Copilul tău are note rele la școală? Numele de familie al soțului tău este de vină: Așa spune știința
Data publicării:
În viața școlară de zi cu zi, oricui i se poate întâmpla să primească o notă dezamăgitoare și să se simtă tratat nedrept. Potrivit cercetărilor recente, publicate în revista Management Science, poate exista o variabilă neașteptată care afectează notele: prima inițială a numelor de familie ale elevilor. Să încercăm să înțelegem despre ce este vorba.

Studiul asupra numelor de familie ale elevilor

Studiul realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Michigan a analizat date de la peste 30 de milioane de studenți. Rezultatele au relevat o asociere interesantă între primele litere ale prenumelui elevilor și notele obținute.

Elevii ale căror nume de familie încep cu primele cinci litere ale alfabetului au avut tendința de a avea note puțin mai mari decât cei ale căror nume de familie încep cu ultimele trei litere. Această discrepanță a apărut indiferent de tipul de subiect examinat, deși era mai evidentă în științe umaniste decât în științe.

Alfabetul și prenumele: „problema” legată de inițiale

Mecanismul care stă la baza acestei disparități poate sta în oboseala acumulată de profesori care corectează numeroase sarcini în succesiune rapidă. Plictiseala și oboseala ar putea determina profesorii să fie mai puțin obiectivi spre sfârșitul alfabetului, supraestimând erorile elevilor și influențând astfel scorurile finale.

Interesant este că această tendință a fost găsită și în rândul recenzenților care preferă să înceapă corectarea de la baza alfabetului. În acest caz, elevii cu nume de familie care încep cu ultimele litere au obținut note puțin mai mari decât cei cu nume de familie care încep cu primele litere.

2. -imagine fara descriere- (pexels-max-fischer-5212345_86972200.jpg)

Foto: Max Fischer/ Pexels

Acest fenomen ridică întrebări cu privire la corectitudinea evaluărilor școlare. Dacă numele de familie al unui student poate influența rezultatele acestuia, acest lucru ridică întrebări cu privire la gradul de obiectivitate al evaluărilor și necesitatea adoptării unor practici mai neutre și mai imparțiale în notarea temelor.

În timp ce, pe de o parte, părinții pot fi determinați să caute scuze pentru a explica notele dezamăgitoare ale copiilor lor, pe de altă parte, această cercetare sugerează că poate exista un element neașteptat care le influențează performanțele școlare: numele de familie.

Elevi și profesori, numele de familie chiar face diferența?

Pentru studenți, aflarea faptului că numele lor de familie le-ar putea afecta performanța academică ar putea duce la sentimente de frustrare și nedreptate. Mulți se pot simți neputincioși în fața unei variabile atât de aparent aleatoare și dincolo de controlul lor.

Această conștientizare ar putea alimenta, de asemenea, îndoieli cu privire la validitatea sistemului școlar și la capacitatea cuiva de a obține rezultate bazate pe angajamentul și meritul propriu. Este important ca elevii să mențină o atitudine pozitivă și concentrată asupra învățării lor, fără a se lăsa influențați de factori externi care pot părea a fi obstacole de netrecut.

Pe cealaltă parte a biroului, profesorii se pot simți provocați în abordarea acestei constatări. Cunoașterea că oboseala sau plictiseala lor ar putea influența evaluările ar putea ridica îndoieli cu privire la obiectivitatea și profesionalismul lor. Este important ca profesorii să recunoască importanța menținerii unor standarde înalte de corectitudine și imparțialitate în notarea temelor pentru acasă, adoptând practici care să minimizeze impactul factorilor externi, cum ar fi ordonarea alfabetică banală a numelor elevilor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cum să-ţi ajuți copilul să își aleagă cariera potrivită

Este normal ca adolescenții care sunt pe cale să...


Top citite
Andreea Esca, despre educarea copiilor: „Cred că pe vechi, asta cu «milităria jos din pod» funcționează în continuare. A fi prea relaxat nu e în regulă!” / FOTO: captură video YouTube @Cătălin Măruță

Andreea Esca, despre educarea copiilor: „Cred că pe vechi, asta cu «milităria jos din pod» funcționează în continuare. A fi prea relaxat nu e în regulă!”

Fiecare mamă sau bunică trebuie să citească asta! Pilda femeii obosite / FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan

Fiecare mamă sau bunică trebuie să citească asta! Pilda femeii obosite

Șapte semne care îți arată că ai un copil încrezător și fericit / FOTO: freepik.com@toonsteb

Șapte semne care îți arată că ai un copil încrezător și fericit

Fotografie de la Kampus Production/ Pexels

Totul despre pubertate: Marile schimbări la copiii între 10 și 12 ani

pixel