Cum influențează stilul de parenting al tatălui comportamentele de risc ale adolescenților. Radu Leca: „Autoritatea are rezultate. Dar voi faceți ce vreți”
Data publicării:
Într-o lume în continuă schimbare, adolescența este o etapă importantă în dezvoltarea tinerilor, caracterizată prin explorarea identității și căutarea independenței.

Această perioadă poate aduce, de asemenea, o serie de comportamente de risc, care pot avea consecințe pe termen lung asupra sănătății și bunăstării adolescenților.

Un factor esențial care influențează aceste comportamente este stilul de parenting al tatălui. Ce înseamnă asta?

De la sprijinul emoțional la stabilirea limitelor, modul în care tatăl se implică în viața copilului său poate determina nu doar comportamentele de zi cu zi, ci și alegerile mai complexe și riscante pe care adolescenții le pot face.

Citește și Adolescenții toxicomani. Radu Leca: „Aceștia reprezintă o structură concretă de suflete pierdute”

Ce înseamnă asta?

Studiile arată că tatăl care adoptă un stil de parenting autoritativ, caracterizat prin așteptări clare și susținere emoțională, contribuie la dezvoltarea unor adolescenți mai responsabili și mai puțin predispuși la comportamente riscante, cum ar fi consumul de substanțe interzise sau implicarea în activități ilegale.

Pe de altă parte, un stil de parenting permisiv sau absent poate duce la o creștere a comportamentelor de risc, deoarece adolescenții nu primesc îndrumarea necesară în luarea deciziilor.

Psihologul Radu Leca a explicat faptul că stilul de parenting al tatîlui are un rol important, la fel ca și comportamentul acestuia în fața copiilor.

„În momentul în care acasă ai un părinte toxicoman, copilul va genera și el dorința de a fuma, de a se injecta, de a vapa. Nu uitați că în vape-uri se pune marijuana.

Sunt două vârfuri de munți diferite. Avem muntele de permisivitate în care copilul va fi o loază, în care chiar dacă s-a investit ceva de la hăinuțe la tupeu, la mojicie, la scârbă infinită, la obrăznicie supremă, el va ajunge să fie doar o loază.

Avem varianta fermă care uneori dă greș, dar nu ca la loaze cu acea pemisivitate și obrăznicie.

Aici există reguli: sport, biclă, haine, dungă la pantaloni, adidași curați. Ce ai fumat?! Adică autoritar și are rezultate. Dar voi faceți ce vreți”, a precizat psihologul Radu Leca, în cadrul emisiunii  „Ultrapsihologie”, cu Ramona A. Dumitru.

Potrivit unui raport al Agenției Naționale Antidrog (ANA), aproape 10% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani au experimentat cel puțin o dată droguri ilicite.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Numele străbunicilor noștri, din anii 1920, care revin la modă în România / FOTO: freepik.com @galitskaya

Numele străbunicilor noștri, din anii 1920, care revin la modă în România

Cele 7 reguli de aur pentru elevi. Părinți, învățați-i să le respecte ca să devină copii de succes! / FOTO: freepik.com @alexgrash

Cele 7 reguli de aur pentru elevi. Părinți, învățați-i să le respecte ca să devină copii de succes!

Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT / FOTO: Freepik.com@ harsh2030fp

Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT

Afirmații care provoacă nesiguranță și furie în copilul tău... NU le spune! / FOTO: freepik.com @Yulia Raneva

Afirmații care provoacă nesiguranță și furie copiilor tăi... nu le spune!

pixel