Copiii care se simt ascultați cresc de cinci ori mai bine decât alții
Data publicării:
Un nou studiu japonez a arătat că copiii ale căror voci au fost auzite în timpul pandemiei de COVID-19 au raportat o calitate a vieții mai ridicată decât cei care nu s-au simțit luați în considerare: „A-i face pe copii să vorbească, însă, nu este suficient, cei mici trebuie să înțeleagă și că ce spun ei contează”.

Ascultarea este un element esențial pentru calitatea vieții copiilor lor. Acest lucru este conform unui studiu realizat de Școala de Sănătate Publică Bloomberg și Centrul Național pentru Sănătatea și Dezvoltarea Copilului din Tokyo, care în decembrie 2020 a implicat 700 de elevi din clasele a cincea și a opta din Japonia.

Cercetătorii au colectat date printr-un chestionar trimis prin poștă, întrebând copiii cât de des în perioada delicată a pandemiei au fost întrebați și ascultați despre sentimentele și opiniile lor.

Analiza răspunsurilor obținute - publicate în BMJ Journals - a arătat că copiii care aveau percepția că sunt ascultați au fost de cinci ori mai mult în probabilitatea să raporteze o calitate înaltă a vieții, decât colegii lor care nu s-au simțit luați în considerare.


Ascultare activă și bunăstare

Datele privind calitatea vieții au fost măsurate folosind Kid-KINDL, un chestionar care evaluează diferite aspecte ale bunăstării, inclusiv sănătatea fizică, sănătatea emoțională, relațiile de familie și interacțiunile cu semenii.

În acest fel s-a putut descoperi cum 68,4% dintre copiii care au spus că sunt „ascultați” au raportat o calitate înaltă a vieții, comparativ cu 14% dintre copiii care nu s-au simțit ascultați.

Christina Bethell, unul dintre principalii autori ai studiului, a explicat că experiențele pozitive din copilărie, cum ar fi sentimentul de a fi luat în serios, promovează reziliența și bunăstarea mentală și fizică, cu beneficii pe termen lung.

2. Foto: Free... (copiii-care-se-simt-ascultati-cresc-de-cinci-ori-mai-bine-decat-altii-3_35409900.jpg)

Foto: Freepik @freepik

Convenția ONU și drepturile copilului

Studiul a profitat de ceea ce este cuprins în Convenția Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului - care garantează copiilor dreptul de a fi ascultați și respectați - pentru a sublinia importanța creșterii copiilor într-un mediu deschis și sigur, în care cei mici nu trebuie să se teamă să pună întrebări, să vorbească și să exprime opinii.

Sondajul a relevat de fapt că beneficiile pentru tineri nu derivă doar din a fi obiectul întrebărilor sau conversațiilor, ci și din a fi luați în considerație cu adevărat de către adulți. Demonstrează acest lucru faptul că copiii care au pretins că au fost ascultați, dar care nu și-au văzut opiniile influențând în mod concret deciziile, nu au raportat o creștere semnificativă a calității vieții.

3. Foto: Free... (copiii-care-se-simt-ascultati-cresc-de-cinci-ori-mai-bine-decat-altii-1_59289100.jpg)

Foto: Freepik @freepik

Pe scurt, conform cercetătorilor, nu este suficient ca părinții să asculte ce au de spus copiii lor, dar este necesar ca cuvintele copiilor să aibă un răspuns eficient în dinamica familiei.

Valoarea experiențelor pozitive

Potrivit lui Bethell, ascultarea activă este o experiență pozitivă care este esențială pentru dezvoltarea sigură și sănătoasă a copiilor, care are ca rezultat relații stabile și contribuind la sănătatea lor viitoare.

Din acest motiv, expertul speră la lansarea unor politici serioase care să promoveze și să faciliteze practici similare atât în ​​familie, cât și în contexte educaționale: „Asistența reactivă este esențială pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor și trebuie să fie o prioritate la nivel global”, a declarat el.

De altfel, studiul demonstrează că experiențele pozitive și relațiile de susținere rămân elemente esențiale pentru a garanta creșterea armonioasă și satisfăcătoare a tinerilor, mai ales în situații dificile precum o pandemie sau, mai frecvent, un moment de dificultate pentru familie sau context în pe care copilul se trezeşte trăind.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel