Cum să explici unui copil ce sunt emoțiile și cum să le gestioneze
Data actualizării:
Data publicării:
Una dintre sarcinile principale ale părinților și profesorilor este de a educa copiii în cunoașterea și gestionarea emoțiilor. Există câteva strategii foarte utile pentru a ne ajuta. Află câteva dintre ele.

Educația emoțională este una dintre cele mai importante sarcini pe care părinții și educatorii trebuie să le îndeplinească cu cei mici, iar a ști să se descurce adecvat stărilor de spirit proprii și ale celorlalți este esențial pentru atingerea bunăstării și succesului. Cu toate acestea, explicarea emoțiilor copiilor poate fi dificilă, deoarece acestea sunt experiențe subiective și personale.

Mulți adulți au dificultăți în a face față stărilor emoționale negative. Când un copil exprimă furie, tristețe sau frustrare, reacția noastră automată este să încercăm să-l reducem la tăcere sau să-l aducem într-un cadru de spirit mai pozitiv. Acest lucur nu este întotdeauna cel mai potrivit; de fapt, ceea ce facem este să pierdem oportunități prețioase de a vorbi cu cel mic despre ceea ce se întâmplă în interior. Cum să procedezi atunci?

De ce este important să explicăm emoțiile copiilor?

Emoțiile fac parte din noi și înțelegerea lor ne va deschide ușa spre bunăstare. Educația emoțională trebuie să înceapă încă din prima copilărie. 

Înțelegând emoțiile, copiii vor putea învăța despre ei înșiși. Explicarea emoțiilor copiilor este esențială pentru a le gestiona fără a le evita sau exagera. Unele dintre beneficiile obținute atunci când explicați emoțiile sunt:

- Ajutați copilul să învețe despre sine.

- Crește percepția de control asupra a ceea ce i se întâmplă.

- Este esențială pentru dezvoltarea socială.

- Reduce comportamentele agresive.

- Reduce șansele de a folosi substanțe care creează dependență, cum ar fi alcoolul și tutunul.

- Minimizează rata comportamentelor antisociale, autodistructive și evită daunele grave cauzate de acestea.

Este important de menționat că copilul trebuie să învețe să-și exprime emoțiile în funcție de moment, oameni și ocazie.

Cum să explici emoțiile copiilor

Denumiți fiecare emoție

Când explicați emoțiile copiilor, cel mai bine se face într-un mod practic și este o parte integrantă a vieții de zi cu zi. 

Fă-i conștienți de gama largă de stări emoționale care există și ajută-i să le numească. Din cauza vârstei lor fragede, de multe ori folosim doar cuvinte generice precum „bine” și „rău” pentru a vorbi despre cum ne simțim.

Totuși, să nu uităm că limbajul este baza gândurilor; prin urmare, dacă nu au cuvinte suficiente pentru a desemna diferitele stări interne, le va fi mai greu să le înțeleagă și să le gestioneze.

Distractiv și natural

Pentru a explica emoțiile copiilor nu este necesar să-i puneți să stea la un birou și să-i puneți să completeze cartonașe. 

Jocul și distracția sunt întotdeauna cele mai bune instrumente pentru a le transmite idei, valori și cunoștințe. 

Deci, în acest caz, putem folosi poveștile și filmele lor preferate pentru a identifica emoțiile personajelor lor și pentru a înțelege de unde provin.

Pe măsură ce citim sau ne uităm la televizor cu ei, putem discuta despre ceea ce se întâmplă, le punem întrebări și facem observații despre ceea ce simte fiecare personaj și de ce.

Jocuri pentru a explica emoțiile copiilor

Trebuie să profităm de orice ocazie pentru a-i ajuta pe copii să-și recunoască și să-și exprime emoțiile. Dacă este privat, poate fi util să folosești metode simple care fac comunicarea ușoară și distractivă. În continuare, vă vom oferi mai multe jocuri, astfel încât să puteți explica emoțiile unui copil.

1. Păpușa emoțiilor

Scrieți mai multe emoții într-un pachet de cărți (cele la care doriți în mod special să lucrați). Apoi, alegeți un personaj și trei cărți aleatorii din pachet și jucați o poveste care conține acea emoție. Acest joc va încuraja recunoașterea și exprimarea emoțiilor în copilul dumneavoastră.

2. Detectiv de emoții

Pentru a regla emoțiile trebuie să le identifici, așa că caută persoane diferite într-o revistă, pe internet sau în povești. Împreună, tu și copilul tău veți încerca să ghiciți ce stare emoțională au aceste personaje într-o anumită situație. În continuare, fiecare trebuie să propună cauzele care i-au determinat să se simtă așa și ce ar putea face acel personaj pentru a se simți mai bine.

3. Piese muzicale

Muzica este o resursă care îi place foarte mult copiilor și în curând vor fi entuziasmați de joc. Selectați diferite melodii: lente, rapide, monotone... După ce le ascultați, invitați copilul să se gândească la ce emoție a stârnit și să descrie o situație care a evocat acea muzică și să o deseneze.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: copii  dezvoltare emotionala  emotii 

Articole similare


Cele mai noi articole

Sfaturi prețioase pentru un an școlar productiv

Școala a început de curând, astfel că este esențial să...

Medalii de excelență obținute de elevii români

Noi performanțe obținute de elevii români la olimpiade


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Foto: Freepik@freepik

Testul prăjiturii: Cum să-ți înveți copilul să reușească în viață, după metoda Standford

pixel