Cum să stabilești limite: Un abecedar pentru părinți
Data publicării:
Limitele sunt un act de autoîngrijire, nu de egoism.

„Limite” a devenit un cuvânt la modă în ultimii ani, dar, dacă este bine făcut, stabilirea limitelor vă poate îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală. Limitele sunt esențiale pentru menținerea relațiilor sănătoase și promovarea bunăstării.

Dar stabilirea și menținerea lor nu este ușoară. Probabil că vă veți simți inconfortabil și acesta este un semn că o faceți corect.

Citește și Dr. Shefali, în România: „Parentingul nu este despre copii, este doar despre părinți. Copiii sunt cei care pot acționa ca un semnal de alarmă care să ne trezească la realitate”

Ce sunt limitele?

Sursa foto: freepik.com@user18526052

Limitele sunt ca niște garduri invizibile care ajută la definirea modului în care doriți să fiți tratat și a comportamentelor care vă ajută pe dumneavoastră și familia dumneavoastră să vă simțiți în siguranță și sănătoși.

Ele definesc cu ce ne simțim confortabil și cu ce nu. Ele ajută la protejarea sănătății noastre mintale și ne asigură că nu ne pierdem în cerințele vieții de zi cu zi.


Stabilirea limitelor cu copiii

Limitele parentale definesc ce comportamente sunt acceptate sau nu în cadrul sistemului familial. Acestea le oferă copiilor un sentiment de structură, ceea ce este vital pentru dezvoltarea lor emoțională și psihologică. Fără limite, copiii pot fi confuzi cu privire la ceea ce se așteaptă de la ei.

Acest lucru poate duce la probleme comportamentale și dificultăți în gestionarea emoțiilor.

Stabilirea unor limite sănătoase înseamnă crearea unui spațiu sigur în care toți membrii familiei se pot dezvolta. Nu este vorba de control, ci mai degrabă de a-i învăța pe copii responsabilitatea, respectul și autoreglarea. Limitele sunt, de asemenea, esențiale pentru a preveni epuizarea și resentimentele. Ele ajută la delimitarea liniei dintre îndatoririle parentale și timpul personal.

Cum să stabiliți limite părintești

Sursa foto: freepik.com@freepik

Definiți-vă limitele: Înainte de a comunica limitele, fiți clari cu privire la valorile, limitele și așteptările dumneavoastră. Luați în considerare ce comportamente sau responsabilități nu sunt negociabile și care sunt mai flexibile.

Atunci când stabiliți limite cu privire la ora de culcare, vă asigurați că copiii se odihnesc suficient.

Limitele privind timpul petrecut în fața ecranului și jocurile video pot încuraja obiceiuri mai sănătoase.

Comunicați clar și calm: Explicați-le copiilor limitele într-un mod adecvat vârstei lor. Folosiți un limbaj simplu și explicați de ce fiecare tip de limită este în vigoare.

În loc să spuneți: „Pentru că așa spun eu”, încercați: „Închidem ecranele la ora 20.00, astfel încât creierul tău să se poată relaxa și să poți dormi bine”, potrivit TodaysParent.

Fiți consecvenți: Consecvența este esențială pentru impunerea limitelor. Dacă regulile se schimbă frecvent, copiii pot testa limitele sau pot deveni anxioși cu privire la ceea ce îi așteaptă.

Deși flexibilitatea este uneori necesară, încercați să mențineți consecvența pentru a vă ajuta copiii să înțeleagă și să respecte limitele stabilite.

Modelează comportamentul la care te aștepți: Copiii învață urmărindu-și părinții. Dacă doriți ca copiii dvs. să respecte limitele, trebuie să le respectați și dumneavoastră pe ale lor.

De exemplu, ciocănitul înainte de a intra în camera lor arată că spațiul personal este apreciat în casa dumneavoastră.

Lăsați loc pentru negociere: Pe măsură ce copiii cresc, nevoile lor se schimbă și la fel ar trebui să se întâmple și cu unele limite. Creați un mediu în care copiii să se simtă confortabil discutând despre limite cu dumneavoastră.

Acest lucru îi învață abilități valoroase în comunicare și compromis.

Limitele personale vă definesc valorile, nevoile și limitele. Acestea sunt esențiale pentru a vă menține sentimentul de sine și pentru a vă proteja sănătatea mentală de presiunile externe.

Fără limite personale, s-ar putea să vă găsiți suprasolicitat, copleșit și epuizat emoțional.

Cum să stabiliți limite personale

Identificați-vă nevoile: Reflectați asupra a ceea ce aveți nevoie pentru a vă simți echilibrat și sănătos. Aceasta ar putea include timp singur, sprijin din partea partenerului sau o separare clară între viața profesională și cea privată. Înțelegerea nevoilor dumneavoastră vă ajută să stabiliți limite care să vă protejeze bunăstarea mentală.

Comunicați asertiv: A fi asertiv nu înseamnă a fi agresiv. Înseamnă să vă exprimați nevoile și așteptările în mod clar și respectuos.

De exemplu, dacă aveți nevoie de timp singur pentru a vă reîncărca după serviciu, comunicați acest lucru familiei dumneavoastră.

Spuneți : „Am nevoie de 30 de minute după serviciu pentru a mă relaxa. Voi fi disponibil după aceea”.

Învățați să spuneți nu: Unul dintre cele mai dificile, dar mai importante aspecte ale menținerii limitelor personale este să învățați să spuneți nu fără să vă simțiți vinovați.

A spune nu nu înseamnă să-i respingi pe ceilalți, ci să-ți prioritizezi bunăstarea. Exersați să spuneți nu în moduri mici și amintiți-vă că nu sunteți obligat să vă explicați sau să vă justificați limitele. Acest lucru nu este egoist!

Protejați-vă timpul și energia: Programați activități de îngrijire de sine ca întâlniri nenegociabile. Acestea ar putea fi exercițiile fizice, cititul sau pur și simplu relaxarea.

Tratând aceste activități ca fiind esențiale, le consolidați importanța pentru sănătatea dvs. mintală. Așa cum le spun adesea clienților mei, odihna și relaxarea sunt productive.

Monitorizați și ajustați: Limitele nu sunt fixate în piatră. Verifică-te în mod regulat pentru a te asigura că limitele tale încă îți sunt utile. Dacă vă simțiți copleșit sau resentimentar, ar putea fi timpul să ajustați sau să consolidați o limită.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...



Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel