Copiii religioși sunt mai egoiști decât cei nereligioși, potrivit unui studiu
Data publicării:
Religia s-ar putea să nu ajute la moralitate pentru toată lumea. Totuși, un studiu nu reprezintă o dovadă concludentă.

În acest caz, studiul din 2018 sugerează că, mai degrabă decât să dezvolte generozitatea și bunătatea, copiii care cresc în familii religioase sunt puțin mai puțin buni și mai puțin generoși decât copiii laici.

Dr. Jean Decety, neuroscientist în domeniul dezvoltării la Universitatea din Chicago, a condus o echipă de cercetători de la șapte universități din întreaga lume pentru a afla dacă credința religioasă are o influență negativă asupra altruismului copiilor.

Citește și „Cea mai puternică rugăciune a mamei pentru copiii ei”

1.170 de familii au fost recrutate pentru studiu, concentrându-se pe un copil (cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani) și familiile acestora.

Astfel, 510 dintre familiile participante au fost musulmane, 280 au fost creștine, 29 au fost evreiești, 18 au fost budiste, 5 au fost hinduse, 323 au fost nereligioase, trei agnostice, iar două s-au descris ca fiind altele.

Familiile evreiești, budiste și hinduse au fost excluse din studiu, deoarece numărul lor era prea mic pentru a fi valabil din punct de vedere statistic.

Ce a presupus studiul

Sursa foto: freepik.com@freepik

După ce a calculat cât de religioasă era fiecare familie, Dr. Decety a stabilit că jumătate dintre copiii din familiile religioase proveneau din case foarte practicante, în timp ce viața spirituală a celeilalte jumătăți era mai puțin strictă.

Apoi, i-a pus pe copii să joace o versiune a Jocului Dictatorului, care este o modalitate de a măsura altruismul.

Vezi și „Cele mai frumoase nume de fete din Biblie”

Deși este denumit joc, Jocul Dictatorului nu este chiar așa, deoarece doar unul dintre participanți joacă de fapt. Fiecare copil a primit o colecție de 30 de abțibilduri cool și i s-a spus că poate păstra 10 dintre ele.

După ce copilul și-a ales cele 10 abțibilduri, cercetătorul i-a spus că nu a fost suficient timp pentru a juca jocul cu toți copiii de la școală, dar că, dacă doresc, au voie să dea unele dintre cele zece abțibilduri ale lor unui coleg de școală la întâmplare, care altfel nu ar fi putut participa la joc.

Copilul a avut apoi la dispoziție câteva minute pentru a decide dacă vrea să renunțe la unele dintre autocolante și, dacă da, la câte.

Cercetătorii au folosit apoi numărul de abțibilduri predate ca modalitate de măsurare a altruismului.

Copiii necredincioșilor au fost mult mai generoși decât cei ai credincioșilor și au cedat în medie 4,1 abțibilduri. Copiii din medii religioase au dăruit 3,3 abțibilduri.

Defalcând și mai mult, cercetarea a arătat că cei musulmani au dat în medie 3,2 autocolante, iar copiii creștini au dat 3,3.

Ce a arătat studiul 

Sursa foto: freepik.com@shekhinah

Analiza a arătat că generozitatea copiilor a fost invers corelată cu cât de religioasă era familia lor. O investigație suplimentară a arătat, de asemenea, că copiii din familiile religioase aveau tendința de a fi mai critici.

„În general, constatarea noastră ... contrazice presupunerea de bun simț și populară potrivit căreia copiii din gospodării religioase sunt mai altruiști și mai buni față de alții”, au declarat autorii studiului, intitulat The Negative Association Between Religiousness and Children's Altruism Across the World publicat în revista Current Biology, potrivit YourTango.


„Mai general, ei pun sub semnul întrebării dacă religia este vitală pentru dezvoltarea morală, susținând ideea că secularizarea discursului moral nu va reduce bunătatea umană; de fapt, va face exact opusul.”

Astfel, nu trebuie să fii credincios pentru a fi o persoană bună și generoasă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes” / FOTO: freepik.com @ standret

Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes”

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog / FOTO: freepik.com @EmilyStock

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi” / FOTO: freepik.com @sherry

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi”

Foto: Freepik @freepick

Acesta este intervalul orar în care un copil NU ar trebui să își facă temele: Cum să eviți suprasolicitarea și lipsa de concentrare

pixel