Cum să îți ajuți copilul să își gestioneze emoțiile
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

O specialistă oferă sfaturi utile pentru părinți pentru a sprijini copilul în acest proces.


Încurajarea exprimării emoțiilor: Este important să îți încurajezi copilul să identifice și să exprime ce simte. Folosește cuvinte simple și adecvate vârstei pentru a descrie emoțiile, cum ar fi „fericit”, „trist”, „supărat” sau „frustrat”.

Cu cât copilul va învăța să-și numească emoțiile, cu atât va înțelege mai bine cum să le gestioneze.

Citește și Urania Cremene, despre cum creștem încrederea în sine a copilului: „E un melanj care are de-a face cu exact satisfacerea nevoilor psihologice de bază”

Crearea unui mediu sigur: Copiii trebuie să se simtă în siguranță pentru a-și exprima emoțiile fără a fi judecați. Creează un spațiu de dialog deschis, în care să fie ascultați, respectați și înțeleși.


Modelează gestionarea emoțiilor: Părinții sunt primii modele pentru copii. Arătându-le cum îți gestionezi propriile emoții, le oferi strategii eficiente pentru a face față propriilor sentimente.

SURSA FOTO: Freepik.com@prostooleh

De exemplu, dacă te simți frustrat, ia o pauză și arată-i copilului cât de important este să te distanțezi puțin atunci când te simți copleșit.

Învață-l să respire adânc: Atunci când copilul este supărat sau anxios, învață-l tehnici simple de relaxare, cum ar fi respirația adâncă, pentru a-l ajuta să se liniștească. Exercițiile de respirație pot avea un efect calmant imediat și pot deveni un instrument valoros pe termen lung.

Încurajează empatia: Ajută-ți copilul să învețe să se pună în locul altora. Astfel, nu doar că va înțelege mai bine propriile emoții, dar va învăța să gestioneze și emoțiile celor din jur. Empatia ajută și la crearea unor relații sociale sănătoase.

Vezi și Părintele Necula: „Cum putem ajunge dușmanii copiilor noștri fără să vrem”

Folosește cărți sau povești: Multe cărți pentru copii abordează gestionarea emoțiilor într-un mod ludic și educativ. Aceste resurse pot deschide discuții importante și îl pot ajuta pe copil să înțeleagă faptul că nu este singurul care resimte anumite emoții.

Asigură-l și validează-i emoțiile: În loc să minimalizezi sau să judeci emoțiile copilului, validează ceea ce simte. Spune-i lucruri precum „Văd că ești foarte supărat, este normal să simți așa uneori.”

Această validare ajută copilul să înțeleagă că emoțiile sunt normale și că nu trebuie să se simtă rușinat sau vinovat pentru ele.

Prin aplicarea acestor strategii, poți ajuta copilul să devină mai conștient de emoțiile sale, să învețe să le gestioneze mai bine și să-și întărească bunăstarea emoțională.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„Omor calificat sub masca reformei Educației”: Prof. Cătălin Zaman, director de școală, mesaj către ministrul Educației: „Nu pot să tac! De ce mințiți? De ce nu spuneți oamenilor adevărul?”

Ministrul Educației Daniel David, despre ce se întâmplă cu profesorii titulari care nu au suficiente ore în școală: „Nu au de ce să se teamă”

Florian Lixandru, despre acoperirea cadrelor cu profesori calificați: „În viitorul apropiat ne vom confrunta cu o lipsă în ceea ce privește personalul didactic la această materie”

Cardiolog: „5 alimente toxice pe care nu le-aș da niciodată copiilor mei, după 20 de ani de experiență în tratarea infarctului miocardic”. Ce le oferim în schimb

pixel