Copilul se exprimă cu „îmi place” sau „nu-mi place”. Daniela Gavankar: „Tot ce-i cerem nu-i place. E firesc! Dar părintele trebuie să suporte disconfortul și să-l ghideze spre ce are nevoie” / VIDEO
Data publicării:
Daniela Gavankar, psiholog și profesor universitar, a adus în discuție un aspect esențial al dezvoltării copilului în cadrul emisiunii Părinți Prezenți: dinamica plăcerii în care trăiesc copiii și importanța implicării părinților în dezvoltarea nevoilor acestora. Potrivit specialistei, copiii exprimă des ceea ce le place sau nu le place, iar provocarea pentru părinți este să echilibreze aceste dorințe cu nevoile reale ale copilului.

Copiii trăiesc absolut în dinamica plăcerii, explică Daniela Gavankar la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro. „Copilul întotdeauna se exprimă cu `îmi place` sau `nu-mi place`. Tot ce le cerem noi nu le place: `Mie nu-mi place să citesc`, `mie nu-mi place să scriu`, `mie nu-mi place să mă spăl`, `mie nu-mi place să fac curat`, `mie nu-mi place`”.

Această atitudine nu este un semn de indisciplină sau de lipsă de respect, ci un comportament natural al copiilor care prioritiză activitățile care le oferă plăcere imediată.

E firesc să fie așa! Copilul trăiește în dinamica plăcerii și el spune ce-i place și ce nu-i place, mai spune specialista.

Citește și Daniela Gavankar: „Astăzi este foarte greu să educi un copil! Mult mai greu decât atunci când am fost noi copii” / VIDEO

Daniela Gavankar: „Adultul trebuie să se ocupe de nevoile copilului, nu de ceea ce îi place”

Responsabilitatea părinților nu este doar de a satisface dorințele copilului, ci și de a-i forma deprinderi care îl vor ajuta pe termen lung.

Adultul trebuie să se ocupe de nevoile copilului, nu de ceea ce îi place, dar de ce are el nevoie. Îți trebuie o foarte mare putere ție, ca părinte, pentru că lui nu-i place să citească, dar tu trebuie să-l înveți să citească, pentru că are nevoie în toată viața lui să facă asta.

Și, atunci, tu practic trebuie să suporți faptul că îi creezi un disconfort și să insiști în a-i oferi ce are nevoie suportând disconfortul lui”, adaugă Daniela Gavankar.

SURSA FOTO: freepik.com @ivalukian

Totuși, dacă părinții ar urma exclusiv preferințele copilului, s-ar ajunge la o dezvoltare dezechilibrată

„Sunt adulți care nu pot să suporte astea și atunci nu fac ce e bine pentru copil, pentru că lui ăla micul nu-i place. Și cresc copiii așa singuri că buruienile, luând hotărâri ei pentru ei. Gândește-te ce se poate întâmpla cu un copil care la 7 ani hotărăște el pentru el. Cât de greu este să stai tu pe picioarele tale ca părinte, să te ocupi de nevoile copilului, știind că lui nu-i place”, mai spune specialista.

Vezi și Mama autoritară vs. mama permisivă. Daniela Gavankar: „Ești MAMĂ sau MĂMICĂ! Ar trebui să pendulăm între acestea două” / VIDEO

Psiholog Gavankar: „Să fii ferm și pe poziție și puternic și cu autoritate, să-l înveți să facă asta”

Potrivit psihologului, o „casă bună” este aceea în care există un echilibru între libertatea copilului de a se bucura de activități plăcute și momentele în care trebuie să-și asume responsabilități. 

„Într-o casă bună, unde este echilibru, copilul oricum trăiește în dinamica plăcerii: că el se joacă, că stă, că visează, creează sau mai știu eu ce face și la un moment dat tu trebuie să vii acolo și să-i spui `uite, tu astăzi trebuie să faci asta, să-ți faci temele sau să mănânci, sau să te speli pe dinți` sau să mai știu eu ce. Să fii ferm și pe poziție și puternic și cu autoritate, să-l înveți să facă asta și să-și formeze aceste rutine de a-și face treburile lui, după care din nou să-l lași în dinamica plăcerii și să facă ce vrea.

SURSA FOTO: freepik.com @alexkich

Deci, vezi cum vine: plăcere, treabă sau ce responsabilități ai tu, după care plăcere. E ok să fie așa! Dar, tu ca părinte trebuie să suporți partea asta de disconfort în care trebuie să-l scoți pe copil din plăcerile lui și să-l pui pe drumul ăsta de a lucra împreună cu el, la a-i forma deprinderi sănătoase de viață de care el are nevoie pentru ca să fie un om drept, sănătos, respectuos, puternic și cu onoare, subliniază Daniela Gavankar.

Citește și „Nu stricăm copiii cu prea multă iubire!” Psihologul Daniela Gavankar, despre adevăratele nevoi ale celor mici: „E un mit, o credință greșită!” / VIDEO

Daniela Gavankar: „Îți trebuie multă putere ție ca adult, practic să te duci împotriva copilului tău și să-l superi și apoi tu să suporți disconfortul lui”

Un alt punct cheie subliniat de Daniela Gavankar este că respectul nu poate fi învățat de copil singur. Acesta se formează prin corectare constantă și prin explicarea comportamentelor adecvate:

„Un copil nu învață despre respect singur. Un copil cum învață despre respect? Atunci când el nu vrea sau protestează sau manifestă comportamente neadecvate și cineva explică: `nu face așa`, `nu-i ok`! Și-ți trebuie multă putere ție ca adult, practic să te duci împotriva copilului tău și să-l superi și apoi tu să suporți disconfortul lui”, conchide specialista.

Vezi și Mama autoritară și copilul în „luptă nedreaptă” cu el însuși. Daniela Gavankar: „Apare frica: frica să nu supere, frica de pedeapsă, frica de dezamăgire!” / VIDEO

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

Copiii mici care vor să facă totul singuri. Ce spun cercetătorii? „Părinții care încurajează autonomia contribuie la succesul lor pe termen lung” / FOTO: freepik.com @b1lyk

Copiii mici care vor să facă totul singuri. Ce spun cercetătorii? „Părinții care încurajează autonomia contribuie la succesul lor pe termen lung”

Foto: Freepik @cookie_studio

7 obiceiuri de aur. Secretele celor mai de succes copii

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

pixel