Copilul tău devine nerăbdător și își dorește ca lucrurile să se întâmple exact atunci când vrea el? O mamă psiholog spune cum să reacționăm: „Nu orice nevoie este o urgență!”
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Răbdarea nu este o abilitate ușor de învățat pentru cei mici. De multe ori, copiii își doresc ca lucrurile să se întâmple exact atunci când vor ei și se frustrează atunci când li se cere să aștepte.

Într-o postare publicată pe contul ei de Instagram, urmărit de peste un milion de persoane, psihologul Jazmine McCoy, cunoscută online sub numele The Mom Psychologist, vorbește despre cum ar trebui să reacționeze părinții în fața crizelor de furie provocate de nerăbdare.

„Nu orice nevoie este o urgență. Însă atunci când copiii se simt inconfortabil, încearcă instinctiv să scape de acel disconfort”, explică specialista.

Psihologul atrage atenția asupra unei greșeli frecvente: părinții cedează în fața acestui tip de comportament. Potrivit ei, această reacție le transmite copiilor mesaje greșite: că lumea trebuie să se adapteze în permanență ritmului lor, că emoțiile intense sunt echivalente cu urgențele și că așteptarea înseamnă suferință.

„În schimb, vrem să-i învățăm că emoțiile pot fi gestionate, că nevoile pot aștepta și că lentoarea este sigură”, subliniază psihologul.

CITEȘTE ȘI Lavinia Stan, despre puterea credinței în procesul de parenting: „Dumnezeu păzește copiii! Mai bine cum ți-i păzește Dumnezeu nu ți-i păzește nimeni” / VIDEO

Copiii nerăbdători: ce expresii poți folosi pentru a-i ajuta să gestioneze dorințele

SURSA FOTO: freepik.com @Halinskyi Maksym

Te afli la supermarket cu copilul tău și, în timp ce treceți prin raionul de jucării, izbucnește într-o criză de nervi: vrea neapărat mașina de pompieri și o vrea acum. Cum reacționezi în astfel de momente?

Psihologul Jazmine McCoy recomandă o abordare blândă, dar fermă.

Iată o expresie pe care o poți folosi:

„Astăzi nu cumpărăm nimic, dar hai să facem o poză pentru lista ta de dorințe”.

Prin această afirmație îl înveți pe copil câteva abilități: că dorințele nu trebuie satisfăcute imediat, că așteptarea este o parte firească a vieții și, mai ales, cum pot fi stabilite limite fără a rupe conexiunea emoțională dintre părinte și copil.

„Faptul că îți dorești ceva nu înseamnă că ai nevoie imediat de acel lucru”, explică psihologul. „Iar cheia pentru a învăța răbdarea este, de fapt, să învățăm să gestionăm această emoție”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Ministrul Educației Daniel David, despre ce se întâmplă cu profesorii titulari care nu au suficiente ore în școală: „Nu au de ce să se teamă”

Ministrul Educației spune că banii pentru “Școala Altfel” și “Săptămâna Verde” nu trebuie să vină din buzunarele părinților

„Dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza, măcar în educație, plec!” Ministrul Daniel David rupe tăcerea și spune ce se întâmplă în culisele reformei

Noua generație de elevi îi sperie pe profesori. Ce se întâmplă în școli și de ce părinții NU ar trebui să ignore aceste semne

pixel