Criza care bate la ușa României. Mai sunt doar „câțiva ani”: Doamne ferește să ajungem într-un colaps / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autorul articolului: Gabriela Ungureanu
Categorie: Articole
Geanina Abul Haija, președinta Asociației Iordaniano-Române pentru Cultură, spune că e necesară o colabare mai strânsă între medicii români din țară și cei din diaspora.

Președinta Asociației Iordaniano-Române pentru Cultură, Geanina Abul Haija, a vorbit la DC NEWS despre rețeaua medicilor români din diaspora și a propus încurajarea unei colaborări mai strânse între cadrele medicale din țară și doctorii care au ales să plece în afară.

„Mulți tineri din România, după ce termină universitatea, preferă să plece în diaspora și din acest punct de vedere consider că statul pierde foarte mult, dar haideți să încercăm noi, ONG-urile, să facem un fel de punte între medicii români din diaspora și medicii români de acasă, acea comunicare între ei, acea consultare între medici și poate, de ce nu, atragerea lor acasă pentru că trebuie să recunoaștem că România în câțiva ani de zile va avea nevoie de medici. Deja devine o problemă destul de mare pentru că este o generație de medici de familie care iese la pensie și nu sunt atât de mulți medici de familie care să-i înlocuiască. Doamne ferește să ajungem într-un colaps de forțe de muncă în sistemul de medicină.

CITEȘTE ȘI Cum își pierde România copiii din diaspora, capcane incredibile. „Spuneți-le celor din Europa: Nu faceți cărți de identitate copiilor, ci pașaport cu domiciliul în străinătate”

Geanina Abul Haija: Poate această punte între cei de acasă și cei din diaspora e necesară

Mie îmi place să vorbesc despre acest sistem și despre doctori pentru că noi avem foarte mulți copii din comunitatea noastră doctori și o parte din ei au rămas în România, dar o parte din ei sunt plecați în afară și poate această punte între cei de acasă și cei din diaspora e necesară, să colaboreze chiar și pe plan profesional, pentru că la un moment dat poate niște tehnici din Anglia, să spunem, ajută un medic din România sau un medic din România cu tehnicile de aici poate ajuta un medic din Anglia.

Din punctul meu de vedere, limba în care ai crescut și ai vorbit exprimă cel mai mult nevoia și necesitatea ta, decât să vorbești într-o limbă străină și bănuiesc eu că așa cum noi ne simțim bine să vorbim în limba română și să vorbim despre dezvoltarea unor proiecte în limba română, bănuiesc că la fel și medicii atunci când vorbesc între ei în limba română mult mai mult pot dezvolta parteneriate, pot merge la congrese împreună și pot dezvolta medicina într-un mod frumos”, a declarat Geanina Abul Haija în cadrul emisiunii Născuți în diaspora.

VEZI ȘI Copiii românilor din diaspora, blocați de... calendar să revină în România. Universitățile le închid ușile și ridică din umeri: „Ne spun că nu știu”

VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:

Youtube video image

StiriDiaspora.ro derulează în perioada aprilie - octombrie 2025 proiectul „Născuți în diaspora”, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

https://www.instagram.com/drp.gov.ro/?hl=en  



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

De ce copiii mici sunt egoiști „din fire”

Rafa Guerrero, psihoterapeut și specialist recunoscut...


Top citite

Profesorii spun care sunt semnele clare că un copil e crescut bine de părinți: Comportamentele care arată educația de acasă

„Omor calificat sub masca reformei Educației”: Prof. Cătălin Zaman, director de școală, mesaj către ministrul Educației: „Nu pot să tac! De ce mințiți? De ce nu spuneți oamenilor adevărul?”

Florian Lixandru, despre acoperirea cadrelor cu profesori calificați: „În viitorul apropiat ne vom confrunta cu o lipsă în ceea ce privește personalul didactic la această materie”

Evaluarea Națională ar putea DISPĂREA complet! Ministrul Daniel David: „NU este corectă”

pixel