Răzvan Vasile a împărtășit câteva dintre cele mai valoroase lecții despre educație pe care le are de la părintele Constantin Necula. Mesajele acestuia sunt clare și directe, îndemnându-ne să ne întoarcem la esențialul educației: bunul-simț, respectul și răbdarea.

Răzvan Vasile a citit un gând profund pe care părintele Necula l-a transmis: „Discuție cu părintele Necula, fii atent! 

«Copiii sunt suma prostiilor din capul nostru. Sporiți-vă bunul-simț, este cel mai bun pedagog. Copiii au nevoie de noi, nu de teoriile lui pește-prăjit. Cărțile fac biblioteci, nu copii. Bunicii și părinții fac copiii».

Da, deci, trebuie să n-avem teorii a lui pește prăjit, precum zice părintele că «învățământul nu e antreprenorial. Nu creștem, nu scoatem copii de succes pe cap de vită furajat».

«Școala și părinții trebuie să fie formatori de caractere».

Deci, el ce vrea să spună aici? Dacă noi avem bun-simț și îi lăsăm să se joace, îi lăsăm să facă un pic de gălăgie, îi tratăm cu respect, îi lăsăm să fie ei copiii adevărați, atunci vom avea lumină în casă cu ei și noi vom fi luminoși”, a spus Răzvan Vasile la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Prin urmare, educația nu trebuie să fie una teoretică sau impusă, ci să fie bazată pe înțelepciunea și bunul-simț al părinților.

CITEȘTE ȘI „98% dintre copiii până în 5 ani sunt genii!” Răzvan Vasile trage un semnal de alarmă: „Zici că suntem în Epoca de Piatră! Părinții, școala, lumea... îi pun la pământ!” / VIDEO

„Premiați copiii, nu pentru biruință, premiați copiii pentru cum rezistă la suferință”

Un alt punct esențial în învățăturile părintelui Necula, pe care Răzvan Vasile l-a subliniat, este acela de a încuraja reziliența copiilor, nu doar succesul lor.

„Și mai spune așa: «premiați copiii, nu pentru biruință, premiați copiii pentru cum rezistă la suferință». Adică cum văd ei eșecul. Iar asta e genială!

Părinții încearcă permanent să le dea copiilor ce n-au avut ei. Încearcă permanent să-i ferească de orice. Asta e o greșeală! Încearcă să le dea afară din calea lor toate pietricelele, toate problemele, crezând că stau în calea lor. Păi, aici e greșeala mare!

Problemele, greul, stresul sunt surse de putere. Nu-i da copilului la o parte sursa de putere, că nu se mai poate conecta”, a mai punctat Răzvan Vasile.

VEZI ȘI Cea mai mare problemă a generației actuale de părinți. Răzvan Vasile: „Nu suntem permisivi, dar ni s-a furat asta! Copiii nevăzuți NU există!” / VIDEO

Protecția excesivă NU ajută

Răzvan Vasile a subliniat că părinții trebuie să înțeleagă că problemele și dificultățile sunt surse de putere. 

„Uite, vezi câți copii pică la acele festivaluri - să nu mai dăm nume - unde să duc și ce pățesc acolo ș.a.m.d. pentru că au fost prea protejați de părinți și când au ieșit afară au căzut.

Lasă copilul să înțeleagă că pentru că el problema e o creștere, e un profesor. Aici greșim noi foarte mult.

Deci, să-i premiem pentru reziliența asta”, a mai spus Răzvan Vasile.

CITEȘTE ȘI Răzvan Vasile: „Acestea sunt arme nucleare de distrugere în masă la nivel de copilărie!” / VIDEO

Răzvan Vasile: „Laudă copilul doar pentru efort și pentru rezultat”

Un alt sfat important pe care Răzvan Vasile l-a subliniat, este cum să folosim laudele în educație. 

„Și mai e ceva: să nu-i lăudăm «Doamne, cât de deștept ești că ai făcut asta!»

Nu!

Pentru că ei n-au mintea setată complet, la 26 - 25 de ani se oprește creierul din dezvoltare.

Laudă-i pentru efort: «Doamne, ce-i efort minunat ai pus aici» și laude pentru rezultat: «uite ce ai putut să faci, e fantastic!»

Adică sunt niște reguli atât de simple pe care părinții le învață dacă-și ascultă copiii, dacă au răbdare să se conecteze și dacă citesc un pic. Nu e mare lucru!”, a concluzionat Răzvan Vasile.

URMĂRIȚI EPISODUL PĂRINȚI PREZENȚI CU RĂZVAN VASILE INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică” / FOTO: freepik.com @kuzmichstudio

Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică”

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii / FOTO: freepik.com @EyeEm

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii

O bunică spune care sunt cele 3 reguli de aur pe care orice bunic trebuie să le respecte / FOTO: freepik.com @galitskaya

O bunică spune care sunt cele 3 reguli de aur pe care orice bunic trebuie să le respecte

Un studiu britanic concluzionează că interzicerea telefoanelor mobile la cursuri este inutilă: „Nu îmbunătățește performanța școlară!” / FOTO: freepik.com @
vh-studio

Un studiu britanic concluzionează că interzicerea telefoanelor mobile la cursuri este inutilă: „Nu îmbunătățește performanța școlară!”

pixel