„Nici talentați, nici genii”: Doi psihologi specializați în abilități înalte demontează mitul
Când ne gândim la o persoană cu mentalitate antreprenorială, ne imaginăm un adult care își conduce propria afacere. Această calitate poate fi, de asemenea, pozitivă pentru a se dezvolta deja în anii copilăriei.
Această atitudine poate deschide multe uși copiilor tăi, nu numai la locul de muncă, ci și în relațiile lor sociale și creșterea personală. Prin urmare, în cele ce urmează veți descoperi cum să promovați o mentalitate antreprenorială la copii.
Adevărul este că mulți părinți s-ar putea să nu se simtă capabili să transmită acest mesaj. În mod tradițional, oamenii au fost instruiți să fie angajați buni, să facă parte din companii și locuri de muncă stabile, subordonate, iar calitățile necesare acestui scop sunt diametral opuse celor necesare unui antreprenor.
Foto: Vanessa Loring/ Pexels
Cu toate acestea, niciodată nu este prea târziu să înveți și să-ți schimbi mentalitatea. Mai ales dacă ținem cont de faptul că, în lumea în schimbare și incertă de astăzi, copiii au nevoie de originalitate și ingeniozitate pentru a merge mai departe.
De ce să promovăm o mentalitate antreprenorială la copii?
De mici, copiii sunt obișnuiți să se adapteze la posibilitățile pe care ceilalți le oferă. Adulții marchează un set limitat de căi de urmat și se așteaptă ca minorii să se adapteze la acestea.
Cu toate acestea, mentalitatea antreprenorială îi ajută să vadă dincolo, să nu se limiteze la ceea ce le impun alții și să-și planifice propria viață. În acest fel ei înțeleg că există mai multe posibilități decât ceea ce poate fi perceput cu ochiul liber.
Copiii cu mentalitate antreprenorială dezvoltă inițiativă, impuls și încredere și nu sunt doar mulțumiți de ceea ce le spun alții.
Foto: Mary Taylor/ Pexels
Atitudinea antreprenorială presupune plasarea pe sine ca bază a deciziilor care se iau. Astfel copiii ajung să știe ce le place, ce îi interesează și de ce au nevoie. În acest fel, ei știu care medii și activități le sunt cele mai favorabile și se pot concentra asupra lor.
De exemplu, ei pot înțelege care stil de studiu se potrivește cel mai bine personalității lor sau care activități extracurriculare le corespund dorințelor și așteptărilor.
Această capacitate de a se înțelege și de a-și evalua nevoile și preferințele îi va ajuta să se simtă mai mulțumiți și mai de succes decât dacă ar urma pur și simplu standardele stabilite extern.
Angajamentul implică a ști cum să organizezi timpul și resursele pentru a atinge un obiectiv. Acest lucru necesită planificare, analiză și o bună capacitate de a își monitoriza acțiunile pentru a ști dacă sunt pe drumul cel bun.
În plus, crește perseverența, rezistența și toleranța la frustrare. Toate aceste calități sunt cu adevărat utile pentru cei mici în diverse domenii ale vieții lor.
Foto: Gustavo Fring/ Pexels
După cum puteți vedea, beneficiile sunt numeroase. Așadar, dacă vrei să-ți ajuți copilul să creeze această mentalitate, iată câteva sfaturi pe care le poți pune în practică:
- Permite-i să fie cine este și acceptă-l necondiționat
- Nu îl forța să se potrivească sau să se încadreze în ceea ce este considerat normal și, dimpotrivă, ajută-l să-și identifice calitățile și virtuțile.
- Oferă spațiu vocii și părerii lor. În loc să implementezi un stil parental autoritar, optează pentru dialog și un stil democratic. Lăsați copilul să se exprime, să contribuie, să aleagă și să decidă. Încurajează-l să aibă propriile standarde și nu doar să fie ascultător.
- Ajutați-l să-și construiască încrederea în sine. Supraprotecția este cel mai mare dușman al atitudinii antreprenoriale, deoarece îi face pe copii să creadă că sunt incapabili să se îngrijească de ei înșiși. Prin urmare, atribuiți-i copilului dumneavoastră responsabilități și oferiți-i sarcini în care să poată obține rezultate dacă investește efort. Acest lucru vă va crește stima de sine și determinarea.
Foto: Armin Rimoldi/ Pexels
- Promovează o mentalitate de creștere, care se bazează pe faptul că calitățile și abilitățile nu sunt fixe și se pot îmbunătăți dacă ne punem mintea la asta. Pune accent pe efort și nu atât pe rezultat. S-a văzut că acest lucru îi încurajează pe copii să facă față provocărilor cu mai mult curaj.
- Predați despre inteligența financiară. Arată-i cum să gestioneze banii, cum să economisească, să investească și să împartă. Oferirea unui salariu săptămânal poate fi o alternativă bună.
- Asigurați-vă că îl expuneți la referințe de calitate. Adică oameni care își iubesc profesia și care au obținut succes datorită atitudinii și mentalității lor. Pot fi oameni din mediul apropiat, vedete sau mari personalități din istorie.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.