Peste 700.000 de români își celebrează onomastica în ziua de Crăciun: Crăciunică și Crăciunel se regăsesc printre cei sărbătoriți pe 25 decembrie
Există două tipuri de gemeni: monozigoți sau heterozigoți.
Gemenii monozigoți sunt practic identici: un singur ovul este fertilizat de un singur spermatozoid și, la un moment dat, se împarte în două, dând naștere la doi embrioni separati care au fiecare cordonul ombilical, dar pot sau nu să împartă placenta și sacul amniotic. Acești gemeni monozigoți sunt identici, au aceeași structură genetică, același sex și aceeași grupă de sânge.
Gemenii heterozigoți (sau dizigoți), pe de altă parte, se nasc din două ouă distincte care au fost eliberate din același ovar cu o ovulație dublă sau din ambele ovare. Fiecare ovul este fertilizat de un spermatozoid și de aceea sunt concepuți doi embrioni diferiți genetic care împart burta mamei doar în perioada sarcinii. Din acest motiv sunt numiți și gemeni fraterni.
Privind procentele, aproximativ o treime dintre gemeni sunt monozigoți, în timp ce celelalte două treimi sunt heterozigoți.
Factorii care influențează cel mai mult posibilitatea de a avea gemeni sunt genetici: a fi gemeni sau a avea gemeni în familie, deci este mai dificil să ai gemeni fără niciun caz în familie. Dar există sfaturi și schimbări în stilul de viață și dieta care pot crește aceste șanse.
După cum spuneam, conform statisticilor, două treimi din sarcinile gemelare încep cu fecundarea a două ovule. De obicei femeia are o singură ovulație, dar în unele cazuri poate apărea o ovulație dublă. Acesta este în primul rând un eveniment aleatoriu, neprogramabil. Unele elemente pot favoriza ovulația dublă, creând astfel o șansă mai mare de a concepe gemeni, dar vorbim mereu de posibilități și nu de certitudini.
Potrivit unui site american numit Trimestertalk, există câteva lucruri pe care femeile le pot face pentru a avea gemeni.
- Consumând multe produse lactate: îți crește șansele de a avea gemeni de până la 5 ori. Creșteți consumul de lapte, brânză, iaurt și smântână.
- Luarea de acid folic: crește șansa unei sarcini gemelare cu 40%. Acidul folic este un element prezent în legume, dar care poate fi luat și sub formă de supliment.
- Încercați să rămâneți însărcinată întrerupând brusc să luați pilula: perturbarea hormonală poate favoriza ovulația dublă.
- Alăptarea: Încercarea de a rămâne gravidă în timp ce încă alăptați crește șansele de a concepe gemeni.
- Luați magneziu și calciu: sub formă de suplimente aceste două elemente favorizează concepția de gemeni, dar este mai bine să consultați medicul înainte de a începe să le utilizați.
- A avea deja sarcini multiple: incidența sarcinilor gemelare este mai mare atunci când o femeie a avut deja trei sau patru copii.
- Vârsta viitoarei mame: Femeile care caută să rămână însărcinate la o vârstă mai înaintată au șanse mai mari de a avea gemeni.
- Greutatea: greutatea mamei ar putea influența concepția de gemeni, de fapt femeile cu greutate medie/mare au o șansă mai mare.
- Consumând manioc (sau cartof dulce): ar putea facilita ovulația dublă.
Nu există nicio îndoială că unul dintre factorii care predispun cel mai mult la o sarcină gemelară este antecedentele familiale.
Unii spun că această probabilitate sare în general peste o generație, dar nu este deloc dovedit. Există, așadar, o componentă ereditară dovedită în ceea ce privește sarcinile multiple și, de multe ori, atunci când cineva descoperă că așteaptă o pereche de gemeni, începe să investigheze istoria familiei pentru a descoperi dacă în arborele genealogic al mamei sau al tatălui există gemeni.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Nu există nicio modalitate mai...
Cristina este un nume care...