10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
În jurul vârstei de doi ani și jumătate, ține evidența cât de des urinează copilul tău. Dacă îi schimbi scutecul la fiecare oră și jumătate, până la două și descoperi că uneori este uscat, înseamnă că a început să-și controleze vezica urinară: primul semn că puteți elimina scutecul.
Urmăriți-l timp de trei zile, iar dacă îl găsiți uscat de mai multe ori, înseamnă că puteți începe programul de adio scutec.
Când credeți că este timpul să treceți mai departe, puteți începe să vorbiți despre antrenamentul la oliță. În acel moment, dacă nu ai făcut-o deja, abandonează orice modestie și lasă copilul să te însoțească la baie, spunându-i în detaliu ce faci, până la spălarea mâinilor.
IMPORTANT: asigurați-vă că este atent la ceea ce faceți. Dacă cel mic refuză să vă însoțească la baie, nu insista.
În următoarea etapă, explicați-i copilului cu seninătate că îi veți scoate scutecul când se joacă acasă sau în grădină și că atunci când vrea să facă pipi sau să facă caca se va așeza pe olița pe care o veți cumpăra împreună.
Dacă copilul spune clar NU, lăsați-l în pace și nu mai aduceți subiectul în discuție timp de trei-patru săptămâni.
Dacă pare să fie de acord, citiți împreună o broșură pe acest subiect. Copilul trebuie să învețe imediat că după ce a făcut pipi trebuie să își spele mâinile.
Fă-l să bea des, permite-i să se plimbe gol de la brâu în jos când ești în casă, pune-i pantalonii cu o bandă elastică când ieși, notați timpul în care aveți de obicei o mișcare intestinală.
Lucruri pe care să nu le faci: nu arăta frustrare, nu insista asupra subiectului, nu îi spune copilului „toți cei pe care îi cunoaștem nu mai poartă scutece”, nu îl întreba insistent "vrei sa faci pipi?", nu îți exprima dezamăgirea, nu te arăta dezgustat când golești olița, nu exagera cu laudele, nu continuați programul dacă cel mic nu e pregătit.
Ai nevoie de o oliță, așezată în mod normal la baie, sau de mai multe, pentru a fi la îndemână în caz de nevoie, în mai multe zone ale casei.
Sunt indicate cele care îi permit copilul să stea așezat cât mai aproape de podea, aceasta fiind poziția ideală. Există și olițe tip scăunel, considerate mai potrivite pentru a face ulterior trecerea mai ușor de la oliță la toaletă, însă este important ca cel mic să aibă picioarele sprijinite pe podea.
Unii părinți aleg reductor pentru toaletă, pentru a obișnui copilul direct cu toaleta. Dacă preferi acest stil este posibil să fie nevoie și de un scăunel sau alt tip de suport pentru picioare, pentru ca cel mic să aibă susținere.
IMPORTANT: Alege haine ușor de dat jos. Este important ca cel mic să aibă capacitatea de a-și da jos și de a-și ridica singur pantalonii sau lenjeria de corp.
De recomandat ca cel mic, în toată perioada de învățare, să nu poarte deloc scutece și eventual nici lenjerie de corp.
În timpul nopții, copilul nu va reuși să se trezească special pentru a folosi olița. În acest caz se recomandă folosirea unui scutec impermeabil pentru pat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...