Crăciun 2024. Iată cadoul pe care cu siguranță NU ar trebui să-l oferi unui copil
Potrivit unui sondaj, unul din...
Indiferent de motivul pentru care se întâmplă, vinovăția este o parte foarte reală a maternității. Uneori, aceste sentimente inconfortabile pot fi benefice - de exemplu, atunci când vă motivează să faceți alegeri mai bune.
Dar vinovăția care devine copleșitoare nu este sănătoasă. Aceasta crește nivelul de stres și contribuie la depresie și anxietate, toate acestea putând afecta sănătatea inimii, și provoacă efecte secundare fizice precum dureri de cap sau de stomac.
Uneori, femeile cred că își pot „ascunde” stresul, însă cercetările spun contrariul. Studiile au descoperit o legătură semnificativă între stresul unei mame și cel al copiilor ei. Alte cercetări au constatat că stresul afectează relația părinte-copil și provoacă tensiuni conjugale.
Sursa foto: freepik.com@The Yuri Arcurs Collection
Dar există modalități de a face față vinovăției de mamă. Iată câteva schimbări practice pe care le puteți pune în aplicare:
Stabiliți limite. Luați notă de momentele în care vă simțiți vinovată, apoi adaptați-vă. De exemplu, unele femei se simt vinovate atunci când dau scroll pe social media și văd alte mame „perfecte”.
Dacă a te compara cu alții devine o problemă, limitează-ți timpul petrecut pe ecran (da, și mamele au nevoie de limite) și amintește-ți că nimeni nu este perfect.
Acceptați ajutor. Dacă simți că nu le poți face pe toate, atunci nu le face pe toate. În schimb, creați-vă o rețea cu alte persoane care vă pot ajuta.
Poate că este vorba de a stabili un carpool cu alte familii pentru a elibera ceva timp. Sau să lăsați copiii cu o dădacă de încredere sau cu o rudă, astfel încât să aveți timp să faceți ceva ce vă place.
Ajungeți la alte mame. Discuțiile cu prietenii de încredere vă vor reaminti că nu sunteți singură. Să fii părinte nu este ușor, iar să știi că alții au trecut prin situații similare poate fi benefic. De asemenea, acestea ar putea avea strategii pentru provocările specifice vouă.
Găsiți modalități sănătoase de a face față. Știți că dați un exemplu bun atunci când faceți alegeri sănătoase. Lasă-ți copiii să te vadă făcând exerciții fizice și făcându-ți timp pentru autoîngrijire. Explicați-le importanța unui somn bun, a reducerii stresului și a consumului de alimente sănătoase.
Apoi, faceți-vă timp să faceți aceste lucruri pentru dumneavoastră. Chiar și o scurtă pauză pentru a respira adânc și a vă calma poate fi utilă.
Sursa foto: freepikcom
Arată-ți compasiune. Cercetările au descoperit că mamele care au fost mai blânde cu ele însele au fost mai capabile să își elibereze vina, s-au simțit mai puțin izolate și s-au judecat mai puțin pe ele însele.
Obțineți sprijin profesional. Uneori, stresul interferează cu capacitatea de a îndeplini sarcini simple sau devine prea copleșitor pentru a fi gestionat cu alte metode.
Cereți ajutorul unui expert în sănătate mintală care vă poate ajuta cu idei pentru gestionarea stresului, pentru a schimba comportamentele care nu funcționează și pentru a vă sprijini pe măsură ce creșteți ca părinte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...