Cum se pregătește copilul pentru adolescență și de ce are nevoie de la părinți. Cheia este în copilărie
Data publicării:
Timpul zboară când vine vorba de creșterea copiilor, nu? Deschizi ochii și sunt niște bebeluși în brațe, clipești și au intrat deja la pubertate și îți cer un telefon mobil. Pe tot parcursul acestui proces de învățare și dezvoltare, părinții trebuie să îndrume și să însoțească copiii, astfel încât să poată crește liberi și independenți. 

Primul pas este să îi înțelegem și să ne pregătim copiii pentru adolescență. Vă vom prezenta de ce au nevoie copiii de la părinți în timpul acestor schimbări.

Pentru a face acest lucru, facem un tur al diferitelor domenii de dezvoltare ale copiilor de 8, 9 și 10 ani, cunoscute sub numele de preadolescenți.

Citește și „Vreau să ajungi cineva în viață!” Secretele familiilor puternice, care cresc viitori adulți de succes, pe ParintisiPitici.ro. Lansare oficială de Ziua Copilului

Cum se pregătește preadolescentul tău pentru adolescență

2. -imagine fara descriere- (cum-se-pregateste-copilul-pentru-adolescenta-si-de-ce-are-nevoie-de-la-parinti--cheia-este-in-copilarie-2_76161500.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Când copiii ating vârsta de 8 sau 9 ani, lumea devine un nou mister, pe măsură ce devin interesați de interacțiunile sociale, iar curiozitatea lor se extinde către subiecte mai profunde. Dar cum are loc dezvoltarea copilului până în acest punct înainte de adolescență?

Respectarea procesului natural care implică fiecare dintre etapele dezvoltării copilului este esențială pentru ca micuții să crească cu abilitățile adecvate pentru a face față adolescenței și lumii care îi așteaptă. Este necesar ca părinții să știe la ce să se aștepte în fiecare dintre aceste faze, pentru a oferi stimularea necesară și astfel pentru a-i ajuta pe cei mici să treacă printr-o copilărie fericită și hrănitoare.

Mai jos abordam dezvoltarea și învățarea preadolescenților din diferite planuri: senzorial și motor, limbaj, zona cognitivă și dezvoltarea afectivă.

Dezvoltarea senzorială și motrică a copiilor de 8, 9 și 10 ani

Deși copiii sunt încă mici, la această vârstă încep deja să-și aprecieze intimitatea și independența. Deoarece sunt aproape de stadiul de preadolescent, au nevoie în continuare de sprijinul și îndrumarea părinților. Cel mai important lucru este să le arăți că poți fi alături de ei atunci când au nevoie să vorbească despre ceva sau să se simtă iubiți.

Pentru beneficiul lor motor, este esențial să aibă o dietă sănătoasă și variată, care să îi umple cu energie. Dar mai presus de toate, exercițiile fizice ar trebui să fie o constantă în viața lor.

Din moment ce sunt aproape de adolescență, încep să apară modificări fizice, mai ales la fete, care tind să se dezvolte mai devreme. Așa că nu strică să le vorbim despre această evoluție fizică, emoțională și hormonală care va sosi în curând. Acest lucru va face tranziția de la copilărie la adolescență mai puțin traumatizantă.

Vezi și „Mami, încă o gură de apă!” De ce copiii întârzie ora de culcare și ce poți face ca să scapi de „luptele” de dinaintea somnului

Cum este limbajul preadolescenților?

Putem observa în această etapă că copiii de la vârsta de 8 ani pronunță foarte bine cuvintele, deși pot exista foneme greu de stăpânit pentru ei. Acest lucru este normal, deoarece fiecare copil are ritmul său de învățare.

Scrierea și citirea sunt mult mai fluide, la fel ca și înțelegerea lor și utilizarea diferitelor reguli gramaticale. Dacă observați că preadolescentul continuă să întâmpine unele dificultăți pe care nu le considerați potrivite pentru vârsta lor, puteți contacta profesorul sau psihologul școlii lor.

Dezvoltarea cognitivă înainte de adolescență

3. -imagine fara descriere- (cum-se-pregateste-copilul-pentru-adolescenta-si-de-ce-are-nevoie-de-la-parinti--cheia-este-in-copilarie-3_22396800.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

La această vârstă de 8, 9 sau 10 ani, copiii sunt capabili să-și asume responsabilități mai mari, mai ales când vine vorba de îndeplinirea diverselor sarcini simple. Ei devin din ce în ce mai autonomi, ceea ce le permite să participe mai activ la sarcinile casnice care îmbunătățesc conviețuirea acasă.

În ceea ce privește zona cognitivă, preadolescenții au abilități mai bune în domeniul limbii, matematicii și științelor, cu probleme mai provocatoare care le vor stimula inteligența. Curiozitatea înnăscută îl va face să vrea să continue să învețe lucruri noi în fiecare zi.

La fel, sunt mai mult decât conștienți de acțiunile pozitive și negative, pentru că s-a stabilit simțul responsabilității. Este important, în acest sens, să lucrăm în continuare la educația în valori.

Citește și „Țip la copilul meu”. Ce îi faci de fapt micuțului atunci când strigi la el: Efectele psihologice sunt la fel de nocive ca bătaia

Planul emoțional și afectiv la copilul tău preadolescent

Dacă am lucrat la educația emoțională, preadolescenții sunt deja pregătiți să-și dea emoțiilor nume corecte și să le gestioneze conștient. Asta nu înseamnă că nu există frustrări sau crize de furie, ci că nu vor mai avea aceeași intensitate ca înainte și poți vorbi cu ei odată ce furtuna a trecut.

După cum am menționat deja, interacțiunea cu semenii este acum mai atractivă pentru copii, deoarece planul social devine esențial. Acest lucru se reflectă în prietenii pe care îi fac și în căutarea lor de acceptare. O altă caracteristică importantă este că la această vârstă, copiii își exprimă dorința de mai multă intimitate și independență, dar, în același timp, caută să mențină apropierea necesară de părinți.

În ceea ce privește temerile sau nesiguranța pe care le-au trăit în copilărie, acestea sunt lăsate în urmă. Deși acest lucru face loc anxietăților legate de noile schimbări. Cel mai bun mod de a depăși aceste disconforturi este ajutându-i să-și construiască o stima de sine puternică.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Parintisipitici Team
Categorie: Adolescenti
Tagurile articolului: copii  dezvoltare cognitiva  parenting  parinti  preadolescenta 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa! / FOTO: Freepik.com@ v.ivash

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa!

 „Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor / FOTO: Freepik/.com@freepik

„Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

pixel