„Traumatizăm” copilul când îi cerem ceva ce nu vrea? Daniela Gavankar: „Să educi înseamnă să-i ceri să facă lucruri pe care nu le-ar face singur. Să-l dăm jos de pe piedestalul de «ți se cuvine»”
Rolul părinților și al figurilor de autoritate este, prin urmare, crucial în a ajuta semințele noastre de campioni să înflorească.
Cum puteți descoperi și cultiva talentele micuțului dumneavoastră?
Unii oameni își petrec ani de zile căutând un talent pe care, de fapt, l-au ignorat în trecut.
Citește și Întrebări diferite pe care le puteți pune copilului după școală pentru a afla cum s-a descurcat
Deși nu este niciodată prea târziu să începi o nouă activitate sau să te reinventezi (o aluzie la „late bloomers”), se pare că detectarea propriilor talente în copilărie contribuie la maximizarea șanselor de „împlinire a propriului destin”. Cei mai mari campioni au început să-și contureze talentul la grădiniță.
De-a lungul anilor de practică neîncetată și pasionată, acest talent a devenit la fel de natural pentru ei ca respirația. Un studiu realizat de experții de la The Conversation* a arătat că, din 24 de talente de top din diferite discipline, 22 au făcut cunoștință cu domeniul lor între 2 și 5 ani.
Dar cum reușesc părinții unui copil inteligent să identifice potențialul și talentul copilului? Odată ce l-au identificat, cum îl ajută pe copil să exceleze?
Sursa foto: freepik.com@faiz ch
Fiecare copil are un potențial enorm în unul sau mai multe domenii. Cu toate acestea, în primii câțiva ani de viață, ne este greu să determinăm în ce domeniu acest potențial este cel mai evident.
În loc să le impunem o disciplină pe care nu au ales-o sau care nu profită de calitățile îngropate în ei, specialiștii recomandă să îi lăsăm să aleagă singuri activitatea.
„Trebuie să îi stimulați: aflați împreună cu copilul dumneavoastră ce îi place să facă, lăsați-l să exploreze mai multe posibilități”, explică specialiștii în educație Ilse Van den Daele și Linda T'Kindt.
Ce activități le vin în mod natural? Unde vor să își petreacă adesea timpul? Răspunsul la aceste întrebări este esențial pentru a-i identifica afinitățile și talentul înnăscut într-un stadiu incipient.
În loc să ghicești, poți, de asemenea, să îi întrebi direct ce activitate(i) extracurriculară(e) ar dori să facă și să îi lași să le încerce, înainte de a decide care ar fi cea mai potrivită pentru abilitățile și talentul lor.
În funcție de mijloacele și orarul fiecărei gospodării, aceste activități pot fi inițiate acasă, cu unul sau ambii părinți, sau în cluburi sportive, conservatoare sau ateliere artistice, cu antrenori, profesioniști sau profesori particulari.
Există, de exemplu, cursuri introductive gratuite la care vă puteți înscrie copilul, astfel încât să vedeți dacă se potrivește sau nu, fără să cheltuiți niciun ban.
Cel mai bun lucru de făcut este să observați copilul în timpul acestor activități, notând:
cele care îi stârnesc cel mai mult curiozitatea, 2) cele în care pare să fie cel mai entuziast, 3) cele în care dă dovadă de cea mai mare ușurință.
Acestea sunt cele care ne pot spune ce talent trebuie să își perfecționeze. Dar cum determinăm aceste abilități și domeniile în care copiii sunt în mod natural buni și talentați?
Psihologul Howard Gardner ne oferă cheile prin teoria sa a „inteligențelor multiple”: potrivit acestuia, tot ce trebuie să facem este să identificăm într-o etapă timpurie tipurile de inteligență care sunt cele mai dezvoltate la marmota în cauză pentru a afla ce talent are.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Bunicii reprezintă o punte între generații, oferind...
În era modernă, părinții se...
Depresia nu este doar o problemă a adulților – aceasta...
Relațiile pe care le dezvoltăm...
Disciplinarea unui copil poate...
A devenit o tradiție de...
Bradul de Crăciun, cu mirosul său proaspăt și...