Creștere alarmantă a numărului de elevi cu mai puțin de 10 cărți acasă! Bibliotecile de acasă ale școlarilor sunt tot mai goale
Data publicării:
Numărul de elevi care dețin mai puțin de 10 cărți acasă a crescut considerabil, iar bibliotecile personale ale acestora devin din ce în ce mai goale. 

Conform unei analize realizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, care a centralizat date din 59 de țări, se observă o tendință globală în această direcție.

Mulți dintre elevi au renunțat la dicționare, considerându-le prea mari și preferând să caute rapid informațiile necesare online.

Procentul elevilor cu mai puțin de 10 cărți acasă a crescut de la 19% la 26%

Pe parcursul ultimului deceniu, numărul cărților aflate în posesia elevilor a scăzut, conform rezultatelor evaluărilor PISA. În ciuda faptului că unii profesori încă solicită utilizarea dicționarelor la clasă, majoritatea tinerilor nu le mai consideră necesare. În ultimii ani, au apărut tot mai multe aplicații pentru traduceri, acestea fiind interactive și, prin urmare, atractive pentru utilizatori.

Deși tehnologia de traducere s-a dezvoltat considerabil, specialiștii în educație subliniază că dicționarele tradiționale rămân o sursă de informare de încredere. Editurile s-au adaptat acestei tendințe, astfel că pe rafturi găsim mai puțin dicționarele voluminoase de altădată și mai multe ediții compacte, ușor de utilizat.

Andrei Niculescu, directorul unei edituri, explică pentru Știrile PRO TV: „Nu mai sunt atât de căutate acele dicționare gigant cu care editorii se mândreau cumva. Ne amintim de acele Larousse-uri mari pe care le aveam când eram copii. Dicționarele mici care sunt utilizate foarte frecvent sunt în continuare la mare căutare pentru că oamenilor le e mai ușor să le folosească”.

Conform experților, numărul de cărți deținut de un elev acasă este un indicator important al succesului academic. Din păcate, procentul elevilor cu mai puțin de 10 cărți acasă a crescut de la 19% la 26%.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...


Top citite
Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi” / SURSA FOTO: captură video YouTube @Razvan Vasile

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!” / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!”

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației! / FOTO: freepik.com @user8647581

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației!

Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

pixel