Copiii sunt născuți pentru a fi liberi și fericiți! Maria Montessori, o viață dedicată copiilor: Filmul pe care orice educator ar trebui să-l vizioneze
Data actualizării:
Data publicării:
Copiii sunt născuți pentru a fi liberi și fericiți. Cu toate acestea, „nu poți fi liber dacă nu ești independent”, spunea María Montessori, una dintre educatoarele din Italia a cărui impact a traversat granițele și care a ajuns să fie cunoscută în aproape întreaga lume.

O pedagogă ale cărei metode nu doar că au revoluționat educația vremii sale, dar au și transformat modul în care înțelegem dezvoltarea copilăriei și percepem lumea, iar în timp, acest lucru a dus la nașterea filozofiei Montessori.

Această abordare a vieții și învățării copiilor este una pe care orice educator ar trebui să o cunoască.

Citește și Ajutor la teme: Cum îi putem ajuta pe copii să înțeleagă rapid enunțurile

Cine a fost Maria Montessori

Sursa foto: Wikipedia

Maria Montessori (1870–1952) a fost o educatoare, medic și pedagog italian, cunoscută în întreaga lume pentru dezvoltarea metodei educaționale care îi poartă numele – metoda Montessori.

Aceasta se concentrează pe respectul față de copil, învățarea prin experiență și autonomia în educație, oferind copiilor un mediu de învățare structurat, dar flexibil, care încurajează descoperirea și explorarea.

Montessori a fost prima femeie din Italia care a obținut diploma de medic și inițial a lucrat cu copii cu dizabilități.

A observat nevoia acestora de a învăța prin activități practice și de a-și dezvolta independența.

Ulterior, a aplicat aceste principii și la copiii sănătoși, dezvoltând o metodă care pune accent pe învățarea activă, respectul pentru ritmul propriu al fiecărui copil și încurajarea autonomiei.

Metoda Montessori se bazează pe ideea că învățarea trebuie să fie centrată pe copil și că educația trebuie să fie un proces activ, nu unul pasiv.

Sursa foto: freepik.com@EyeEm

În loc să se impună reguli rigide, profesorii sau „ghidurile” în metoda Montessori creează un mediu în care copiii pot explora și învăța de la sine, cu ajutorul materialelor didactice speciale.

Astăzi, filozofia Montessori este utilizată în școli din întreaga lume și este apreciată pentru abordarea sa inovatoare și respectuoasă față de copil.

Maria Montessori - filmul care trebuie vizionat de toate educatoarele!

Sursa foto: Justwatch

În 2007, televiziunea italiană a lansat un film biografic despre Maria Montessori, medică, psihiatru și pedagog italian.

Regizat de Gianluca Maria Tavarelli și cu Paola Cortellesi în rolul principal ca Maria Montessori și Massimo Poggio în rolul lui Giuseppe Montesano, filmul relatează viața dramatică și transgresivă a educatoarei italiene și pune în context originile și impactul metodei de învățământ care poartă numele său și care a revoluționat educația așa cum era cunoscută până atunci.

Filmul povestește începuturile Mariei Montessori, primele sale eforturi de a intra la Facultatea de Medicină și Chirurgie din Italia și întreaga sa carieră profesională în domeniul Psihiatriei și Filosofiei, până la incursiunea sa în lumea Pedagogiei și a învățământului copiilor.

Viața personală a Mariei Montessori

Toate acestea sunt înfășurate în viața sa personală, în care spectatorii vor fi martorii obstacolelor cu care s-a confruntat și dezamăgirilor pe care viața i le-a adus, care i-au interzis să îngrijească propriul fiu, deși și-a dedicat o mare parte din viață educării cu pasiune a miilor de copii, potrivit Etapainfantil.

Un film care, uneori, poate părea sfâșietor, dar care arată efortul și sacrificiul unei femei dinaintea timpului său, ceea ce i-a permis să devină una dintre primele care a obținut un titlu de medicină în Italia și care, pentru prima dată, a deschis ușa pentru stimularea dezvoltării copilăriei, oferind copiilor libertatea de a-și croi propriul drum.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Expert: „Am intervievat 70 de părinți care au crescut adulți de mare succes. Iată primele 4 regrete ale lor” / FOTO: freepik.com @anatoliy_cherkas

Expert: „Am intervievat 70 de părinți care au crescut adulți de mare succes. Iată primele 4 regrete ale lor”

Dacă deții această abilitate cheie, ești mai puternic mental decât majoritatea. Expert: „În lumea de astăzi, puterea mentală este o necesitate” / FOTO: freepik.com @rostyslav84

Dacă deții această abilitate cheie, ești mai puternic mental decât majoritatea. Expert: „În lumea de astăzi, puterea mentală este o necesitate”

„Copilul meu extrem de sensibil se enervează din orice, ce pot face?” Strategii pentru părinți de la experții în parenting: „Așa își dezvoltă o personalitate puternică!” / FOTO: freepik.com @ksenia_she

„Copilul meu extrem de sensibil se enervează din orice, ce pot face?” Strategii pentru părinți de la experții în parenting: „Așa își dezvoltă o personalitate puternică!”

Iată care este atitudinea zilnică de adoptat pentru bunăstarea copilului tău, potrivit unui cercetător în parenting / FOTO: freepik.com @mintpro

Iată care este atitudinea zilnică de adoptat pentru bunăstarea copilului tău, potrivit unui cercetător în parenting

pixel