Cum pregătim elevii pentru meseriile care nu există încă? Petruț Rizea: „Asta e prima abilitate pe care ar trebui să o aibă copilul viitorului” / VIDEO
Data publicării:
Trăim vremuri în care meseriile se schimbă rapid, iar copiii de azi vor ajunge să lucreze în domenii care, în prezent, nici nu au fost inventate. Cum ne pregătim copiii pentru acest viitor incert? Răspunsul l-a oferit Petruț Rizea, învățător și psiholog, în cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderată de Loredana Iriciuc.

„Care crezi că vor fi cele mai importante abilități pentru copiii care vor ajunge să lucreze în meserii care încă nu există?” a întrebat Loredana Iriciuc.

„În psihologie noi numim asta «flexibilitate cognitivă» sau «adaptare».

Dar eu aș numi mai mult «flexibilitate cognitivă». Termenul acesta se referă la capacitatea ta care se formează, bineînțeles, în funcție și de resursele intelectuale pe care le ai, dar mai mult prin exercițiu”, a răspuns Petruț Rizea la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

CITEȘTE ȘI Copilul refuză să-și facă temele. Petruț Rizea: „E sănătos, e normal! Să-l lăsăm să se răzvrătească și să spună «m-am săturat». Apoi, va depăși blocajul” / VIDEO

Petruț Rizea: „Asta e prima abilitate pe care ar trebui să o aibă copilul viitorului”

SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

Această flexibilitate se traduce prin abilitatea de a te adapta rapid la noi contexte, de a găsi soluții inovatoare fără un consum prea mare de energie și de a accepta schimbările ca parte naturală a vieții profesionale și personale.

Flexibilitate cognitivă, adică capacitatea de a te putea adapta fără stres prea mare, fără consum prea mare de energie, unor situații, unor scenarii, unor vremuri, unor locuri diferite de ceea ce cunoșteai sau erai tu obișnuit.

Cred că asta e prima abilitate pe care ar trebui să o aibă un copil din viitor, copilul viitorului.

La nivel de meserii n-aș vrea să-mi dau cu părerea că nu știu ce va fi. Așa spuneam și că vor fi autobuze zburătoare. În schimb, avem AI-ul care e ceva mai mai puternic decât un autobuz zburător”, mai spune specialistul.

VEZI ȘI De ce refuză copilul să meargă la școală? Petruț Rizea: „Este un subiect sensibil. Sunt câteva lucruri pe care eu le-am remarcat aici!” / VIDEO

Inteligența artificială și educația – cât de departe vom merge?

 

Petruț Rizea observă că dezvoltarea tehnologiei schimbă radical învățarea: „Tind să cred că totul se va îndrepta către zona aceasta de digitalizare”.

El oferă exemplul unei școli din Londra, unde o clasă de elevi a avut un profesor-robot.

„Știu că în Londra - și am rămas surprins, aș fi curios să văd, n-am intrat să mă documentez atât de bine pe subiect - o clasă de elevi a avut timp de o săptămână, apoi mai mult timp, un profesor care în loc de neuroni avea niște circuite pe acolo. Adică un robot.

Robotul a predat toate disciplinele, aici ne bate, din păcate, pentru că noi nu avem capacitatea de a memora pe care o are un robot, un calculator.

La final au cerut feedback elevilor și jumătate sau mai mult de jumătate au spus că s-au simțit bine și că a fost extraordinar. Cealaltă jumătate au spus că la un moment dat s-au simțit singuri în clasă”, a povestit Petruț Rizea.

Acest fenomen poate fi explicat prin „efectul halo”, adică entuziasmul de moment al elevilor față de noutate.

„De fapt, a fost ideea de efectul halo, de efectul de la primul contact cu ideea în sine, care i-a entuziasmat. Aș fi curios să văd rezultatele după o lună, după două luni, după trei luni”, a mai spus specialistul.

SURSA FOTO: freepik.com @dotshock

Petruț Rizea: „Educația este o știință, ea devine o artă în momentul în care apar sentimentele”

Petruț Rizea consideră că integrarea AI în educație este benefică, dar cu o condiție esențială: să nu înlocuiască complet componenta umană.

„Cred că e util să integrăm AI în educație, dar nu să înlocuim componenta umană.

Am un gând pe care l-am avut la un moment dat și îl am și descrierea paginii mele de Facebook, mi-a plăcut atât de mult: Educația este o știință, ea devine o artă în momentul în care apar sentimentele.

Ca să rămână artă și să fie și știință în același timp trebuie să ai și sentimente. Ori, un robot, nu înțeleg cum le-ar putea reda. Sau poate că le-ar putea reda, dar cred că te-ai prinde la moment dat că nu sunt cele autentice”, a conchis specialistul.

„Copiii viitorului” vor avea nevoie de mult mai mult decât cunoștințe academice. Vor avea nevoie de flexibilitate cognitivă, capacitatea de a se adapta la schimbări rapide și de a găsi soluții creative. Tehnologia va juca un rol important în educație, dar, așa cum subliniază Petruț Rizea, învățarea adevărată rămâne o combinație de știință și artă, unde sufletul nu poate fi exclus.

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI - EPISODUL CU PETRUȚ RIZEA - INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cea mai eficientă frază pentru a calma un copil furios, conform psihologilor: „Funcționează la orice vârstă și îmbunătățește relația cu părinții” / FOTO: freepik.com @phanuwatnandee

Cea mai eficientă frază pentru a calma un copil furios, conform psihologilor: „Funcționează la orice vârstă și îmbunătățește relația cu părinții”

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi” / SURSA FOTO: captură video YouTube @Razvan Vasile

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii / FOTO: Freepik.com@ katemangostar

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii adulți

Nume de familie din România care sunt pe cale de dispariție, potrivit ChatGPT / FOTO: Freepik.com@freepik

Nume de familie din România care sunt pe cale de dispariție, potrivit ChatGPT

pixel