Copiii se nasc inteligenți sau devin inteligenți? Rețeta celor 3 elemente pentru a avea copii mai deștepți
Data actualizării:
Data publicării:
Inteligența nu este doar un dar al naturii. Este o abilitate care se perfecționează în timp. Este mai bine dacă începi să o faci din copilărie, când creierul este mai elastic și gata să prindă noi stimuli.

O confirmare suplimentară vine din cercetările Școlii Steinhardt de cultură, educație și dezvoltare umană de la Universitatea din New York. Publicată recent de Perspectives on Psychological Science, cercetarea a analizat și a făcut referințe încrucișate rezultatele a peste 70 de studii cu privire la o întrebare care ar trebui să prezinte un mare interes pentru părinți, educatori și, de asemenea, pentru părinți: ce se poate face pentru a crește inteligența unui copil în primii cinci ani de viață.

Au fost identificați trei factori cheie

În primul rând, o alimentație bună, care trebuie să fie bogată în ulei de pește și omega 3. În al doilea rând, activități care pot stimula curiozitatea copiilor, începând cu lectura cu voce tare a fabulelor și poveștilor. În al treilea rând: frecventarea grădinițelor.

„Ca orice abilitate umană, și inteligența poate fi antrenată, iar părinții și profesorii au un rol fundamental în acest sens”, spune medicul pediatru Margherita Caroli, consultant la Uniunea Europeană, consilier temporar al Organizației Mondiale a Sănătății, precum și fost președinte al Grupului european pentru obezitate infantilă.

Ne naștem inteligenți sau devenim inteligenți? Inteligența este determinată doar de gene sau și de mediul în care se crește?

Atât, în inteligență există o componentă genetică și există o componentă de mediu. Dacă nu ar fi așa, toți copiii oamenilor de știință sau ai muzicienilor ar fi oameni de știință și muzicieni. În primul rând, însă, trebuie să clarificăm ce este inteligența. Inteligența este mai degrabă capacitatea de a rezolva probleme, care nu sunt pur și simplu matematice. Este capacitatea de a depăși obstacolele vieții, de a găsi soluții noi, de a ști să te adaptezi contextului în care trăiești, de a ști să relaționezi cu ceilalți. Inteligența, așadar, este o capacitate care poate fi și trebuie antrenată. Pe de altă parte, fără părinți și profesori buni care să-l stimuleze, nici cel mai inteligent copil nu va fi niciodată primul în clasă.

Alimentație și inteligență

Pentru a spori inteligența copiilor, cercetătorii de la Universitatea din New York recomandă ulei de pește și omega 3.

Dar ce legătură are alimentația cu a fi inteligent?

Nutriția este importantă pentru a acoperi toate nevoile organismului și pentru a crește bine, nu doar „în cantitate”, ci și „în calitate”. Din acest motiv, in primii 2-3 ani de viață ai copilului, care corespund perioadei de cea mai mare dezvoltare a creierului si a neurotransmitatorilor, este bine sa consumi omega 3. Dar nu numai. După cum studiile lui Riccardo Uauy și Fernando Viteri asupra efectelor pe termen lung ale malnutriției au demonstrat pe deplin, deficitul de fier și proteine ​​poate reduce și abilitățile cognitive.

Antrenarea inteligenței, comportamentul pe care părinții îl au față de copiii lor este decisiv

Iată cum părinții pot stimula inteligența copiilor:

Jucându-vă cu ei și citiți cu voce tare, de exemplu. Jocul este cel mai bun mod de a învăța, în timp ce lectura se deschide către alte lumi: înseamnă călătorește cu mintea, cu participare și implicare. Și apoi trebuie să-i facem pe copii curioși de ceea ce îi înconjoară, să-i stimulăm să învețe despre diferite moduri de a trăi și de a gândi. Desigur, copiii trebuie protejați, dar nu închiși și izolați: dacă nu învață singuri să urce și să coboare de pe trotuar, atunci nu vor ști să urce pe scara vieții.

Educația preșcolară

Potrivit cercetătorilor americani, al treilea factor ca importanță pentru stimularea inteligenței este experiența educațională preșcolară. La vârsta preșcolară, copiii sunt mai receptivi. Dacă stau acasă au doar posibilitatea să învețe de la părinți, la școală au mai mulți stimuli. Sunt profesori, de la care pot învăța reguli și moduri de gândire noi, și sunt colegi, fiecare diferit de celălalt. 

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Dezvoltare intelectuala
Tagurile articolului: alimentatie  copii  educatie  inteligenta 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel