Cum să îl obișnuiești pe copil să doarmă fără mama. Iată câteva sfaturi utile
Data publicării:
A învăța un copil cum să doarmă fără mamă este foarte important. Iată sfaturile pentru a-l obișnui să adoarmă singur și a gestiona detașarea.

Necesitatea de a învăța un copil să doarmă fără mama sa apare în diverse ocazii în viața de familie: când mama este plecată la serviciu, când copiii pleacă în vacanță cu bunicii, când este introdusă o babysitter sau plasează copilul la grădiniță și grădiniţă.

Cel mai critic moment pentru copii este cel în care trebuie să poată adormi și să trăiască momentul adormirii ca pe o detașare uneori greu de gestionat. Un ritual de culcare bine pus la punct, introducerea treptată a unei noi figuri de adult și a unui obiect de tranziție pot ajuta copilul să doarmă fără mamă.

Stabiliți un ritual de culcare

La copiii mici, obiceiurile sunt liniştitoare. După cum poate observa mama în atâtea ocazii, copiii se simt mai calmi dacă știu ce îi așteaptă. Ritualul de culcare este o procedură care liniștește copilul și poate fi repetat și de altcineva decât mama.

Pentru a stabili un ritual bun este recomandabil:

- menține o oră fixă de culcare

- efectuați întotdeauna aceleași gesturi: igiena personală, pijamale, spălatul pe dinți

 - propuneți activități de relaxare pentru bebeluș, cum ar fi masajul pentru sugari și lectura înainte de culcare.

Adoptarea unui obiect tranzitoriu

Obiectul de tranziție este adesea ales spontan de către copii pentru a-i însoți în faza de adormire. Poate fi o marioneta, o papușă, un obiect moale.

Copiii își caută obiectul de tranziție înainte de a merge la culcare cu convingerea că îi liniștește, le ține companie și îi ajută în cazul trezirilor nocturne. Adoptarea unui obiect de tranziție ajută la înlocuirea contactului apropiat cu mâna mamei.

Prezentarea altcuiva decât mama

Legătura puternică care se creează între mamă și copil în timpul sarcinii continuă și după naștere și se întărește în numeroasele ocazii de relație directă, una dintre acestea fiind alăptarea.

Copilul învață că mama este persoana în care poate avea încredere, de care are nevoie și că ajunge să-și dorească mereu aproape insistent. Dacă copilul nu acceptă prezența tatălui său la culcare, puteți încerca să-l faceți treptat să participe la ritualul de culcare. Când copilul se obișnuiește să-și aibă și tatăl aproape, reușind să adoarmă, va fi mai ușor să-l obișnuiască să adoarmă și cu alte persoane, cum ar fi o bunica sau o dădacă.

În perioada de inserare în grădiniță și grădiniță este necesară prezența simultană a mamei și a educatoarei pentru a ajuta copilul să se familiarizeze cu noua persoană de referință. Această procedură se poate repeta și cu bunicii și persoanele care vor trebui să aibă grijă de copil, invitându-i acasă să se joace cu mama prezentă.

A practica

Dacă copilul nostru este pe cale să plece în vacanță cu bunicii, să încercăm să-l lăsăm să doarmă la ei acasă câteva după-amieze înainte de a pleca. Să facem o încercare care să dureze o noapte, ca să se obișnuiască treptat. Pentru a-l învăța să se stabilească chiar și în alte locuri decât propriul dormitor, poate fi o idee să-i ceri unchilor  să-l invite pentru o noapte la ei acasă sau să încerce să schimbe invitații cu prieteni de aceeași vârstă. Copiii trăiesc adesea momentul somnului ca pe o detașare dificilă, obișnuirea să doarmă fără mama devine pentru ei un efort în plus: va fi necesar să aibă multă răbdare, multă înțelegere și să-și respecte vremurile.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: comportament  copil  mama  somn 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel