Cum să vă comportați cu un adolescent furios și iritat: Sfaturile psihoterapeutului Laura Jacan
Data publicării:
Adolescența este o perioadă de schimbări rapide și intense, atât pe plan fizic, cât și emoțional, iar tu, ca părinte trebuie să știi să faci față cât mai bine provocărilor aduse de această etapă.

Adolescența este o etapă în care copiii se transformă în adulți, ceea ce aduce cu sine o gamă largă de provocări, inclusiv furie și iritabilitate.

Pentru părinți, poate fi dificil să gestioneze aceste emoții intense, dar cu înțelegere și abordarea potrivită, relația cu adolescentul poate deveni mai puternică.

Ce facem cu un adolescent furios și iritat? La această întrebare a răspuns psihoterapeutul Laura Jacan oferind câteva sfaturi utile părinților care se confruntă cu această situație:

”În primul rând trebuie să rămânem în zona de toleranță, a calmului. Nu vă duceți după adolescent în furie. Nu vă enervați odată cu el. Rămâneți la baza toleranței și aduceți adolescentul înapoi, în așa fe încât să puteți comunica de pe același etaj. Nu puneți etichetă atunci când copilul este nervos, este furios și este obraznic. Nu-l etichetați, rămâneți calmi și încercați să negociați cu el în așa fel încât să obțineți niște beneficii. Dacă folosește formulări lipsite de respect și vi se pare că este lipsit de respect, cereți-i să reformuleze cererile pe care le are. Negociați termenii în așa fel încât beneficiile să fie și de-o parte, și de cealaltă”, a spus  psihoterapeutul Laura Jacan într-un video postat pe pagina sa de socializare.

O vârstă foarte complicată

Adolescenții experimentează multe schimbări – hormonale, sociale și academice. Furia poate fi o reacție la stres, anxietate, frustrare sau sentimentul de neînțeles. Așa cum a subliniat mai sus specialistul, în loc să reacționezi impulsiv la comportamentul adolescentului tău, încearcă să rămâi calm și să înțelegi ce se află în spatele furiei sale.

Poate că se confruntă cu presiuni de la școală, probleme în relațiile cu prietenii sau pur și simplu își explorează identitatea.

2. Fotografie... (pexels-kindelmedia-8550841-4_47637400.jpg)

Fotografie de la Kindel Media/ Pexels

Adolescenții au nevoie de spațiu pentru a procesa emoțiile, dar au nevoie și de sprijinul tău. Dacă adolescentul tău este furios, evită să-l presezi să vorbească imediat. În schimb, lasă-l să știe că ești acolo pentru el și că poate veni la tine oricând este pregătit. Crearea unui mediu în care adolescentul se simte în siguranță să-și exprime emoțiile este esențială.

Un alt aspect important de care trebuie să ții cont este să NU îl critici. Empatia și validarea emoțiilor sale îl vor ajuta să se simtă înțeles și apreciat. Este important să-și dea seama că poate veni la tine cu orice problemă, fără teama de a fi criticat.

Adolescenții învață adesea din comportamentul părinților lor. Dacă tu, ca părinte, te descurci bine cu propriile tale emoții și gestionezi conflictele într-un mod calm și rezonabil, adolescentul tău va învăța din acest exemplu. Arată-i cum să reacționeze în situații tensionate fără a-și pierde controlul.

Furia și iritabilitatea sunt frecvente în timpul adolescenței, dar cu o abordare empatică și bine structurată, părinții pot ajuta adolescenții să navigheze prin aceste emoții complexe. Prin înțelegerea surselor furiei, oferirea de sprijin fără judecată și stabilirea unor limite clare, părinții pot contribui la creșterea unor adulți echilibrați emoțional și capabili să facă față provocărilor vieții.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri / FOTO: freepik.com@ bearfotos

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri?

pixel