„Copilului meu îi este frică de Moș Crăciun. Ce ar trebui să fac?” Psiholog: „Paternalofobia poate avea mai multe cauze”
Data publicării:
În unele cazuri, întâlnirea cu Moș Crăciun poate să nu decurgă conform așteptărilor. Cu burta lui mare și barba albă, acest personaj poate părea impresionant, chiar înfricoșător, pentru unii copii. Există chiar și un termen pentru această teamă specifică: paternalofobie.

Frica de Moș Crăciun, sau paternalofobia, poate avea mai multe cauze:

Presiunea resimțită din cauza percepției că Moșul îi „judecă” pe copii.

Aspectul fizic impresionant (voce puternică, statură impunătoare, barbă albă), care poate fi copleșitor.

Dificultatea de a-i interpreta emoțiile, din cauza feței parțial ascunse de barbă.

Interacțiunile forțate, cum ar fi să stea în poala Moșului sau să accepte un cadou, pot deveni stresante, mai ales dacă acestea contravin învățăturilor despre prudența față de străini.

Citește și Cele mai bune activități pentru a te bucura de vacanța de Crăciun alături de copii

Paternatalofobia: De ce îi este frică copilului meu de Moș Crăciun?

SURSA FOTO: freepik.com @user12162562

Paternatalofobia, adică frica de Moș Crăciun, poate apărea din mai mulți factori. Pe tot parcursul anului, părinții le spun copiilor că trebuie să fie buni pentru că Moș Crăciun îi veghează. Astfel, copiii pot simți o presiune legată de judecata acestui personaj și se pot teme că Moș Crăciun va dezvălui lucrurile rele pe care le-au făcut sau îi va certa în fața tuturor.

„Este un personaj mistic care trăiește la Polul Nord și care împarte cadouri în noaptea de Crăciun. Când un copil îl întâlnește în viața reală, îl personifică, îl face real, ceea ce poate fi impresionant. În plus, Moș Crăciun poate apărea la intrările magazinelor, la școală sau în diverse spectacole pe tot parcursul lunii decembrie. Acest lucru poate crea confuzie, mai ales când un copil observă detalii precum barba, vocea sau înălțimea, realizând că sunt persoane diferite de fiecare dată”, explică psihologul Julie Scouppe, conform parents.fr.

Moș Crăciun poate fi perceput ca un personaj intimidant. Are o voce puternică și o burtă mare, ceea ce poate deranja un copil. Fața lui este adesea ascunsă de mustață și barbă, ceea ce face dificilă citirea expresiilor faciale.

Copiii sunt foarte atenți la exprimarea emoțiilor și, din această cauză, pot fi destabilizați de lipsa de informații clare despre intențiile lui Moș Crăciun. La un centru comercial sau la școală, este frecvent ca copiii să fie invitați să facă o fotografie cu Moș Crăciun. Însă acest moment poate să nu fie unul plăcut pentru toți copiii.

Apropierea fizică de un străin poate fi copleșitoare, mai ales la o vârstă fragedă. De multe ori, părinții îi învață pe copii să nu vorbească cu străinii și să nu accepte cadouri de la persoane pe care nu le cunosc.

În timpul unei întâlniri cu Moș Crăciun, copiii sunt adesea nevoiți să stea în poala lui, să-i dea un sărut sau să accepte un cadou. Aceste situații pot părea paradoxale și confuze pentru cei mici.

La evenimentele unde Moș Crăciun este prezent, există de obicei mult zgomot și agitație.

„Confruntat cu toate aceste stimulente, un copil poate fi copleșit la nivel senzorial. Dacă adăugăm și presiunea de a face o fotografie cu Moș Crăciun, de a zâmbi sau de a-i da un sărut, poate fi prea mult pentru el”, adaugă specialistul.

Până la ce vârstă poate dura fobia lui Moș Crăciun la copii?

În majoritatea cazurilor, paternalofobia dispare de-a lungul timpului, dar acest proces depinde în mare măsură de reacțiile adulților. Nu ar trebui să forțezi un copil să stea în poala lui Moș Crăciun sau să-l îmbrățișeze dacă nu vrea.

„De multe ori, această teamă dispare, însă poate persista din cauza presiunii sociale legate de sărbătorile de sfârșit de an. Există adulți care sunt incomodati de atmosfera Crăciunului, chiar dacă această sărbătoare este asociată în mod obișnuit cu bucurie și fericire.

Reîntâlnirea cu familia, căutarea cadourilor, pregătirile de Revelion... toate acestea pot fi stresante pentru unii oameni. Teama față de sărbătorile de sfârșit de an poate începe cu frica de Moș Crăciun și, pe măsură ce copilul crește, se poate transforma în alt tip de anxietate legată de aceste sărbători”, explică Julie Scouppe.

SURSA FOTO: freepik.com @everyonephoto

Ce ar trebui să fac dacă copilului meu îi e frică să-l întâlnească pe Moș Crăciun?

Pentru câteva săptămâni, copilul tău poate aștepta cu nerăbdare să-l întâlnească pe Moș Crăciun, de exemplu, atunci când vine la școală.

Totuși, s-ar putea ca, în momentul întâlnirii, să-i fie frică din diverse motive menționate anterior. În acest caz, nu încerca să-l forțezi să stea în poala lui Moș Crăciun sau să aibă contact fizic cu el. Acceptă-i frica și oferă-i sprijin, ținându-l în brațe pentru a-l liniști.

Poți să-i explici că, alături de tine, nu are de ce să se teamă și că nu este obligat să participe la întâlnire. Dacă dorește, puteți urmări împreună interacțiunile lui Moș Crăciun cu ceilalți copii.

„În niciun caz nu trebuie să forțezi copilul să meargă să-l întâlnească. În următorii ani, îl poți ajuta să-și construiască o imagine mai prietenoasă a acestui personaj, prin cărți, desene, colorat sau povestindu-i despre Moș Crăciun. De asemenea, îi poți oferi o perspectivă mai blândă, împărtășindu-i amintirile tale din copilărie alături de Moș Crăciun”, ne sfătuiește psihologul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

STUDIU: Românii, printre cei mai fericiți oameni din Europa

România a reușit să atragă atenția printr-un clasament...

Lucruri pe care doar bunicii știu să le facă

Există ceva special în ceea ce fac bunicii, un amestec...


Top citite
„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

 „Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor / FOTO: Freepik/.com@freepik

„Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

Dovedit științific: Această activitate, de doar 15 minute pe zi, îmbunătățește funcțiile cognitive la copii! Cercetători: „Crește memoria și raționamentul” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Dovedit științific: Această activitate, de doar 15 minute pe zi, îmbunătățește funcțiile cognitive la copii! Cercetători: „Crește memoria și raționamentul”

pixel