Cum să vorbești copiilor despre sentimentele lor: Câteva sfaturi utile
Data publicării:
De la ce vârstă ar trebui să începi să vorbești despre sentimente cu copiii?

Răsounsul: Cât mai repede posibil. Când un copil plânge, încercăm să aflăm de ce are nevoie și îl întrebăm, de exemplu, „ești obosit?” sau "ți-e foame?"

În acest fel, copilul este făcut să înțeleagă încă de mic că nevoile și sentimentele lui sunt importante și sunt luate în serios.

Cum să vorbești copiilor despre sentimentele lor?

Totul depinde de dezvoltarea limbajului copilului tău, așa că poate fi dificil să vorbești cu cei mici. Cu cât copilul este mai mare, cu atât mai mult este posibil să-l întrebi ce a trezit o anumită dispoziție: s-a întâmplat ceva la școală? Te-ai certat cu un prieten? Important este să creați o atmosferă în care copilul să se simtă în siguranță: luați-l deoparte sau așteptați un moment de liniște pentru a putea vorbi în privat. Spune-i clar că îi iei sentimentele în serios.

Cum să-i faci pe copii să înțeleagă că ar trebui să vorbească despre sentimentele lor?

Cel mai important lucru este să dai un exemplu bun. Vorbește și despre sentimentele tale și nu încerca să le ții ascunse de copilul tău, pentru că dacă ceva nu este în regulă el va observa oricum. Astfel copilul învață că nu este nimic rău să plângă sau să arate trist din când în când. El înțelege, de asemenea, că nu există nici sentimente pozitive și dezirabile, nici sentimente negative și nedorite.

Funcționează pentru toți copiii?

Fiecare copil este diferit și își exprimă sentimentele în felul său. Și nu contează dacă e băiat sau fată. Părinții ar trebui să-și urmeze intuiția: la urma urmei, își cunosc copilul mai bine decât oricine altcineva.

Ar trebui copiii să vorbească despre fiecare sentiment al lor?

Nu, au și dreptul de a avea secrete. Dar trebuie să știe că există secrete „rele”, precum violența, mobbingul sau abuzul. Important este să înțeleagă că aceste secrete trebuie întotdeauna împărtășite.

Când ar trebui un părinte să-și facă griji pentru un secret?

Observați-vă copilul. Doarme bine? E mereu nervos înainte de a merge la școală? De îndată ce observi o schimbare la copilul tău, încearcă să vorbești cu el despre asta.

Există lucruri despre care copiii ar trebui să vorbească cu alții, mai degrabă decât cu părinții lor?

Există subiecte pe care un copil nu le va sau nu poate discuta cu părinții lor. Dacă are probleme și nu vrea să le discute, i se poate sfătui să meargă la o altă persoană, de exemplu, pentru copiii mai mici, bunica sau un frate sau soră mai mare. Pentru cei mai mari și la un profesor sau un prieten.

Sfaturi despre cum să gestionați sentimentele și emoțiile

Carduri emoționale: copilul poate căuta printre multe imagini pe cea care îi reprezintă starea de spirit. Acest lucru este util mai ales atunci când copilul este încă incapabil să se exprime bine.

Desen: copilul descrie cum se simte. Deci putem discuta despre ce a desenat.

Strategie: Când copilul dumneavoastră este din nou mai bine, puteți elabora împreună strategii pentru a face față următoarei situații dificile. Planifică împreună o strategie pentru atunci când se simte trist, furios sau invidios, cum ar fi scoaterea unui cufăr special de jucării, cântând un cântec sau ieșirea la o plimbare în pădure.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: comportament  copii  emotii  familie  parinti 

Articole similare


Cele mai noi articole

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel