Cum să vă faceți copiii mai inteligenți: 5 pași recomandați de știință
Data publicării:
Știința studiază ce îi face pe copii mai fericiți, ce tip de parenting funcționează cel mai bine și ce face ca familiile să fie fericite. Dar ce îi face pe copii - de la bebeluși până la adolescenți - mai inteligenți?

Iată 5 lucruri despre care știința spune că pot ajuta:

1) Lecțiile de muzică

Pur și simplu: cercetările arată că lecțiile de muzică îi fac pe copii mai inteligenți:

Comparativ cu copiii din grupurile de control, copiii din grupurile de muzică au prezentat creșteri mai mari ale IQ-ului complet. Efectul a fost relativ mic, dar s-a generalizat între subtestele IQ, scorurile indicelui și o măsură standardizată a rezultatelor academice.

De fapt, educația muzicală îi ajută pe toți, tineri și bătrâni.

Un număr tot mai mare de cercetări arată că pregătirea muzicală oferă elevilor avantaje de învățare în clasă. Acum, un studiu al Universității Northwestern arată că antrenamentul muzical poate fi benefic și pentru bunica, compensând unele dintre efectele nocive ale îmbătrânirii.

2) Sportul

Ce se întâmplă dacă vă asigurați că copilul dumneavoastră dedică timp și sportului, dar și lecturii?

A fi în formă îți crește capacitatea de a învăța. După ce fac mișcare, oamenii asimilează cuvinte noi din vocabular cu 20% mai repede.

Într-adevăr, într-un studiu efectuat pe oameni în 2007, cercetătorii germani au constatat că oamenii învață cuvinte de vocabular cu 20% mai repede după ce au făcut exerciții decât înainte de a face exerciții și că rata de învățare este corelată direct cu nivelurile de BDNF.

Un regim de exerciții fizice de 3 luni a crescut cu 30% fluxul sanguin către partea creierului concentrată asupra memoriei și învățării.

În studiul său, Small a supus un grup de voluntari unui regim de exerciții de trei luni și apoi le-a fotografiat creierele... A observat că volumul capilarelor din zona de memorie a hipocampusului a crescut cu 30%, o schimbare cu adevărat remarcabilă.

3) Nu le citi copiilor tăi, citește cu ei

Aveți un micuț care învață să citească? Nu-l lăsați să se holbeze doar la imaginile dintr-o carte în timp ce dumneavoastră citiți.
Atrageți atenția asupra cuvintelor. Citiți cu ei, nu pentru ei. Cercetările arată că acest lucru îi ajută să-și dezvolte abilitățile de citire.

Atunci când lectura comună a cărților este îmbogățită cu o atenție explicită acordată dezvoltării abilităților și strategiilor de lectură ale copiilor, atunci lectura comună a cărților este un mijloc eficient de promovare a capacității de alfabetizare timpurie chiar și a copiilor dezavantajați.

4) Lipsa somnului îi afectează pe copii

Lipsa unei ore de somn transformă creierul unui elev de clasa a șasea în cel al unui elev de clasa a patra. "A pierde o oră de somn este echivalentă cu pierderea a doi ani de maturizare și dezvoltare cognitivă", a explicat Sadeh.

Adolescenții care au primit note de 10 au dormit în medie cu 15 minute mai mult decât elevii de nota B, care la rândul lor au dormit în medie cu 15 minute mai mult decât cei de nota C și așa mai departe. Datele lui Wahlstrom au fost o replicare aproape perfectă a rezultatelor unui studiu anterior realizat de Carskadon de la Brown pe un eșantion de peste 3 000 de elevi de liceu din Rhode Island. Desigur, acestea sunt medii, dar coerența celor două studii iese în evidență. Fiecare sfert de oră contează.

5) IQ-ul nu valorează prea mult fără autodisciplină

Autodisciplina bate IQ-ul în a prezice cine va avea succes în viață.

Din excelenta carte a lui Charles Duhigg The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business (De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri):

Zeci de studii arată că voința este cel mai important obicei-cheie pentru succesul individual... Elevii care și-au manifestat un nivel ridicat de voință au avut mai multe șanse să obțină note mai mari la orele lor și să fie admiși în școli mai selective. Ei au avut mai puține absențe și au petrecut mai puțin timp uitându-se la televizor și mai multe ore cu temele pentru acasă.

"Adolescenții foarte autodisciplinați au depășit performanțele colegilor lor mai impulsivi la fiecare variabilă a performanței academice", au scris cercetătorii. "Autodisciplina a prezis performanța academică mai puternic decât IQ-ul. Autodisciplina a prezis, de asemenea, care elevi își vor îmbunătăți notele pe parcursul anului școlar, în timp ce IQ-ul nu a făcut-o.

Autodisciplina are un efect mai mare asupra performanței academice decât talentul intelectual.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Identificarea talentului unui copil este una dintre...



Cele mai noi articole

Top citite
Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic” / FOTO: freepik.com @yakobchuk

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic”

pixel