Cele 10 „porunci vitale” ale educației emoționale pentru a-ți crește copiii. Psiholog: „Așa veți fi părinții de care au nevoie”
Odată terminată școala, universitatea este poate una dintre alegerile care determină cel mai mult direcția pe care o va lua viitorul. De fapt, universitatea nu este doar un loc în care înveți noțiuni, este mai presus de toate un loc unde începi să alegi singur și unde îți faci prietenii care durează o viață. Mai mult, pentru unii este și momentul să taie cordonul ombilical și să părăsească locul în care locuiau împreună cu familia.
De cealaltă parte, trebuie să recunoaștem deși nu ne face plăcere, universitatea poate deveni locul unde copilul își pierde identitatea, uită de buna educație pe care părinții i-au oferit-o acasă, își uită scopul inițial și se poate trezi, de asemenea, înconjurat de noi prieteni de calitate îndoielnică. Este locul unde anturajul poate distruge destine.
Așadar a face o alegere bună este un lucru foarte important.
Părinții fac adesea o greseală foarte des întâlnită: recomandă întotdeauna facultățile tradiționale, deoarece se crede că oferă oportunități mai bune în lumea muncii. Dar să recunoaștem, astăzi este greu să găsești de lucru atât pentru un muzician, cât și pentru un inginer. Lumea este plină de absolvenți de științe politice, manageri și economiști care fac cu totul altă meserie decât cea pentru care facultatea i-a pregătit.
Gândirea la piața muncii este importantă, dar nu poate fi singurul factor, îmbinarea practicității cu talentul personal poate fi în schimb o modalitate bună de a evita anxietățile legate de examene, căi trase parcă desigur timp de 10 ani sau ajungând să fie contabili nefericiți care au vrut să studieze literatura și să meargă la muncă cu anxietate.
Copilului tău a făcut liceul științific, dar i-a plăcut arta? Poate că alegerea unei facultăți care predă munca unui designer grafic de publicitate (un job care îmbină abilitățile logico-matematice și creativitatea) ar putea fi o bună cale de mijloc pentru a nu ajunge să studieze cu anxietate.
Întrebarea: ce vrei să fii când vei fi mare? Nu este singurul lucru important, trebuie să știi și dacă ești bun la ceea ce vrei să fii. Preferi stabilitatea sau călătoriile și aventurile? Ești dispus să studiezi mulți ani pentru a fi doctor, sau poate avocat? Dar ești sigur că vei fi bun în a face aceste munci?
De asemenea, este important să înțelegem dacă un factor de bunăstare este apropierea familiei și a iubitului, dacă tânărul este capabil să aleagă singur și, de asemenea, să trăiască departe sau dacă dorește să împartă alegerea cu familia.
Unde ai de gând să locuiești odată ce ai absolvit? Vrei o familie înainte de a împlini 30 de ani? Acestea sunt, de asemenea, întrebări importante pentru a înțelege ce vrei să faci când vei fi mare. Este mai ușor să ai stabilitate făcând științe bancare sau administrative, în timp ce dacă vrei să înveți bine limbi străine și vrei să faci o meserie în care călătorești (chiar și ocazional), atunci trebuie să iei în considerare că familia pe care ți-o dorești a o întemeia la 25-30 de ani nu se va împăca prea bine cu meseria ta.
Înțelegerea a ceea ce oferă fiecare facultate, ce subiecte sunt acoperite, tutorii de curs, laboratoarele, posibilitatea de a urma un semestru în străinătate sunt elemente de luat în considerare. Mai ales în orașele mari, unde universitățile sunt uneori imense, a-ți găsi drumul într-o junglă de informații poate fi dificil, iar copiii mai mari nu au întotdeauna toate răspunsurile.
Examinează împreună cu aceștia broșurile și site-urile, oportunitățile și punctele de vânzare și încearcă să-l pui pe copil să facă o listă cu lucrurile pe care le consideră importante în fiecare facultate, doar el poate ști dacă va fi fericit optând pentru acel curs de studiu.
Evitați comparațiile cu frații, verii sau copiii prietenilor. Doar pentru că o alegere a fost potrivită pentru altcineva, nu înseamnă că este potrivită pentru copilul tău. Și mai presus de toate, evită fraze de genul „fratele tău mai mare, vezi cât de bun e, ia maxim la toate examenele”... fiecare om se pricepe la ceva, fiecare are talentul lui, trebuie doar să-l găsești.
Și în încheiere vă invităm să reflectați la vorbele lui Albert Einstein: "Oricine este un geniu, dar dacă judeci un pește după abilitatea lui de a se urca într-un copac, el va trăi toată viața crezând că este un prost."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Lumea poate fi un centru de...
Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...
Lumea poate fi un centru de...