Cum să îi învățăm pe copii recunoștința
Data actualizării:
Data publicării:
A-i învăța pe copii să mulțumească este o abilitate socială importantă pe care mulți părinți o subliniază, dar a-i ajuta să înțeleagă cum să fie cu adevărat recunoscători este puțin mai dificil.

Într-o perioadă în care mulți copii de gimnaziu au telefoane de 600 de dolari pe care le iau de bune, predarea recunoștinței poate părea o luptă dificilă.

În ciuda provocărilor cu care vă puteți confrunta în a-i ajuta pe copii să fie recunoscători într-o lume care pare să prețuiască supraabundența, poate merita.

Citește și Iată explicațiile pentru anxietatea crescută la copii!

Beneficiile învățării recunoștinței la copii

Sursa foto: freepik.com@v.ivash

Recunoștința poate avea multe beneficii pentru adulți, dar cercetările au arătat cum îi poate ajuta și pe copii în diverse moduri.

Copiii recunoscători sunt mai fericiți

Un studiu din 2019 publicat în Journal of Happiness Studies a constatat că recunoștința este legată de fericirea copiilor până la vârsta de 5 ani.

Acest lucru înseamnă că insuflarea recunoștinței copiilor dvs. la o vârstă fragedă i-ar putea ajuta să crească pentru a fi oameni mai fericiți.

Un studiu mai vechi a constatat că copiii recunoscători (cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani) sunt mai fericiți, mai optimiști și au un sprijin social mai bun.

De asemenea, aceștia se declară mai mulțumiți de școală, familie, comunitate, prieteni și de ei înșiși. De asemenea, copiii recunoscători tind să ofere mai mult sprijin social și altora.

Adolescenții recunoscători au o mai mare satisfacție în viață

Conform unui studiu publicat în Psychological Assessment, adolescenții recunoscători (cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani) sunt mai mulțumiți de viața lor, își folosesc punctele forte pentru a-și îmbunătăți comunitățile, sunt mai implicați în activitatea școlară și în hobby-uri și au note mai bune.

De asemenea, s-a demonstrat că sunt mai puțin invidioși, deprimați și materialiști decât omologii lor mai puțin recunoscători.

Copiii recunoscători sunt mai sănătoși

Sursa foto: freepik.com@lookstudio

Este adevărat că o mare parte din cercetările privind recunoștința se concentrează asupra adulților, dar beneficiile recunoștinței sunt numeroase pentru toată lumea.

Un studiu publicat în Clinical Psychology Review a legat recunoștința de orice, de la bunăstarea psihologică îmbunătățită la o sănătate fizică mai bună.

Persoanele recunoscătoare tind să doarmă mai bine și chiar să trăiască mai mult.

Copiii recunoscători se pot transforma în adulți recunoscători

Un studiu din 2018 publicat în Journal of Positive Psychology a constatat că adulții recunoscători sunt mai fericiți și mai plini de speranță.

Recunoștința a prezis mai bine speranța și fericirea decât alte constructe, precum iertarea, răbdarea și chiar autocontrolul.

În plus, studiul a constatat că persoanele care erau recunoscătoare pentru lucrurile care li s-au întâmplat în trecut se simțeau mai fericite în prezent și mai pline de speranță cu privire la viitorul lor, potrivit Verywell.com.

Poate că faptul că le oferiți copiilor dumneavoastră o copilărie pentru care sunt recunoscători acum îi va ajuta să reflecteze mai mult asupra motivelor de a fi recunoscători ca adulți.

Deci, în mod clar, există multe motive bune pentru a-i ajuta pe copii să experimenteze și să-și exprime recunoștința. 

Învățați-vă copilul să spună „mulțumesc”

Sursa foto: freepik.com@user6328196

Încurajați-vă copilul să spună „Mulțumesc” în mod regulat. Oferiți-i reamintiri blânde precum: „Fratele tău te-a lăsat să pleci primul. Ce ar trebui să îi spui?” sau ”Ce îi spui bunicii pentru că ți-a dat o prăjitură?”

Deși poate părea că forțarea unui „mulțumesc” nu stârnește o recunoștință reală, considerați că este un prim pas în acest proces. Aceasta îi poate ajuta pe copii să înceapă să recunoască faptul că alții le-au oferit ceva, fie tangibil (cum ar fi un cadou) sau intangibil (cum ar fi timpul).

Așadar, chiar dacă nu pare o apreciere autentică atunci când copilul dumneavoastră are nevoie de un memento, încurajarea acestuia de a-și exprima verbal aprecierea poate fi un instrument de învățare important pentru o recunoștință autentică mai târziu.

De asemenea, vă puteți încuraja copiii să scrie note de mulțumire persoanelor care le oferă cadouri sau le arată bunătate.

Copilul dumneavoastră ar putea colora un desen pentru un bunic care i-a cumpărat un cadou de ziua sa. Sau ați putea să vă încurajați adolescentul să scrie o scrisoare de mulțumire unui antrenor special care a avut un impact asupra vieții lui.

Modelul recunoștinței

Un studiu din 2016 publicat în Applied Developmental Science a constatat că părinții recunoscători tind să crească copii recunoscători.

Există șanse mari ca acest lucru să se întâmple deoarece copiii învață să fie recunoscători auzind și văzând cum părinții lor experimentează recunoștința.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Întrebările pe care ar trebui să le adresezi copilului tău pentru a-l crește fericit, conform psihologilor / FOTO: freepik.com @prostooleh

Întrebările pe care ar trebui să le adresezi copilului tău pentru a-l crește fericit, conform psihologilor

Cum să îi învățăm pe copii recunoștința / FOTO: freepik.com@audit2006ek

Cum să îi învățăm pe copii recunoștința

Obiceiuri de zi cu zi care contribuie la fericirea copiilor. Părinții le trec cu vederea / FOTO: freepik.com @EyeEm

Obiceiuri de zi cu zi care contribuie la creșterea copiilor pozitivi. Părinții le trec cu vederea!

Generația Alpha, în pericol din cauza parentingului blând! Profesorii, semnal de alarmă: „Acest stil parental e greșit înțeles și aplicat într-un mod care scapă de sub control!” / FOTO: freepik.com @stardnet

Generația Alpha, în pericol din cauza parentingului blând! Profesorii, semnal de alarmă: „Acest stil parental e greșit înțeles și aplicat într-un mod care scapă de sub control!”

pixel