Copilul tău are dificultăți la citit? Iată câteva sfaturi despre cum să îl ajuți 
Data publicării:
Părinții joacă un rol cheie în dezvoltarea abilităților de citire ale copiilor lor: o mulțime de sfaturi practice și trucuri din cartea unui expert în acest subiect.

Abilitățile de citire ale unui copil pot avea un impact mare asupra modului său de creștere: îi poate face să-i placă sau să nu-i placă școala, să-și crească sau să scadă stima de sine, chiar să îi afecteze învățarea și inteligența.

Acesta este motivul pentru care, mai ales atunci când copilul se confruntă cu probleme cu citire, părinții trebuie să își facă partea lor pentru a-l susține. Nancy Newman ne spune cum să o facem în cartea ei „Growing passionate readers. How to make our children love books”.

Nancy Newman trăiește și lucrează în New York. După o lungă carieră ca profesor, a început să țină seminarii și conferințe pentru a transmite părinților, educatorilor și bibliotecarilor abordarea ei asupra lecturii: este autoarea cărții ”Cititori pasionați în creștere. Cum să-i facem pe copiii noștri să iubească cărțile”. 

Când un copil ar trebui să știe să citească

Copiii pot fi pregătiți fiziologic să învețe să citească la vârste diferite: unii sunt capabili să o facă la 4 ani, alții la 7 sau chiar mai târziu. Acest lucru face să fie dificil de înțeles dacă și când să intervii cu privire la situația copilului tău. 

Pe de o parte, de fapt, împingerea lui să înceapă să citească prea devreme ar putea cauza mai degrabă probleme decât să le prevină; dimpotrivă, subestimarea unei probleme pentru o lungă perioadă de timp cu speranța că o va depăși singur va face mai dificilă corectarea oricăror dificultăți. Prin urmare, dacă bănuiți că copilul dumneavoastră are dificultăți în a învăța să vorbească sau să citească, cel mai bine este să consultați profesorii și eventual și un specialist în lectură.

De ce unii copii au probleme cu citirea

Problemele de alfabetizare pot fi cauzate de deficiențe de auz, imaturitate fizică, expunere insuficientă la limbaj la începutul vieții, deficiențe emoționale, predare slabă la clasă, programe de lectură inadecvate sau dislexie.

Unele semne ale dislexiei sunt: ​​dificultăți de a învăța să vorbească și de a învăța sunetele alfabetului, dificultăți în memorarea succesiunii alfabetului și a cuvintelor unui cântecu, în memorarea faptelor, pronunțarea cuvintelor, învățarea unei limbi străine și ortografia.

Important este că, după cum arată diverse studii, fiecare copil poate învăța să citească fluent dacă primește o pregătire adecvată la școală și suficient sprijin și încurajare acasă. Și, dacă sunt diagnosticate devreme, aproape toate problemele de citire pot fi corectate.

Învățarea cititului: vârsta critică

Cititul pare ușor, dar în realitate neurobiologii spun că este una dintre cele mai complexe și solicitante activități cognitive pentru om, care la începutul procesului de învățare implică întotdeauna efort din partea copilului. 

Învățatul cititului nu este sarcina exclusivă a școlii. Rolul părinților este important înainte de toate, deoarece,  pentru a depăși această fază delicată trebuie să exerseze împreună cu copilul lectura acasă. Și părinții își cunosc copiii mai bine decât oricine altcineva, știu când să aplice regula și când să fie flexibili în ceea ce privește lectura, mai ales la sfârșitul unei zile lungi de școală.

Sprijinul emoțional și concret pe care îl poți oferi copilului tău este de asemenea fundamental: lectura este de fapt prima mare provocare școlară pentru el, care va tinde inconștient să se definească drept „inteligent” sau „prost” în funcție de viteza și priceperea cu pe care va învăța să-l aprindă.

Ce să faci dacă copilul tău se chinuie să citească

Sprijină-ți copilul la școală

Dacă bănuiți că copilul dumneavoastră are probleme de vorbire sau citire, discutați cu profesorii și cereți-le sfatul despre cum să îl corectăm cât mai curând posibil. Aflați, mereu în spirit de colaborare, ce metodă de predare a lecturii folosesc pentru că nu toate sunt potrivite.

Comunicați-i profesorilor sensibilitatea și oboseala copilului dumneavoastră, rugându-le să încerce să atenueze jena de la clasă: de exemplu, oferindu-i mai mult timp pentru a termina lucrările de la curs, făcându-l să susțină teste pe computer sau reducând cantitatea de teme de făcut. Amintiți-vă că școala este obligată să vă ajute.

Reduceți anxietatea și construiți încrederea

Anxietatea este un mare dușman, care îl poate bloca în fața unei pagini de citit. A fi aproape de el în timp ce face exerciții îl poate ajuta așadar să se relaxeze și să dea tot ce poate, dar și întreruperea eforturilor dacă vezi că petrece prea mult timp unei sarcini îl va împiedica să se simtă frustrat.

Este important să înțeleagă că nu este nimic în neregulă cu el: poate că acum nu va fi un cititor la fel de bun ca tovarășii sau frații săi, dar excelează în alte lucruri. și până la urmă, oricum,

Utilizați lectura orală ghidată

Abilitatea de a recunoaște și înțelege cuvinte doar cu o privire este crucială pentru a deveni un cititor competent. În timp ce unii copii pot învăța să citească un cuvânt după ce l-au văzut de trei sau patru ori, copilul tău poate avea nevoie de mai multe ori înainte de a-l putea identifica fără efort. Pentru a-l ajuta în această recunoaștere automată, exersați împreună cu lectura orală ghidată: rugați-l cât mai des să vă citească o poezie scurtă sau un paragraf de mai multe ori și cu voce tare, iar în timpul lecturii corectați-i greșelile. Dacă tot se pierde, dă-i o riglă pe care să o țină sub linia pe care o citește.

Fă-i să asculte povești

Atât pentru a-și extinde vocabularul, cât și pentru a menține vie plăcerea de a citi în această fază dificilă, este important să continui să-i citești cu voce tare copilului tău povești fascinante și complexe, acelea pe care poate că nu este încă în stare să le înfrunte singur. Tehnologia îți vine și ea în ajutor, pentru că și podcast-urile și cărțile audio sunt valabile. Cu cât aude mai multe cuvinte, cu atât va învăța mai ușor să citească.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: citit  copii  dificultati in citire 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel