Cum să-l faci pe copil să studieze singur: Sfaturi utile
Data publicării:
Mulți părinți se confruntă cu provocarea de a-și motiva copiii să învețe, mai ales într-o epocă a distracțiilor digitale. Învățarea eficientă și voluntară nu este un proces care vine natural pentru toți copiii, însă există metode prin care părinții pot transforma studiul într-o activitate mai atrăgătoare. Iată câteva sfaturi utile pentru a stimula interesul copilului pentru studiu.

Prima temă vine în școala elementară. Acesta va fi doar începutul pentru că de la gimnaziu încolo drumul va deveni și mai greu. Și te vei trezi și cu weekenduri „aglomerate” pentru că copiii tăi trebuie să învețe.

Dacă copiii altora par toți mai pregătiți, inteligenți și judicioși decât ai tăi, să știi că... nu este niciodată cazul. Nu face comparații, ci ajută-i. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să fii cu ei tot timpul, că trebuie să-i lovești sau că trebuie să țipi de dimineața până seara. Este întotdeauna doar o chestiune de metodă: învață-i să studieze.

Îți amintești de rutina de somn, alimntație și joacă de când erau mici? Ei bine, studiul este foarte asemănător, este o chestiune de rutină și metodă. 

Iată câteva sfaturi:

Încurajează-ți copilul să repete sarcinile orale (poezii, tabele înmulțirii) în timpul „pauzei de studiu” (de exemplu în timpul călătoriilor cu mașina): este un obicei foarte util, în timp.

Nu sta tot timpul lângă copilul tău, în schimb obișnuiește-te să-ți stabilești mici obiective cu el, dă-i timp să lucreze singur și treci din când în când să verifici progesul lui.

Cereți profesorilor să sugereze ce să facă dacă copilul întâmpină dificultăți (unii profesori doresc ca sarcinile considerate „dificile” să fie lăsate goale și apoi să intervină asupra dificultăților, alții preferă ca părinții să-și ajute copiii).

1. Foto: Free... (cum-sa-l-faci-pe-copil-sa-studieze-voluntar-sfaturi-utile-2_34981200.jpg)

Foto: Freepik@freepik

Acordă întotdeauna o mare importanță temelor, nu te arăta niciodata apatic atunci când asculți copilul repetând o poezie sau tabla înmulțirii. 

Dacă trebuie să învețe cuvinte noi (chiar și într-o limbă străină, de exemplu), încearcă să folosești trucul cu post-it: folosește un post-it colorat pentru fiecare cuvânt pe care trebuie să-l învețe și pune-l să le lipească prin casă. Așa că, chiar și pur și simplu rătăcind, îi vei găsi în fața ta! (în realitate, doar faptul că începi să faci post-it-uri este o acțiune care ajută la memorarea conținutului).

Întocmește un plan de teme: evaluează efortul general pentru toate disciplinele, împărțindu-le între activități scrise și orale. Împărțiți activitățile într-un număr mai mic de zile pentru a rezerva câteva zile de relaxare totală (de exemplu sărbători, sâmbătă și duminică).

Stabiliți de acord asupra orei zilei pe care să o dedicați îndeplinirii sarcinilor. reține: dacă copilul tău este foarte mic (6/7 ani), este indicat ca planul să fie întocmit de tine și ulterior împărtășit cu el; daca copilul tau este mai mare, este util sa dezvolti impreuna planul pentru a-l invata o metoda organizatorica pe care sa o poata aplica independent in timp.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel