Cum să faci față cutremurului cu copiii. Seismologul Gheorghe Mărmureanu dezvăluie când ar putea avea loc următorul cutremur catastrofal
Data publicării:
Cutremurele sunt fenomene naturale care pot provoca frică și confuzie atât la adulți, cât și la copii. Explicarea acestora într-un mod simplu și clar copiilor este esențială pentru a le reduce anxietatea și pentru a-i pregăti în cazul unui astfel de eveniment. O abordare calmă, informativă și adaptată vârstei copilului poate face diferența în modul în care acesta percepe și reacționează la un cutremur.

Cum le puteți explica copiilor cutremurul pe care tocmai l-au simțit? Este important să le explicăm copiilor exact ce se întâmplă, modulând limbajul și metodele de comunicare, în funcție de vârsta lor.

Cum să explici copilului

Pentru cei mici: "Un cutremur este ca și cum pământul s-ar mișca pentru o scurtă perioadă de timp. E ca atunci când ai o cutie de jucării și, dacă o zdruncini puțin, toate lucrurile din ea se mișcă."

Pentru copiii mai mari: "Pământul este format din bucăți mari, numite plăci tectonice, care uneori se mișcă și se lovesc între ele. Atunci când acestea se mișcă brusc, noi simțim acea mișcare ca un cutremur."

Cutremurele fac parte din viața noastră, dar dacă suntem bine pregătiți, nu trebuie să ne temem de ele.

Părinții să discute deschis cu copiii despre cutremure, explicându-le ce trebuie să facă în timpul unui astfel de eveniment: să rămână calmi, să se adăpostească sub o masă solidă și să stea departe de ferestre.

Întrebări frecvente pe care le pot pune copiii și cum să răspunzi

De ce se mișcă pământul?


Pământul este ca o mare minge formată din bucăți mari care se mișcă foarte lent. Uneori, aceste bucăți se lovesc între ele și asta face ca pământul să se zguduie puțin.

O să ne lovească ceva sau o să se prăbușească casa?

În general, casele sunt construite să reziste la cutremure, mai ales dacă nu sunt foarte puternice. În plus, noi știm cum să ne protejăm pentru a fi în siguranță. Dacă ne ascundem sub o masă sau ne adăpostim lângă un perete solid, suntem mult mai bine protejați.

Cât durează un cutremur?

Cutremurele durează, de obicei, doar câteva secunde, dar uneori pot ține mai mult. Chiar dacă durează mai mult, important este să rămâi calm și să te protejezi.

Gheorghe Mărmureanu spune când să ne așteptăm la un cutremur major 

Reamintim cititorilor că un seism cu magnitudinea de 5,4 s-a produs luni după-amiază, în zona seismică Vrancea, fiind resimțit în mai multe zone din țară și străinătate. Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu a declarat că oamenii n-ar trebui să se sperie.

Deși mulți oameni sunt speriați de ideea de producere a unui cutremur puternic, seismologul Mărmureanu susține că nu va exista niciun cutremur catastrofal mai devreme de 2040, potrivit cercetărilor pe care le-a făcut el.

„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Există niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal. Chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a spus recent Gheorghe Mărmureanu, potrivit Știrile ProTV.ro.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!” / FOTO: freepik.com @senivpetro

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!”

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență! / FOTO: freepik.com @AntonyGridin

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență

pixel