STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun
Magia Crăciunului este deja...
Această perioadă poate aduce, de asemenea, o serie de comportamente de risc, care pot avea consecințe pe termen lung asupra sănătății și bunăstării adolescenților.
Un factor esențial care influențează aceste comportamente este stilul de parenting al tatălui. Ce înseamnă asta?
De la sprijinul emoțional la stabilirea limitelor, modul în care tatăl se implică în viața copilului său poate determina nu doar comportamentele de zi cu zi, ci și alegerile mai complexe și riscante pe care adolescenții le pot face.
Citește și Adolescenții toxicomani. Radu Leca: „Aceștia reprezintă o structură concretă de suflete pierdute”
Studiile arată că tatăl care adoptă un stil de parenting autoritativ, caracterizat prin așteptări clare și susținere emoțională, contribuie la dezvoltarea unor adolescenți mai responsabili și mai puțin predispuși la comportamente riscante, cum ar fi consumul de substanțe interzise sau implicarea în activități ilegale.
Pe de altă parte, un stil de parenting permisiv sau absent poate duce la o creștere a comportamentelor de risc, deoarece adolescenții nu primesc îndrumarea necesară în luarea deciziilor.
Psihologul Radu Leca a explicat faptul că stilul de parenting al tatîlui are un rol important, la fel ca și comportamentul acestuia în fața copiilor.
„În momentul în care acasă ai un părinte toxicoman, copilul va genera și el dorința de a fuma, de a se injecta, de a vapa. Nu uitați că în vape-uri se pune marijuana.
Sunt două vârfuri de munți diferite. Avem muntele de permisivitate în care copilul va fi o loază, în care chiar dacă s-a investit ceva de la hăinuțe la tupeu, la mojicie, la scârbă infinită, la obrăznicie supremă, el va ajunge să fie doar o loază.
Avem varianta fermă care uneori dă greș, dar nu ca la loaze cu acea pemisivitate și obrăznicie.
Aici există reguli: sport, biclă, haine, dungă la pantaloni, adidași curați. Ce ai fumat?! Adică autoritar și are rezultate. Dar voi faceți ce vreți”, a precizat psihologul Radu Leca, în cadrul emisiunii „Ultrapsihologie”, cu Ramona A. Dumitru.
Potrivit unui raport al Agenției Naționale Antidrog (ANA), aproape 10% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani au experimentat cel puțin o dată droguri ilicite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Magia Crăciunului este deja...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...