Cum să-i explici fiicei tale ce înseamnă menstruația: Sfaturi de la experți
Data publicării:
Există multe dificultăți cu care un părinte trebuie să se confrunte pe calea creșterii și educației copiilor lor: printre acestea, părinții de fată vor avea și sarcina de a gestiona abordarea apariției menarhei, adică a primului ciclu menstrual. 

Menarha este primul ciclu menstrual, care poate apărea în general între 9 și 15 ani. Cu toate acestea, până la vârsta de 17-18 ani nu ar trebui să vă faceți griji dacă prima menstruație nu a sosit încă, abia mai târziu ar trebui să treceți la un screening mai aprofundat.

Subiectul poate fi abordat diferit în funcție de vârsta fiicei tale, eventual aprofundând relația dintre menstruație și sarcină și evaluând dacă a primit deja informații despre subiect prin școală sau prieteni.

Curiozitatea fiicelor le poate determina să pună întrebări direct mamei sau tatălui lor: nu are rost să ne reținem, dimpotrivă, trebuie să profităm de ocazie și să întărim relația și complicitatea cu fata pe teme atât de delicate.

Pentru ca fetița să înțeleagă ce este, putem pleca de la sensul cuvântului „menstruație”: derivă din latinescul menstrus (în fiecare lună).

Durata menstruației poate varia de la 3 la 7 zile. Ciclul menstrual se referă la perioada de timp dintre prima zi a unei perioade de menstruație și prima zi a următoarei perioade: durata ciclului variază de la 26 la 35 de zile, variind de la femeie la femeie.

Cu ajutorul ilustrațiilor și eventual împreună cu medicul ginecolog, se va putea explica copilului că corpul feminin produce în fiecare lună un ovul care, nefiind fecundat, este expulzat de organism în timpul menstruației sub formă de sânge.

Tot din acest motiv, poate fi important să ilustrăm ce presupune raportarea la sexul opus și să anticipăm noțiunile privind principalele metode contraceptive, subliniind relevanța acestora și din punct de vedere igienic. Orice alte explicații referitoare la procesul de reproducere pot fi explorate mai în profunzime în etapele ulterioare de creștere.

În general, expreții sfătuiesc mamele să nu vorbească despre experiența lor la debutul menstruației: se întâmplă adesea ca, prin simpla sugestie sau chiar genetică, fiicele tind să aibă menstruații mai dureroase dacă și mamele lor au avut o abordare negativă.

În orice caz, va fi bine să explicăm consecințele fizice cu care va trebui să se confrunte lunar, de la pierderi de sânge până la schimbări de dispoziție.

Cum să-i explici fiicei tale ce înseamnă menstruația

Explicarea menstruației fiicei tale este un moment important pentru a-i oferi informații corecte și pentru a o ajuta să înțeleagă acest proces natural al corpului ei. Iată un mod simplu și sensibil de a aborda subiectul:

Alege momentul potrivit: Alege un moment în care fiica ta este relaxată și dispusă să asculte. Poate fi util să discutați în privat, fără distragere.

Folosește limbaj simplu: Explicăți menstruația în termeni simpli și ușor de înțeles pentru vârsta ei. Evită utilizarea unui limbaj tehnic sau medical complicat.

Contextul și procesul: Poți începe explicând că menstruația face parte din procesul natural al corpului unei femei. Spune-i că în fiecare lună, corpul ei pregătește un loc special pentru un bebeluș, iar dacă nu vine un bebeluș, acest loc nu mai este necesar.

Menstruația este eliminarea acestui loc: Spune-i că atunci când un bebeluș nu vine, corpul ei elimina acest loc special sub formă de sânge prin vagin. Acesta este momentul în care se întâmplă menstruația.

Durata și frecvența: Menționează că menstruația are loc în mod obișnuit o dată pe lună și poate dura de obicei între 3 și 7 zile, dar aceasta variază de la o persoană la alta.

Simptomele normale: Explică-i că în timpul menstruației, este normal să simtă dureri de burtă sau disconfort, dar că acestea pot fi gestionate cu ajutorul metodelor precum căldura sau medicamentele prescrise de medic.

Igiena personală: Subliniază importanța igienei personale în timpul menstruației și discută cu ea despre utilizarea tampoanelor, tămplăriilor sau altor produse sanitare potrivite vârstei ei.

Întrebări și discuții: Asigură-te că îi spui că este în regulă să pună întrebări și să discute despre orice îngrijorări sau nelămuriri pe care le are. Acesta este un subiect normal și nu ar trebui să se simtă stânjenită să discute despre el.

Empatie și susținere: Arată-i empatie și susținere, și asigură-o că ești aici pentru a o ajuta și pentru a răspunde la orice întrebări ar putea avea pe parcurs.

Continuă comunicarea: Menstruația va deveni parte din viața ei pentru mulți ani, așa că asigură-te că menții deschisă linia de comunicare și că îi oferi informații actualizate pe măsură ce crește și se dezvoltă.

Este important să fii deschis și răbdător în timpul acestei discuții și să îi oferi sprijinul și înțelegerea de care are nevoie în această perioadă a vieții ei.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: adolescent  fiica  menstruatie 

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel