Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?
Poate unul dintre copiii tăi îți va spune că nu vrea să-și vadă un anumit unchi sau bunicii.
Cel mai probabil, prima ta reacție va fi să încerci să-l convingi că trebuie să-i vadă din diverse motive.
Vrei să-și schimbe părerea pentru a restabili pacea în familie și, poate, chiar i-ai impune să salute și să dea un sărut sau o îmbrățișare unor persoane pe care, de fapt, nu le dorește.
SURSA FOTO: freepik.com@Jomkwan
De ce să-i forțezi? Din dorința de a respecta regulile sociale? Este mai bine să înțelegi ce se întâmplă pentru a găsi soluția cea mai bună, în funcție de fiecare caz în parte.
Toți copiii pot ajunge la o vârstă în care devin mai reticenți în a da săruturi și îmbrățișări și nu vor să le ofere întotdeauna când li se cere sau atunci când „este corect să o facă”.
Citește și Părinții știu mai bine: Iată cum aceste regulile ciudate ajută copiii să fie mai echilibrați
De asemenea, pot înceta să vrea să petreacă timp cu anumite rude.
A-i presa să interacționeze și să arate iubire atunci când nu vor este o greșeală pe care nu trebuie să o faci.
A-i forța să facă aceste lucruri nu îi va face mai sociabili, ci mai vulnerabili la dezvoltarea unor comportamente de supunere, care îi pot pune în situații de risc în viitor. Situații de risc la fel de periculoase ca abuzul.
De aceea, niciodată nu forța un copil să dea săruturi sau îmbrățișări dacă nu vrea, pur și simplu respectă-i dorința și apoi vorbește cu el sau cu ea.
Respectul este ceva ce nu trebuie să lipsească niciodată, sub nicio circumstanță. Nici respectul copiilor față de adulți, nici cel al adulților față de copii.
Este important ca micuții să învețe să fie respectuoși, dar nu trebuie să-i forțezi să-și arate iubirea doar pentru a mulțumi altora atunci când ei nu vor cu adevărat să o facă.
Este necesar să le învățăm copiilor, încă de când sunt mici, că ei au controlul asupra alegerilor lor și asupra propriului corp, precum și asupra interacțiunilor pe care le au cu alte persoane.
Astfel, vor învăța că au dreptul absolut de a decide ce să facă și cu cine.
Vor simți că au controlul și că nu sunt alții cei care decid în locul lor. Dacă îi obligi să facă ceva ce nu vor în mod constant, doar îți vei anula personalitatea lor, cu riscurile pe care acest lucru le implică.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.