Cum să crești copii „buni”: 6 sfaturi de la psihologii Harvard
Data publicării:
Mamele și tații din era digitală sunt bombardați la fiecare clic de mouse cu idei de ultimă oră și noi preocupări pentru creșterea copiilor grozavi. Dar dincolo de nebunia modernității, bazele creșterii unui copil moral nu s-au schimbat cu adevărat spun cei de la Harvard.

Părinții își doresc ca copiii lor să-și atingă obiectivele și să găsească fericirea, însă cercetătorii de la Harvard cred că acest lucru nu ar trebui să vină în detrimentul bunătății și empatiei.

Următoarele sfaturi rămân cele mai bune modalități de a vă transforma copiii în ființele umane bune și corete din punct de vedere moral și orientate spre obiective sănătoase:

 1. Ieși des cu copiii tăi

Petreceți timp în mod regulat cu copiii dvs., adresați-le întrebări deschise despre ei înșiși, despre lume și despre cum o văd ei și ascultă-le în mod activ răspunsurile.

Nu numai că vei învăța tot felul de lucruri care îl fac pe copilul tău, dar îi vei arăta și cum să-și arate grija și preocuparea față de o altă persoană.

2. Spuneți lucrurilor pe nume

Potrivit cercetătorilor, „Chiar dacă majoritatea părinților și tutorilor spun că îngrijirea copiilor lor este o prioritate de vârf, copiii adesea nu aud acest mesaj”.

Așa că asigură-te că le spui. Discuția cu profesorii, tutorii, antrenorii și prietenii copilului dumneavoastră vă poate ajuta să înțelegeți multe despre caracterul și bunătatea copilului dumneavoastră.

3. Arată-i copilului tău cum să „rezolve” diverse situații

Ghidați-i prin procese de luare a deciziilor care țin cont de persoanele care pot fi afectate. De exemplu, dacă copilul dumneavoastră dorește să renunțe la un sport sau altă activitate, încurajați-l să identifice sursa problemei și să ia în considerare angajamentul său față de echipă. Apoi ajută-i să-și dea seama dacă renunțarea, de fapt, rezolvă problema.

2. Fotografie... (pexels-wildlittlethingsphoto-27176493_05788900.jpg)

Fotografie de la Helena Lopez/ Pexels

4. Faceți o rutină de ajutor și recunoștință

Cercetătorii scriu: „Studiile arată că oamenii care își obișnuiesc să-și exprime recunoștința au mai multe șanse să fie de ajutor, generoși, plini de compasiune și iertătoare și, de asemenea, au mai multe șanse să fie fericiți și sănătoși”.

Așa că cel mai bine este ca părinții să țină cont de acest lucru, cerând copiilor să-și ajute frații și mulțumind pe tot parcursul zilei. Și când vine vorba de recompensarea comportamentului „bun”, cercetătorii recomandă părinților „să laude doar actele de bunătate neobișnuite”.

5. Controlează emoțiile distructive ale copilului tău

„Abilitatea de a avea grijă de ceilalți este anulată de furie, rușine, invidie sau alte sentimente negative”, spun cercetătorii.

Ajutându-i pe copii să numească și să proceseze acele emoții, apoi să-i îndrumăm către soluționarea sigură a conflictelor, îi va menține în mare măsură concentrarea pe a fi un individ grijuliu.

De asemenea, este important să se stabilească limite clare, rezonabile, pe care le vor înțelege din dragoste și preocupare pentru siguranța lor.

3. Fotografie... (pexels-silverkblack-23224864_47555300.jpg)

Fotografie de la Vitaly Gariev/ Pexels

6. Arată-le copiilor tăi imaginea de ansamblu

„Aproape toți copiii empatizează și le pasă de un cerc restrâns de familii și prieteni”, spun cercetătorii. Trucul este să-i faci să le pese de oamenii care sunt din punct de vedere social, cultural și chiar geografic în afara cercurilor lor.

Puteți face acest lucru învățându-i să fie buni ascultători, încurajându-i să se pună în locul celorlalți și exersând empatia folosind momente de predare în știri și divertisment.

Creșterea unui copil grijuliu, respectuos și etic este și a fost întotdeauna o muncă grea. Dar este ceva ce putem face cu toții. Și nicio slujbă nu este mai importantă sau, în cele din urmă, mai plină de satisfacții.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

pixel