5 reguli de pus în aplicare pentru a evita stresul în perioada sărbătorilor de Crăciun, potrivit unui psiholog
Potrivit experților în educație parentală și fondatorilor proiectului de formare familială „Unlearning to Learn”, această perioadă poate fi deosebit de dificilă atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Pe de o parte, părinții trebuie să facă față propriilor sentimente de frustrare și stres odată cu încheierea verii. Agitația dimineților devreme și eventualele probleme legate de transportul public... Cu toate acestea, experții subliniază că este esențial să fim conștienți de faptul că și copiii trec prin propriul proces de adaptare, iar ultimul lucru de care au nevoie este să primească emoții negative de la părinți.
„De multe ori, această situație, deja complicată pentru copii, este agravată de frustrarea pe care părinții o descarcă inconștient asupra lor”, afirmă fondatorii „Unlearning to Learn” pentru Ser Padres.
De aceea, aceștia adaugă că „este esențial ca părinții să-și gestioneze emoțiile într-un mod sănătos pentru a nu transfera acea povară emoțională asupra copiilor.”
Dar cum poți evita transferul acestei poveri mentale asupra copiilor, pentru a le facilita procesul de adaptare? José Ramón Fernández, co-fondator al „Unlearning to Learn”, rezumă acest lucru în patru etape esențiale:
Recunoaște-ți emoțiile: Primul pas în gestionarea frustrării este să recunoști emoțiile pe care le trăiești. Permite-ți să simți și să procesezi aceste emoții fără a te judeca.
Comunicare deschisă: Discută despre sentimentele tale cu partenerul, prietenii sau un terapeut. Comunicarea poate ușura povara emoțională și poate oferi noi perspective.
Planificare și organizare: Planifică din timp pentru a reduce stresul din rutina zilnică. Stabilește programe realiste și delegă sarcini atunci când este posibil.
Timp pentru tine: Petrece timp făcând activități care îți plac și care te relaxează. Îngrijirea de sine este esențială pentru a menține echilibrul emoțional.
SURSA FOTO: freepik.com @Evgenymedia
Mada Guzmán, co-fondatoare a „Unlearning to Learn”, explică faptul că „copiii resimt și ei, poate chiar mai intens, impactul trecerii de la libertatea verii la structura anului școlar, de aceea este vital ca părinții să-și înțeleagă și să-și susțină copiii în această perioadă.”
În acest sens, Guzmán subliniază importanța ascultării active a copiilor, întrebându-i despre ziua și sentimentele lor.
În plus, expertul adaugă că este esențial să avem rutine blânde care să ne ajute să ne cufundăm treptat în ritmul anului școlar și care să includă și activități de recreere, astfel încât atât copiii, cât și adulții să se poată relaxa.
Cel mai important aspect, potrivit aceluiași expert, este să fii un exemplu pentru copiii tăi: „deoarece copiii învață observându-și părinții, dacă tu gestionezi stresul într-un mod pozitiv, și ei vor învăța să facă la fel.”
În același sens, José Ramón Fernández subliniază că părinții trebuie să își amintească faptul că ei sunt modele pentru copiii lor: „Gestionarea emoțiilor într-un mod sănătos nu doar că ne aduce beneficii, ci îi învață și pe copiii noștri abilități importante pentru propria lor bunăstare emoțională.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum păstrează părinții relații...
Pe măsură ce temperaturile...
Cum păstrează părinții relații...
Preot profesor univ. dr. Radu...