Daniel David, despre olimpiadele școlare la clasele I-IV în 2025: Participarea la astfel de concursuri poate stimula „prea devreme o industrie a meditațiilor”
Specialiștii din domeniu definesc ”asistentul maternal profesionist” ca fiind acea persoană fizică, care este atestată în condiţiile legii de către Comisia pentru Protecţia Copilului și care asigură prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său creşterea, îngrijirea şi educarea, necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primeşte în plasament sau în încredinţare.
Începând cu 1 ianuarie 2023, salariile pentru aceasta categorie de angajați au fost mărite, astfel că salariul brut maxim este de 5089 lei, la care se adaugă și norma de hrană de aproximativ 350 de lei.
Salariul unui asistent maternal poate să crească în funcţie de vechimea acumulată.
Vorbim despre o creştere a salariului cu 7,5% după acumularea a trei ani de vechime, o creştere cu 5% după acumularea a cinci, respectiv zece ani de vechime şi o creştere cu 2,5% după acumularea a 15, respectiv 20 de ani de vechime.
Practic, asistentul maternal va putea prelua în creştere copiii aflaţi în dificultate, care au maxim 16 ani, sau copii abandonaţi în maternitate sau spital.
Însă nu oricine poate deveni asistent maternal. Legea prevede că cei eligibili pentru a lua sub îngrijire copii aflați în dificulate trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să nu fie cu antecedente penale, decăzuți din drepturi sau alte interdicții judecătorești.
- trebuie să prezinte garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor, să aibă în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihn.
- nu desfăşoară activităţi salarizate şi au urmat cursurile de formare profesională.
Cei care doresc să obțină atestatul de asistent maternal trebuie să participe la un curs de formare profesională cu o durată de minim 60 de ore şi care, de obicei, se întinde pe o perioadă de circa trei sau chiar patru luni.
Dosarul în baza căruia doritorul poate să devină asistent maternal trebuie să includă şi certificate medicale ale persoanelor care locuiesc cu solicitantul sau un document care să ateste dreptul de folosinţă al solicitantului asupra locuinţei.
De asemenea, trebuie făcută o scurtă prezentare a persoanelor cu care locuieşte solicitantul, trebuie prezentate actele de identitate ale membrilor familiei şi trebuie prezentată o declaraţie pe propria răspundere cu privire la faptul că doritorul nu se află în una dintre situaţiile care împiedică desfăşurarea unei activităţi ca asistent maternal profesionist.
Persoanele care doresc să devină asistenți maternali profesioniști se vor adresa reprezentanților Serviciului Asistenţă Maternală din cadrul Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul UAT-ului din care face parte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Ai auzit vreodată de termenul...
Decizia de a trimite un copil...