România încearcă să rezolve „ecuația” educației de 35 de ani, dar cu fiecare modificare legislativă, pare să adauge tot mai multe necunoscute. Ce face Finlanda diferit și eficient?
Într-o perioadă în care mulți copii de gimnaziu au telefoane de 600 de dolari pe care le iau de bune, predarea recunoștinței poate părea o luptă dificilă.
În ciuda provocărilor cu care vă puteți confrunta în a-i ajuta pe copii să fie recunoscători într-o lume care pare să prețuiască supraabundența, poate merita.
Citește și Iată explicațiile pentru anxietatea crescută la copii!
Sursa foto: freepik.com@v.ivash
Recunoștința poate avea multe beneficii pentru adulți, dar cercetările au arătat cum îi poate ajuta și pe copii în diverse moduri.
Un studiu din 2019 publicat în Journal of Happiness Studies a constatat că recunoștința este legată de fericirea copiilor până la vârsta de 5 ani.
Acest lucru înseamnă că insuflarea recunoștinței copiilor dvs. la o vârstă fragedă i-ar putea ajuta să crească pentru a fi oameni mai fericiți.
Un studiu mai vechi a constatat că copiii recunoscători (cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani) sunt mai fericiți, mai optimiști și au un sprijin social mai bun.
De asemenea, aceștia se declară mai mulțumiți de școală, familie, comunitate, prieteni și de ei înșiși. De asemenea, copiii recunoscători tind să ofere mai mult sprijin social și altora.
Conform unui studiu publicat în Psychological Assessment, adolescenții recunoscători (cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani) sunt mai mulțumiți de viața lor, își folosesc punctele forte pentru a-și îmbunătăți comunitățile, sunt mai implicați în activitatea școlară și în hobby-uri și au note mai bune.
De asemenea, s-a demonstrat că sunt mai puțin invidioși, deprimați și materialiști decât omologii lor mai puțin recunoscători.
Sursa foto: freepik.com@lookstudio
Este adevărat că o mare parte din cercetările privind recunoștința se concentrează asupra adulților, dar beneficiile recunoștinței sunt numeroase pentru toată lumea.
Un studiu publicat în Clinical Psychology Review a legat recunoștința de orice, de la bunăstarea psihologică îmbunătățită la o sănătate fizică mai bună.
Persoanele recunoscătoare tind să doarmă mai bine și chiar să trăiască mai mult.
Un studiu din 2018 publicat în Journal of Positive Psychology a constatat că adulții recunoscători sunt mai fericiți și mai plini de speranță.
Recunoștința a prezis mai bine speranța și fericirea decât alte constructe, precum iertarea, răbdarea și chiar autocontrolul.
În plus, studiul a constatat că persoanele care erau recunoscătoare pentru lucrurile care li s-au întâmplat în trecut se simțeau mai fericite în prezent și mai pline de speranță cu privire la viitorul lor, potrivit Verywell.com.
Poate că faptul că le oferiți copiilor dumneavoastră o copilărie pentru care sunt recunoscători acum îi va ajuta să reflecteze mai mult asupra motivelor de a fi recunoscători ca adulți.
Deci, în mod clar, există multe motive bune pentru a-i ajuta pe copii să experimenteze și să-și exprime recunoștința.
Sursa foto: freepik.com@user6328196
Încurajați-vă copilul să spună „Mulțumesc” în mod regulat. Oferiți-i reamintiri blânde precum: „Fratele tău te-a lăsat să pleci primul. Ce ar trebui să îi spui?” sau ”Ce îi spui bunicii pentru că ți-a dat o prăjitură?”
Deși poate părea că forțarea unui „mulțumesc” nu stârnește o recunoștință reală, considerați că este un prim pas în acest proces. Aceasta îi poate ajuta pe copii să înceapă să recunoască faptul că alții le-au oferit ceva, fie tangibil (cum ar fi un cadou) sau intangibil (cum ar fi timpul).
Așadar, chiar dacă nu pare o apreciere autentică atunci când copilul dumneavoastră are nevoie de un memento, încurajarea acestuia de a-și exprima verbal aprecierea poate fi un instrument de învățare important pentru o recunoștință autentică mai târziu.
De asemenea, vă puteți încuraja copiii să scrie note de mulțumire persoanelor care le oferă cadouri sau le arată bunătate.
Copilul dumneavoastră ar putea colora un desen pentru un bunic care i-a cumpărat un cadou de ziua sa. Sau ați putea să vă încurajați adolescentul să scrie o scrisoare de mulțumire unui antrenor special care a avut un impact asupra vieții lui.
Un studiu din 2016 publicat în Applied Developmental Science a constatat că părinții recunoscători tind să crească copii recunoscători.
Există șanse mari ca acest lucru să se întâmple deoarece copiii învață să fie recunoscători auzind și văzând cum părinții lor experimentează recunoștința.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sistemul educațional din...
Sistemul educațional din...