Creșterea într-o lume materialistă: 3 obiceiuri parentale care îi fac pe copii materialiști
Data publicării:
Părinții joacă un rol cheie în modelarea valorilor și convingerilor copiilor lor. Din păcate, unii părinți insuflă, fără să știe, valori materialiste copiilor lor, ceea ce duce la dezvoltarea comportamentelor și atitudinilor materialiste. Materialismul este o dorință excesivă pentru posesiuni materiale, bani și statut. 

Când putem spune că copiii sunt materialişti?

Copiii învață observând și imitând. Părinții care sunt materialiști în comportament și obiceiuri pot transmite în mod inconștient aceste trăsături copiilor lor.

De exemplu, părinții care cumpără frecvent jucării, gadgeturi și haine noi și își etalează averea în fața copiilor riscă să le insufle valori materialiste.

Copiii pot fi mai interesați de dobândirea bunurilor materiale și pot să nu dezvolte o înțelegere a valorii lucrurilor nemateriale, cum ar fi bunătatea, empatia și generozitatea.

În plus, unii părinți pot folosi bunurile materiale ca recompensă pentru un comportament bun, întărind ideea că obținerea de bunuri materiale este scopul final. Această abordare poate avea efecte dăunătoare asupra copiilor, deoarece aceștia pot deveni mai interesați de recompense materiale decât de înțelegerea importanței comportamentului pozitiv.

Părinții pot influența, de asemenea, dezvoltarea comportamentului materialist la copiii lor prin crearea unui mediu care pune accent pe statut și bogăție.

De exemplu, părinții care se compară adesea cu ceilalți pe baza bunurilor lor materiale își pot influența copiii să dezvolte atitudini similare față de posesiuni.

Cercetările au confirmat că copiii înconjurați de posesiuni materiale devin adesea materialiști la vârsta adultă. Și acest lucru poate avea consecințe grave, inclusiv nemulțumiri mult mai mari la vârsta adultă. 

De ce devin copiii materialiști?

Cercetările publicate în Journal of Consumer Research au arătat că copiii care devin materialişti au adoptat două convingeri principale.

Desigur, majoritatea părinților copiilor cu aceste credințe nu inoculează în mod intenționat. Dar copiii își asumă aceste credințe pe baza creșterii lor și a ceea ce văd la părinți, pentru că părinții lor sunt modele.

Ce e în neregulă cu educația?

Cercetările arată că trei practici parentale contribuie cel mai mult la dezvoltarea credințelor materialiste la copii.

Recompensați copiii: plătirea copilului pentru note bune sau cumpărarea unui nou smartphone pentru antrenamentul de fotbal îl poate învăța că bunurile materiale sunt scopul final.

Cadouri: A oferi copiilor cadouri ca semn de iubire poate învăța un copil că a fi iubit înseamnă a primi cadouri.

Confiscarea lucrurilor: dacă părinții pedepsesc un copil luând lucruri, ei comunică că are nevoie de lucruri pentru a se simți bine.

Cum să reduceți materialismul?

Vestea bună este că părinții pot urma câțiva pași simpli pentru a-și împiedica copilul să devină materialist. Dar asta nu înseamnă că copilul nu va primi cadouri și nici nu va avea propriile lui lucruri.

Există o modalitate sănătoasă de a oferi cadouri copiilor, ceea ce înseamnă că aceștia nu primesc tot ce își doresc.

Este o idee bună să luați privilegii copilului. Dacă este necesar să se demonstreze că un anumit comportament are consecințe, utilizarea smartphone-ului sau a bicicletei poate fi luată de la copil.

Cum să îi fie mai ușor pentru copil să simtă că are întotdeauna drepturi și privilegii

Încurajarea recunoștinței: Învățați-vă copilul să fie recunoscător pentru ceea ce are, îl va împiedica să creadă că poate fi fericit doar dacă are mai mult.

Concentrează-te pe timpul de calitate: în loc să cumperi constant lucruri, este mult mai bine să te bucuri de activități simple cu copilul tău. Cele mai bune alegeri sunt mersul la plimbare împreună, jocul în parc sau jocurile de societate. De asemenea, este mult mai bine să cheltuiți bani pentru o experiență decât pentru cadouri.

Arătați generozitate: Un copil va învăța mult mai multe din ceea ce fac părinții decât din ceea ce spun ei. Este important să arăți bunătate și generozitate copilului tău și să prețuiești oamenii mai mult decât lucrurile. Donați lucruri împreună, oferiți-vă voluntar și vorbiți des despre bunătate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

pixel