Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile
Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...
Greu de abordat, comportament ezitant și o răceală care se interpune între noi și copil. Cum să depășim această situație fără a deranja, fără a fi intruziv și enervant de sâcâitor în lupta noastră de a câștiga atenția unui copil? Răspunsul este simplu: fă-l să se simtă special atunci când ești în preajma lui. Dar cum?
Iată care sunt cele 4 obiceiuri, sau mai bine spus tactici, pentru a câștiga atenția unui copil indiferent dacă ești părintele acestuia sau un prieten.
Ai putea crede că este suficient să asculți ceea ce spune copilul tău pentru a înțelege ce vrea să-ți spună. Nu este asa. Unul dintre gesturile pentru a face un copil să se simtă special este să te oprești o clipă și să-l privești în ochi.
Acest lucru îl face să știe că îi acordați serios atenție. Poate că nu o analizează așa, dar emoțional este foarte important pentru el. Puteți profita de ocazie pentru a-i adresa câteva întrebări despre ceea ce tocmai a spus.
Foto: Tatiana Syrikova/ Pexels
Astfel el va vedea că ești atent la ceea ce spune și face. Dacă ești ocupat când vorbește cu tine, spune-i să aștepte un moment și să-i acorde toată atenția ta cât mai curând posibil. Această atitudine nu numai că îl va face să se simtă special, dar va îmbunătăți și comunicarea dintre voi.
Dacă copilul este foarte mic și nu vorbește încă, contactul vizual devine mai important. Va încerca să se exprime și este esențial să-l urmărești. În timpul jocurilor și meselor, nu rata ocazia de a-l privi în ochi.
O altă atitudine care face un copil să se simtă special este să-i aloci timp pentru a fi alături de el fără întreruperi. Nu este nevoie să petreci o zi întreagă, pentru el va fi suficient să știe că îi dedici o anumită perioadă de timp exclusiv lui.
Dacă ești părinte, citește-i o poveste înainte să adoarmă sau faceți o plimbare în parc în fiecare zi după prânz, joacă-te 10 minute cu el după muncă.
Dacă ești prieten sau rudă, oferă-i 10 minute din vizita ta, 10 minute care să fie exclusiv dedicate lui: întreabă-l cum se simte, ce a mai făcut, ce s-a mai întâmplat în filmul lui preferat, etc...
Ca adulți, ar trebui să vorbim continuu cu copiii și să rezolvăm îndoielile pe care le au. A face un copil să se simtă special înseamnă să te interesezi de lumea lui: să-i pui întrebări despre ceea ce îl îngrijorează, îl interesează și îl sperie.
Foto: Tatiana Syrikova/ Pexels
Nu întrebați cum a mers școala și nu vă mulțumiți cu un „Bine”. Mergi mai departe: întreabă-l dacă are întrebări, dacă se simte bine, dacă îl deranjează ceva. Aceasta este o modalitate grozavă de a construi o legătură de încredere între voi.
Știm deja că ursulețul cu care dorm în fiecare noapte nu are același efect asupra ta ca și asupra lui. Totuși, arată-ți interesul pentru animalul lui de pluș.
Să arăți că ai dragoste sau afecțiune pentru aceleași lucruri îl va face să se simtă important pentru tine.
Ascultă-l cu entuziasm dacă îți vorbește despre castelul lui de nisip sau noua lui carte de colorat. Împărtășește-i câteva dintre hobby-urile sale pentru a-l face să se simtă în largul lui.
Adoptă aceste patru atitudini în viața de zi cu zi pentru a face un copil să se simtă special. Sunt ușor de aplicat, iar rezultatele includ o bună comunicare, o mai bună înțelegere și un copil mai încrezător.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...
Un tată a împărtășit, într-un...
Când copiii noștri ajung la...
Rugăciunile de dimineață și...
Crăciunul este aproape aici...
În mitologiile antice, femeile divinități au jucat un...
Alegerea numelui pentru...
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...
Furia și izbucnirile...